Steden BOSNIE-HERZEGOVINA

BOSNIE-HERZEGOVINA   
To read about BOSNIA AND HERZEGOVINA in English - click here

Basisgegevens
   Officiële landstaalBosnisch, Servisch, Kroatisch
   HoofdstadSarajevo
   Oppervlakte51.197 km2
   Inwoners3.502.824 (mei 2019)
   MunteenheidBosnische convertibele mark (BAM)
   Tijdsverschil+0 (zomer +1)
   Web | Code | Tel..ba | BIH | +387

Algemeen

Bosnië-Herzegovina (officieel: Republika Bosna i Hercegovina) is een republiek op de westelijke Balkan.

Bosnie-Herzegovina SatellietfotoFoto:Publiek domein

De totale oppervlakte van Bosnië-Herzegovina bedraagt 51.129 km2 en het land is daarmee iets groter dan Nederland. Bosnië-Herzegovina grenst in het westen en het noorden aan Kroatië (932 km) en in het oosten en zuiden aan Servië en Montenegro (527 km). In het zuidwesten grenst Bosnië-Herzegovina nog net aan de Adriatische Zee (20 km).

Landschap

Bosnie-Herzegovina LandschapFoto:Michal Klajban Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International no changes made

Het grootste deel van het land is heuvelachtig en op veel plekken bergachtig. Het grensgebied met Kroatië wordt gevormd door de uit poreuze kalksteen bestaande Dinarische Alpen, die deel uitmaken van het Joegoslavische karstgebied. Dit karstlandschap bestaat uit grillige rotsformaties, die gekenmerkt worden door vele grotten en rivieren. De rivieren zijn een voortzetting van ondergrondse waterlopen.
Het noordelijk deel, tussen de hogere delen en de rivier de Sava is grotendeels met bos bedekt. Het oostelijke landschap wordt bepaald door hoogvlaktes (polje) met ondoorlatende bodems en vele meren, tussen steile bergwanden. De vaak zeer vruchtbare ‘poljes’ kunnen soms honderden vierkante kilometers groot zijn. Enkele voorbeelden van grote poljes zijn het Livansko Polje bij de stad Livno en Popovo Polje bij de stad Trebinje.
De belangrijkste rivieren zijn de Sava (945 km), een zijrivier van de Donau, en de Drina (346 km). De Sava vormt in het noorden de grens met Kroatië en de Drina langs de oostgrens met Servië. De noord-zuid stromende Vrbaš (240 km) en Bosna (245 km) zijn zijrivieren van de Sava. Bijna alle belangrijke rivieren van Bosnië-Herzegovina lopen vanuit de bergen af naar de laagvlakte in het noorden, alwaar ze eindigen in de Sava. Alleen de Neretva (218 km) eindigt richting zuiden in de Adriatische Zee. Europa’s langste ondergrondse rivier, de Trebisnjica, stroomt ondergronds door Bosnië en komt bij Dubrovnik in Kroatië boven de grond.

Sutjeska Bosnie-Herzegovina Foto:xinem Creative Commons Attribution 2.0 Generic no changes made

Sommige meren in Herzegovina zijn er alleen in de loop van de winter; als de sneeuw gaat smelten en de ondergrondse rivieren een weg naar boven zoeken, lopen ze vol. In de droge zomermaanden verdwijnen de meren weer compleet.
In het zuidoosten van Herzegovina bevindt zich het Sutjeska Nationaal Park, het oudste nationale park van Bosnië-Herzegovina. Hier ligt ook de hoogste berg van Bosnië-Herzegovina, de Maglic (2387 m). Ook rond Mostar in het zuiden en rond de hoofdstad Sarajevo bevinden zich toppen van ruim 2000 meter. In het zuidwesten aan de grens met Kroatië liggen de Dinarische Alpen met toppen van gemiddeld 1500 meter.
Bosnië-Herzegovina kent ook regelmatig zwakke aardbevingen die nauwelijks schade aanbrengen. Een uitzondering hierop gebeurde in 1969. Toen verwoestte een aardbeving de meeste gebouwen in de noordelijke stad Banja Luka.

To read about BOSNIA AND HERZEGOVINA in English - click here

BOSNIE-HERZEGOVINA LINKS

Advertenties
• Bosnie-Herzegovina Vliegtickets.nl
• Djoser Rondreis Balkan
• Bosnie-Herzegovina Tui Reizen
• Rondreis Balkan
• Sarajevo Vliegtickets Tix.nl
• Autoverhuur Sunny Cars Bosnië-Herzegovina
• Bosnië en Herzegovina Hotels
• Transport Bosnië - TTS Quality Logistics B.V

Nuttige links

Bosnië Reisstart (N)
Reisinformatie Bosnië en Herzegovina (N)
Startpagina Bosnië (N)
Telefoongids Bosnië Herzegovina
Schrijf uw artikel over BOSNIE-HERZEGOVINA

Bronnen

Campschreur, W. / Bosnië-Herzegovina : mensen, politiek, economie, cultuur, milieu
Koninklijk Instituut voor de Tropen : Novib

Gabrielpillai, M. / Bosnia and Herzegovina
Gareth Stevens Publishing

Milivojevic, J. / Bosnia and Herzegovina
Children’s Press

Phillips, D. / Bosnia and Herzegovina
Chelsea House Publishers

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt februari 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems