Steden BOSNIE-HERZEGOVINA

BOSNIE-HERZEGOVINA   
To read about BOSNIA AND HERZEGOVINA in English - click here

Basisgegevens
   Officiële landstaalBosnisch, Servisch, Kroatisch
   HoofdstadSarajevo
   Oppervlakte51.197 km2
   Inwoners3.502.824 (mei 2019)
   MunteenheidBosnische convertibele mark (BAM)
   Tijdsverschil+0 (zomer +1)
   Web | Code | Tel..ba | BIH | +387

Mostar Stari Most Bosnie-Herzegovina Foto: BáthoryPéter Creative Commons-licentie Naamsvermelding-Gelijk delen 3.0 Unported no changes made

Bosnië-Herzegovina is nog geen vakantiebestemming waar de toeristen massaal op afkomen, maar het land wordt wel steeds populairder, want heeft op gebied van natuur en cultuur zeer veel te bieden. Ook wintersporters kunnen in Bosnië-Herzegovina terecht, want rond de hoofdstad Sarajevo zijn voldoende moderne wintersportfaciliteiten. Maar ook rafters, kanoërs en bergbeklimmers komen in Bosnië-Herzegovina aan hun trekken.
Ten zuidoosten van Ljubuski liggen de Kravica-watervallen, die zich over een breedte van honderd meter 25 meter diep omlaag storten. De oude binnenstad van Mostar, bestaande uit pre-Ottomaanse, Oost-Ottomaanse, mediterrane en West-Europese architectonische kenmerken, en de brug van Mostar (Stari Most) boven de rivier Neretva, in de oorlog grotendeels vernield maar weer helemaal opgebouwd, staan op de werelderfgoedlijst van de UNESCO sinds 2005. Een andere brug die sinds 2007 is opgenomen op de Werelderfgoedlijst is die in de plaats Visegrad, de Mehmed Paša Sokolovicbrug over de rivier de Drina.

Sarajevo Bosnie-Herzegovina Foto:Bjoertvedt Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Het meest bijzondere gebied van Sarajevo is het 15e-eeuwse oude stadsdeel Bašcaršija, het historische en culturele centrum van de stad en daarom dé attractie van Sarajevo. Bijzonder is de grote 16e-eeuwse moskee Gazi Husrev Bey, en de oudste orthodox-Servische kerk dateert uit de 14e eeuw. Skiën kan net buiten Sarajevo op de olympische pistes van Jahorina en Bjelasnica; snowboarders kunnen hun hart ophalen in de buurt van Vlasic.

Sutjeska Nationaal Park Bosnie-Herzegovina Foto:Erwan Martin Creative Commons Attribution 2.0 Generic no changes made

Het nationale park Sutjeska herbergt nog één van twee Europese oerbossen, Perucica genaamd. Andere nationale parken zijn Kozara en het moerasachtige Hutovo Blato. Kraljeva Sutjeska was een van de laatste plaatsen waar de Bosnische koningen zetelden en daarmee één bastion van Bosnische historie, met een middeleeuws fort, een Franciscaner klooster en een van de oudste moskeeën van het land.

Pocitelj Bosnie-Herzegovina Foto:Mediha Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Pocitelj heeft een verbluffend mooie oriëntaalse architectuur en in de stad hangt nog een Ottomaanse sfeer. Bijzonder is ook dat hier de oudste kunstenaarskolonie van Zuidoost-Europa is gevestigd. Het meest opvallende bouwwerk is de Sahat-kula, een fort dat hoog boven de stad uittorent. Jajce, gelegen in het Servische gedeelte van Bosnië-Herzegovina, was een van de laatste bolwerken van de Bosnische koningen voordat in 1528 de Ottomanen binnenvielen; net buiten het centrum van het stadje stort een 22 meter hoge waterval zich in de rivier Pliva. Niet ver buiten Jajce ligt het Pliva-merengebied, een van de beste plekken ter wereld om te vliegvissen.
Neum is een badplaats aan de Adriatische zee, ideaal gelegen tussen de Kroatische steden Split en Dubrovnik en de beschutte baai van Neum heeft geen last van sterke zeewind. De Una is een prachtige rivier die een harmonieus geheel vormt met mens, vissen, vogels, wilgen, bruggen en oude molens.

Medjugorje Bosnie-Herzegovina Foto:gnuckx in het publieke domein

Medugorje is een beroemde rooms-katholieke bedevaartplaats sinds er in 1981 een reeks verschijningen van Maria plaatsgevonden hebben. Een van de bekendste bouwwerken van Bosnië-Herzegovina is een oud Turks klooster nabij de stad Blagaj. Tvrdoš is een 15e-eeuws Servisch-Orthodox klooster in de buurt van de stad Trebinje, waar de originele 4e-eeuwse Romeinse funderingen nog te zien zijn. Prusac is de grootste islamitische bedevaartplaats in Europa, al meer dan 500 jaar komen bedevaartgangers naar de heilige plaats Ajvatovica.

To read about BOSNIA AND HERZEGOVINA in English - click here

BOSNIE-HERZEGOVINA LINKS

Advertenties
• Bosnie-Herzegovina Vliegtickets.nl
• Djoser Rondreis Balkan
• Bosnie-Herzegovina Tui Reizen
• Rondreis Balkan
• Sarajevo Vliegtickets Tix.nl
• Autoverhuur Sunny Cars Bosnië-Herzegovina
• Bosnië en Herzegovina Hotels
• Transport Bosnië - TTS Quality Logistics B.V

Nuttige links

Bosnië Reisstart (N)
Reisinformatie Bosnië en Herzegovina (N)
Startpagina Bosnië (N)
Telefoongids Bosnië Herzegovina
Schrijf uw artikel over BOSNIE-HERZEGOVINA

Bronnen

Campschreur, W. / Bosnië-Herzegovina : mensen, politiek, economie, cultuur, milieu
Koninklijk Instituut voor de Tropen : Novib

Gabrielpillai, M. / Bosnia and Herzegovina
Gareth Stevens Publishing

Milivojevic, J. / Bosnia and Herzegovina
Children’s Press

Phillips, D. / Bosnia and Herzegovina
Chelsea House Publishers

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt december 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems