Steden CAMBODJA

CAMBODJA   
To read about CAMBODIA in English - click here

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.

Planten

Cambodja Regenwoud Foto:Wikirictor Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International no changes made

Lange tijd was Cambodja een van dichtst beboste landen ter wereld. Rond 2000 was nog maar 30% bedekt met bossen, waarvan een deel bestond uit primair regenwoud. Op de berghellingen en de plateaus, plaatsen met veel regenval, komen uitgestrekte tropische regenwouden voor.
In het drogere laagland vindt men meer open loofbos en savannen. Langs de kust groeien mangrovebossen. De centrale vlakte heeft wat loofbossen, maar bestaat voornamelijk uit landbouwgronden. De heuvels in het noorden hebben groenblijvend bos, bamboe en palmen. De hooglanden in het noordoosten, de zuidwestelijke bergketens zijn begroeid met primair regenwoud op de lagere hellingen en met naaldbossen in de hogere regionen. Hier groeien ook de teakbomen en ijzerhoutbomen, gewild vanwege het harde hout.

Dieren

Maleisische Beer Cambodja Foto:BirdPhotos.com Creative Commons Attribution 3.0 Unported no changes made

De dierenwereld is bijzonder rijk en behoort tot die van Zuidoost-Azië. De meeste dieren zijn te vinden in de meest afgelegen gebieden van het land, onder andere in de wouden van de provincies Ratanakiri en Mondulkari en op de beboste hellingen van het Cardamomgebergte. Hier leven herten, wilde buffels, luipaarden, apen, eekhoorns, vliegende vossen en beren, waaronder de Maleise beer.
De grootste slang is de python, een wurgslang. Tot de gifslangen behoren de cobra, de koningscobra, de gestreepte krait en de Russel’s pit viper. Zeldzaam zijn de kouprey, een wilde buffelsoort, de Aziatische wilde hond en de ‘serow’, een berggeit.
De kouprey werd in 1963 door koning Sihanouk tot nationaal dier uitgeroepen. In het Cardamomgebergte komen zeer grote vlinders voor en verder olifanten, tijgers en de zeldzame Siamese krokodil. In het Ream Nationaal Park leeft een zeer bijzondere apensoort, de krabetende makaak.

Aalscholvers, reigers en kraanvogels komen vrij algemeen voor, maar de Indo-Chinese ekster, de grote neushoornvogel, de gevlekte pelikaan, de adjudant (een soort maraboe) en de groene pauw zijn veel zeldzamer.

Reuzenmeerval Cambodja Foto:Ginkgo100 Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

In sommige delen van de Mekong komt de reuzenmeerval voor, de grootste zoetwatervis ter wereld met een lengte van 3 meter en een gewicht tot 250 kilo.
Ook de Irrawaddy-dolfijn, een van de meest bedreigde dieren ter wereld, bewoont de Mekong. Ze bereiken een lengte van meer dan twee meter, wegen 90 tot 150 kilo en lijken meer op een bruinvis dan op een zeedolfijn. Ze kunnen een snelheid van 40 km per uur bereiken. De Irrawaddy-dolfijn is een van de vijf soorten zoetwaterdolfijnen ter wereld en in de Mekong leven naar schatting nog zo’n 150 exemplaren.

To read about CAMBODIA in English - click here

CAMBODJA LINKS

Advertenties
• Fox verre reizen van ANWB
• Cambodja Vliegtickets.nl
• Cambodja Kras Reizen
• Vakantie Cambodja
• Djoser fietsreis - Vietnam & Cambodja
• Cambodja Rondreizen
• Cambodja Vliegtickets WTC
• Hotels Cambodja
• Rondreis Cambodja
• Phnom Penh Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Cambodja Reisstart (N+E)
Fietsen door een arm koninkrijk (N)
Reisinformatie Cambodja (N)
Reizendoejezo – Cambodja (N)
Rondreis Cambodja (N)
Rondreis door Cambodja (N)
Sem op Reis Video's over Cambodja (N)
Telefoongids Cambodja
Artikelen en Reisverhalen over CAMBODJA
  rondreis MH deel 1h  Siem reap en de Killing Fields
  rondreis MH deel 2h  Cambodja Fietsvakantie

Bronnen

Canesso, C. / Cambodia
Chelsea House Publishers

Colet, J. / Cambodia handbook
Footprint Handbooks

Green, R. / Cambodia
Lucent Books

Kleinen, J. / Cambodja
Koninklijk Instituut voor de Tropen ; Novib

Peterse, L. / Cambodja
Gottmer/Becht,

Wulf, A. / Cambodja, Laos
Het Spectrum

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems