Steden BEIEREN

Populaire bestemmingen DUITSLAND

BEIEREN   
To read about BAVARIA in English - click here

Economie

BMW Fabriek Beieren Foto:Diego Delso Creative Commons Genérica de Atribución/Compartir-Igual 3.0 no changes made

De deelstaat Beieren stond voor de Tweede Wereldoorlog bekend als een economisch achtergebleven gebied met een sterk agrarisch karakter, maar heeft zich daarna ontwikkeld tot één van de meest ontwikkelde deelstaten van Duitsland op het gebied van industrie en dienstverlening. Het aandeel van landbouwactiviteiten aan het BBP, dat in 2014 522 miljard euro bedroeg, is nu nog minder dan 2%.

De grote motor achter de Beierse economie is uiteraard de deelstaathoofdstad München, met veel high-techbedrijven op het gebied van elektrotechniek, IT, ruimte- en luchtvaart, maar ook de financiële dienstverlenende sector is met verzekeringsmaatschappijen en banken belangrijk, en niet te vergeten München als beursstad, winkelstad, tv- en filmstad. De hoofdkantoren van bijvoorbeeld BMW, Siemens en de Duitse hoofdkantoren van internationale multinationals als Apple, Microsoft en McDonald's hebben zich gevestigd in München.

Hoofdkantoor en BMW-museum in München, Beieren Foto:Diego Delso e Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Tenslotte zijn ook alle belangrijke media in München gevestigd, waaronder de hoofdkantoren van meer dan 300 kranten- en boekenuitgevers, en komen er elk jaar miljoenen toeristen en overige bezoekers naar de deelstaathoofdstad van Beieren. In 2014 werden 13,4 miljoen overnachtingen geboekt in München, 4,3% meer dan in 2013 en al voor het twaalfde jaar op rij kon er een plus geboekt worden. De meeste gasten kwamen uit de Duitstalige landen Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, maar ook het aantal internationale gasten van veel verder weg steeg sterk tot bijna 50% van het geheel. Vooral bezoekers uit de Arabische golfstaten, Brazilië en China namen fors toe. De meeste buitenlandse gasten blijven echter uit de Verenigde Staten komen. Beieren is met ca. 1150 musea de musea-rijkste deelstaat van Duitsland en een van de musea-rijkste regio's van Europa.

Wat het aantal toeristen/bezoekers aan Beieren betreft: ook dat is al voor het derde jaar gestegen. In 2014 telde Beieren 85,2 miljoen overnachtingen, 1,3% meer dan in 2013 en is daarmee de Duitsedeelstaat met de meeste overnachtingen.

Beieren kent een groot aantal industriesteden, waaronder Ingolstadt, Regensburg, München, Rosenheim, Memmingen, Kaufbeuren, Waldkraiburg en Traunstein. De industrie is de motor van de Beierse economie met ca. 7000 grote en kleine ondernemingen en ca. 1,2 miljoen werknemers.

In de bodem van Beieren zijn niet veel grondstoffen te vinden, zout speelde wel lange tijd een grote rol in de Beierse economie met zoutwinning in plaatsen als Burghausen, Mühldorf am Inn, Tittmoning, Traunstein, Wasserburg am Inn. München en Rosenheim. Van die florerende zoutindustrie is echter niet veel meer over, alleen de zoutmijn Salzbergwerk Berchtesgaden is nog, en dat al sinds 1517, ononderbroken in bedrijf. Jaarlijks wordt er nog 850.000 m3 pekel gewonnen. Tevens heeft men er een toeristische attractie van gemaakt met jaarlijks zo'n 330.000 bezoekers.

Salzbergwerk Berchtesgaden, de enige zoutmijn van Beieren Foto: Nize | Nicolai Schäfer Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes

In Zuid-Beieren speelt de houtindustrie nog steeds een grote rol, vooral als brandstof, bouwmateriaal, in de houtsnijkunst, de meubelindustrie, de horeca, maar ook in kleine industrieën als de vioolbouwindustrie. Van die laatste economische activiteit is Mittenwald, 100 km ten zuiden van München, het absolute middelpunt. Mittenwald is hét centrum van de Duitse snaarinstrumentenindustrie, en dan vooral de vioolbouw. Mittenwald kan met trots terugkijken op een meer dan 300 jaar oude traditie en telt nog steeds ca. 10 zelfstandige vioolbouwers, allen opvolgers van de eerste vioolbouwer Matthias Klotz (1653-1743), die het vak leerde van de vioolbower Railich uit het Italiaanse Padua. Sinds 150 jaar is er in Mittenwald zelfs een opleiding gevestigd, de Staatliche Fachschule, waar jaarlijks enkele tientallen scholieren leren om violen en ander snaarinstrumenten (citer, luit, cello) te maken.

Standbeeld Mathias Klotz Mittenwal BeierenFoto:Pixelteufel Creative Commons-licentie Naamsvermelding 2.0 Unportedno changes made

Wat betreft de agrarische sector is Beieren ook de nummer één van Duitsland met bijna 30% van alle boerenbedrijven en landbouwgronden op haar grondgebied. Het In het Alpenvoorland wordt veel graan en ardappelen verbouwd; Noord-Beieren is het gebied voor kool, aardappelen en veel graansoorten; het gebied rond Straubing in Oost-Beieren worst aangemerkt als de graanschuur van Duitsland.
De streek Hallertau ten zuiden van Ingolstad staat naast het gebied voor suikerbieten vooral bekend als hét centrum voor de hopteelt. Hop is een zeer belangrijke grondstof voor de prductie van bier en de streek Hallertau staat bekend als het grootste aangesloten hopveld van de wereld met meer dan 15.000 ha en meer dan 3000 bedrijven en bedrijfjes die zich op de een of andere manier met de productie en verwerking van hop bezighouden. De hop wordt naar tientallen landen geëxporteerd, met name naar de Verenigde Staten.

Hallertau, hophoofdstad van de wereld Foto:Jochen Teufel Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

De bergdalen en het Alpenvoorland is het domein van slachtvee; de Beierse Alpen dat van melkkoeien. Veel melkproducten, waaronder kaas, komen uit Zuid-Beieren. Wijn wordt vooral geproduceerd in Franken, maar Beieren speelt slechts een vrij ondergeschikte belang in Duitsland als wijnland.

De dorpen Zwiesel en Fauenau in het Bayerischer Wald zijn nog steeds productiecentra voor de glasblazerij.

To read about BAVARIA in English - click here

BEIEREN LINKS

Advertenties
• D-Reizen Beieren
• Beieren Vliegtickets.nl
• Beieren Tui Reizen
• Munchen Vliegtickets Tix.nl
• Beieren Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars München
• Beieren Campings

Nuttige links

Beieren Startnederland (N+E)
Startpagina Beieren (N)
Vakantiehuizen in Beieren (N)
Schrijf uw artikel over BEIEREN

Bronnen

BBC - Country Profiles

CIA - World Factbook

Di Duca, Marc / Munich, Bavaria & the Black Forest
Lonely Planet

Egert-Romanowska, Joanna / Duitsland
Van Reemst

Meyer, Marion / Beieren
ANWB

Oberbayern : bayerisches Alpenvorland
Baedeker

Wikipedia

laatst bijgewerkt februari 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems