Steden BEIEREN

Populaire bestemmingen DUITSLAND

BEIEREN   
To read about BAVARIA in English - click here

Klimaat

Satellieten in Beieren Foto:Richard BartzFoto:Richard Bartz Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic no changes made

Beieren kent een gematigd, mild klimaat dat stevig onder invloed staat van oceaanstoringen en de daarbij horende westenwinden. Maar ook een landklimaat vanuit het oosten en in de Alpen een alpine klimaat doen hun invloed gelden. Juli is met gemiddelde temperaturen tussen 21-23°C de warmste maand, januari kan behoorlijk koud zijn met gemiddelde temperaturen van -5°C tot -11°C. In hoger gelegen gebieden ligt de gemiddelde temperatuur nog wat lager en kan het weer snel omslaan.
Neerslag valt in alle jaargetijden, maar in de zomer valt de meeste neerslag in korte hevige onweersbuien. In een herfstmaand als oktober kan het daarentegen vaak zeer aangenaam weer zijn zonder al te veel neerslag.

Klimaatdiagram voormalig vliegveld Riem in München afbeelding: Hedwig in WashingtonFoto: Hedwig in Washington Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes

Klimaatdiagram Zugspitze,Oberbayerische AlpenFoto:Hedwig in Washington Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes

Een veel voorkomend weerfenomeen in Beieren, vooral in het voor- en najaar, is de 'föhn', een warme valwind die vanuit Italië over de Alpen naar het noorden waait en voor snelle temperatuurswisselingen zorgt. Aan de zuidkant stijgt de lucht op om aan de noordkant weer neer te dalen. Bij het opstijgen koelt de lucht af en verliest veel vocht, en dat kan zowel regen als sneeuw zijn. Bij het neerdalen warmt de lucht dubbel zo snel op als bij het afdalen. De laatste vochtigheid en stof verdwijnt dan en de lucht is op dat moment extreem warm en helder. Meestal beperkt de föhn zich in Beieren tot de Alpenregio en weet de hoofdstad München niet te bereiken. Bovendien ligt er in de winterperiode koude lucht als een zware deken over de stad en is het voor de warme föhn onmogelijk om München te bereiken, een zogeheten toestand van inversie. Het enige wat deze toestand kan breken is als de wind sterk aantrekt. Als deze situatie zich voordoet is het in de bergen vaak zonning en zeer aangenaam qua temperatuur; tegelijkertijd is het dan op het vlakke land somber, bewolkt en nevelig weer. Als de föhn sterk genoeg is, kan die doordringen tot München en is het weer op dat moment zonnig met een zeer helder zicht maar wel veel wind. In maar ca. 20% van de echte föhnwinden bereikt de warme valwind München en is het significant warmer in de straten van Mönchen, in alle andere gevallen spreken meteorologen van föhnachtige effecten.

Soms komt de warme föhnwind nog van veel verder weg dan Italië, bijvoorbeeld rechtstreeks van de Sahara. Die wind bereikt de Alpen al op grote hoogte, hoeft dus niet meer op te stijgen en het weer aan de zuidzijde van de Alpen is dan prima.
De omgekeerde weg komt ook voor, als de wind vanuit het noorden over de Alpen waait. De gevolgen zijn natuurlijk anders, maar het principe blijft hetzelfde als bij de föhn. Aan de noordkant van de Alpen verzameld zich vochtige lucht en zorgt voor regen. Aaan de zuidkant is dan sprake van een koude valwind, die op de Balkan 'bora' en in Frankrijk 'mistral' genoemd wordt.

Effect föhn op de temperatuur Foto:Kes 47 in het publieke domain

To read about BAVARIA in English - click here

BEIEREN LINKS

Advertenties
• D-Reizen Beieren
• Beieren Vliegtickets.nl
• Beieren Tui Reizen
• Munchen Vliegtickets Tix.nl
• Beieren Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars München
• Beieren Campings

Nuttige links

Beieren Startnederland (N+E)
Startpagina Beieren (N)
Vakantiehuizen in Beieren (N)
Schrijf uw artikel over BEIEREN

Bronnen

BBC - Country Profiles

CIA - World Factbook

Di Duca, Marc / Munich, Bavaria & the Black Forest
Lonely Planet

Egert-Romanowska, Joanna / Duitsland
Van Reemst

Meyer, Marion / Beieren
ANWB

Oberbayern : bayerisches Alpenvorland
Baedeker

Wikipedia

laatst bijgewerkt februari 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems