Landenweb.nl

Sarajevo
 

Djoser Rondreis Balkan

To read about Sarajevo in English - click here

advertentie
Bosnie-Herzegovina Tui Reizen ANWB vakantie boeken Bosnie-Herzegovina

Algemeen

‘Een prachtige mix van historische Ottomaanse bouwwerken en imposante Habsburgse kenmerken’, zo kan Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië-Herzegovina, het best omschreven worden. De stad zit vol met geschiedenis. In Sarajevo speelde de aanleiding van de Eerste Wereldoorlog zich af en de stad nam een belangrijke positie in in de Joegoslavische tijd.

SarajevoSarajevoFoto:Asim Led CC 3.0 Unported no changes made

advertentie
Goedkope vluchten Sarajevo? Vliegennaar.nl Hotels Sarajevo

Ligging

Sarajevo is de hoofdstad van Bosnië-Herzegovina en ligt in het centrum van het land. De stad ligt aan twee rivieren: de Miljacka en de Bosna. Sarajevo ligt in een vallei op 500 meter boven zeeniveau en wordt omsloten door vijf bergen die behoren tot de Dinarische Alpen. Sarajevo beslaat 142 km² en heeft ongeveer 403.000 inwoners.

advertentie
Autoverhuur Sunny Cars Sarajevo Djoser Rondreis Balkan

Weer

Sarajevo kent een gematigd zeeklimaat. Dat houdt in dat de zomers er warm zijn en de winters koel. Neerslag valt er het hele jaar door. Door de ligging tussen vijf hoge bergen wordt het weer in Sarajevo minder beïnvloed door de zee. Dit leidt tot hogere temperaturen dan in andere delen van Bosnië-Herzegovina vooral in de zomer. In de wintermaanden ligt de gemiddelde temperatuur iets onder het vriespunt en in de zomermaanden is het gemiddeld 20 graden.

Geschiedenis

Sarajevo is in 1461 officieel op de kaart gezet door de Ottomanen. Er werden in die tijd verschillende gebouwen in de stad neergezet, zoals een moskee en een badhuis waardoor Sarajevo aanzien kreeg. Aan het einde van de 16e eeuw was Sarajevo uitgegroeid tot één van de meest moderne steden van Europa.

In de loop van de 17e eeuw zette een dalende tendens in door de veldslagen die het Ottomaanse Rijk voerde. Tot overmaat van ramp brak aan het einde van de 18e eeuw de pest uit en werd de stad in 1788 getroffen door een brand. In 1914 tijdens de Habsburgse periode was Sarajevo even het middelpunt van Europa, toen aartshertog Frans Ferdinand er werd vermoord. Dit vormde het startschot van de Eerste Wereldoorlog.

Sarajevo rond 1900Sarajevo rond 1900Foto: Publiek Domein

Na de Eerste Wereldoorlog werd Bosnië-Herzegovina onderdeel van het Koninkrijk Joegoslavië, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog voegde het land zich bij de onafhankelijke staat Kroatië. Sarajevo had voor de oorlog een grote joodse gemeenschap, maar na de Tweede Wereldoorlog was hier nauwelijks nog iets van over.

Na de oorlog werd Sarajevo de hoofdstad van de deelrepubliek Bosnië-Herzegovina als onderdeel van Joegoslavië. De industrie floreerde en de stad werd uitgebreid. Sarajevo kreeg haar belangrijke positie weer terug. Dit is ook af te lezen aan het feit dat de Olympische Winterspelen in 1984 in Sarajevo werden gehouden.

In 1992 werd Bosnië-Herzegovina weer een onafhankelijk land met Sarajevo als hoofdstad. Het Joegoslavische leger gaf echter niet zomaar op en belegerde de stad drie jaar lang. Hierbij werden ruim 12.000 mensen gedood en vielen er immens veel gewonden. Bovendien werd veel cultureel erfgoed onherstelbaar vernield. Pas in 1995 kwam er een einde aan al het geweld en kon men in Sarajevo met de wederopbouw beginnen.

Bezienswaardigheden

De Latijnse brug over de Miljack rivier is een van overblijfselen uit de Ottomaanse tijd van Sarajevo. Het is een van de oudste bezienswaardigheden. De eerste brug op deze plaats zal rond 1514 gebouwd zijn en was gemaakt van hout. In 1565 kwam hiervoor een stenen brug in de plaats die na een overstroming in 1791 hersteld werd. Op het noordelijke uiteinde van de brug werd Frans Ferdinand in 1914 door Gavrilo Princip vermoord.

Latijnse Brug SarajevoLatijnse Brug SarajevoFoto: Baumi CC 3.0 Unported no changes made

De Rooms-Katholieke Heilig Hart Kathedraal is ook een bezoek waard. Het ontwerp van deze kerk is ontleend aan niets minder dan de Notre-Dame in Parijs. De kerk is gebouwd tussen 1884 en 1889. Tijdens de belegering van Sarajevo raakte de kathedraal ernstig beschadigd, maar is weer helemaal gerestaureerd.

Tunnel SarajevoTunnel SarajevoFoto: Elias Bizannes CC 2.0 Generic no changes made

Heel apart is een bezoek aan het Tunnelmuseum. Hier krijg je een indruk van hoe het leven geweest moet zijn tijdens de het beleg van Sarajevo, één van de zwartste bladzijden uit de moderne Europese geschiedenis. De tunnel liep onder het vliegveld, dat in handen van de VN was, naar de belegerde stad en omzeilde zo de Servische omsingeling. De tunnel werd gebruikt om voedsel, wapens en medicijnen de stad in te smokkelen en gewonden uit de stad.

Tips

Bašcaršija SarajevoBašcaršija Sarajevo Foto:Kathleen Franklin CC 2.0 Generic no changes made

Het is een bijzondere ervaring om door het oude stadscentrum Bašcaršija te lopen.

Smalle, hobbelige, steile straatjes en een prachtig uitzicht vanaf de heuvels. Dit deel van Sarajevo stamt uit de Ottomaanse tijd, is geheel autovrij en heeft prachtige oude bouwwerken zoals de Gazi Husrev Moskee. In dit deel van de stad worden ook de Bašcaršija Nights gehouden: een groot festival met rock, folk, klassieke muziek, theater en andere culturele uitingen.

Sarajevo LINKS

Advertenties
• Goedkope vluchten Sarajevo? Vliegennaar.nl
• ANWB vakantie boeken Bosnie-Herzegovina
• Sarajevo Hotels
• Bosnie-Herzegovina Tui Reizen
• Djoser Rondreis Balkan
• Hotels Trivago
• Autoverhuur Sunny Cars Sarajevo
• Boeken, ook tweedehands, over Sarajevo bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Yivat Mozes / Arie Verrijp / Geert Willems