Landenweb.nl

München
 

Boek hier je hotel in Munchen

To read about Munich in English - click here

advertentie
Hotels Trivago Beieren Tui Reizen

Algemeen

München is de hoofdstad en de grootste stad van de Duitse deelstaat Beieren. De stad ligt aan de rivier de Isar in het noorden van de Beierse Alpen. München is de derde grootste stad in Duitsland. Ongeveer 1.420.000 mensen leven binnen de stadsgrenzen. München was de gast stad van de Olympische Zomerspelen van 1972. De naamgeving van de stad komt van monniken van de Benedictijner orde die de stad hebben gesticht. Het wapenschild van de stad bevat een kleine schets van een monnik. Volgens de telling van 2011 had de stad München 1.378.176 inwoners. Het moderne München is een financieel centrum. De stad is een aantrekkelijke migratie bestemming.

München oude raadhuis in de nachtMünchen oude raadhuis in de nachtFoto: Richard Huber CC 3.0 Unported no changes made

advertentie
Met de trein naar München ANWB vakantie boeken Beieren

Ligging

München ligt op de verhoogde vlakte van Opper-Beieren, op een hoogte van ongeveer 520 meter. Het grootstedelijk gebied beslaat 310,43 km ². De lokale rivieren zijn de Isar en de Würm. Het noordelijke deel van dit zanderige plateau is zeer vruchtbaar. München bestaat uit 25 stadsdelen.

advertentie
Hotels München Auto huren in Munchen

Weer

München heeft een vochtig continentaal klimaat met warme zomers. Meestal is de warmste maand van het jaar de maand juli, de koelste maand van het jaar is januari. Onweersbuien kunnen in het late voorjaar en tijdens de zomermaanden voorkomen en zorgen voor de hoogste neerslag. Juni is de meest regenachtige maand van het jaar. In München regent en sneeuwt het meer dan in veel andere delen van Duitsland ten gevolge van haar hogere ligging in de nabijheid van de Alpen. De Alpen zorgen ook voor een warme wind (de föhn). Deze wind waait vanuit de Alpen en kan de temperatuur zelfs in de winter aanzienlijk laten oplopen. De weersomstandigheden fluctueren vaker dan in andere delen van Duitsland. Het aantal uren zonneschijn per jaar is ongeveer 1708. De hoogste en laagste temperatuur ooit gemeten zijn 37,1 ° C op 13 augustus 2003 en -30,5 ° C op 21 januari 1942.

Geschiedenis

In een document ondertekend in Augsburg in het jaar 1158 werd de stad München voor de eerste keer genoemd. In 1175 kreeg München officieel de status van stad. München werd de hertogelijke residentie van Opper-Beieren in 1255, toen het hertogdom Beieren werd verdeeld in twee delen. München werd uitgeroepen tot de hoofdstad. Beieren werd herenigd in 1506. Tijdens de 16de eeuw was München een centrum van de Duitse Contrareformatie en van Renaissance kunst. In 1806 werd de stad de hoofdstad van het nieuwe Koninkrijk van Beieren. Veel van de mooiste gebouwen van de stad behoren tot deze periode en werden gebouwd onder de eerste drie Beierse koningen.

Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914 werd het leven in München erg moeilijk. Een van de redenen was de blokkade door de geallieerden van Duitsland. Hierdoor ontstonden voedsel- en brandstoftekorten. München werd zwaar beschadigd door geallieerde bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de Amerikaanse bezetting in 1945, werd de verwoeste stad volledig herbouwd volgens het oorspronkelijke stadsplan. Vandaag de dag genieten de inwoners van München van een hoge kwaliteit van leven.

München RaadhuisMünchen RaadhuisFoto: Guido Radig CC 3.0 Unported no changes made

Bezienswaardigheden

De stad is een inspirerende mix van historische gebouwen en indrukwekkende architectuur, omdat de ruïnes van de historische gebouwen werden gereconstrueerd en nieuwe structuren werden gebouwd. De Marienplatz, een historisch plein in München, vormt het hart van de stad. Zowel het oude stadhuis als het nieuwe stadhuis zijn hier te vinden. De kathedraal van Onze Lieve Vrouwe is een van de bekendste bezienswaardigheden in München. Het werd gebouwd tussen 1468 en 1488. Drie stadspoorten van de oorspronkelijke vijf poorten die deel uitmaakten van de vestingwerken van de stad zijn bewaard gebleven: de Isartor, de Karlstor en de Sendlinger Tor. De Karlsplatz is een plein dat aan de westelijke kant van de binnenstad van München ligt. Het werd aangelegd aan het einde van de 18e eeuw, toen de middeleeuwse muren rondom de stad werden gesloopt. Karolinenplatz is een stervormig plein, dicht bij de meer monumentale Königsplatz gelegen.

München’s Oude Stadhuis werd oorspronkelijk gebouwd in de 15e eeuw in gotische stijl. Nadat het tijdens de Tweede Wereldoorlog werd vernietigd, is het gebouw gerestaureerd volgens de oorspronkelijke plannen. Het herbergt momenteel een speelgoedmuseum. Het nieuwe stadhuis, bekend om zijn klokkenspel of beiaard, is een van de meest prominente bezienswaardigheden van de stad. Het werd gebouwd tussen 1867 en 1909 toen het oude stadhuis te klein werd voor de groeiende stad.

München heeft veel bekende musea, Kunstareal is het museumkwartier in München, de thuisbasis van meer dan tien verschillende musea, van fotogalerijen en musea voor oude kunst tot geologische en natuurhistorische musea. Het Deutsches Museum is het grootste technologische museum in zijn soort. De exposities bestrijken onderwerpen variërend van mijnbouw en landbouw tot telecommunicatie en ruimtevaart.

München Alte PinakothekMünchen Alte PinakothekFoto: Markus Würfel CC 3.0 Unported no changes made

De Alte Pinakothek is een van de bekendste musea van de wereld, met een indrukwekkende collectie schilderijen uit de 14e tot de 18e eeuw. De Duitse, Vlaamse en Nederlandse scholen zijn bijzonder goed vertegenwoordigd. Het Residenz paleis was oorspronkelijk de residentie van de Beierse vorsten. Tegenwoordig is het een groot museum met meer dan honderd zalen met kunstwerken. Het BMW Museum is gehuisvest in een annex van het hoofdkantoor van het beroemde autobedrijf in de buurt van het Olympiapark.

Een aantal andere bezienswaardigheden zijn:

Schloß Nymphenburg is een prachtig paleis, gelegen in een groot park, oorspronkelijk gebouwd in de 17e eeuw. De Sint Pieterskerk is de oudste in de stad München. De kerk is voorzien van een observatieplatform van waaruit je een prachtig uitzicht over de stad hebt.

Het Olympia Park was de plaats van de Olympische Spelen van 1972 in München. Het is het meest bekend vanwege de tent-achtige structuren, in het bijzonder het Olympisch Stadion.

De Königsplatz is een historisch open plein oorspronkelijk opgericht als een"forum voor de kunsten". Het plein wordt gedomineerd door drie klassieke Griekse gebouwen.

De Theatinerkirche is een prachtige kerk gebouwd in Italiaanse barokke stijl in de 17e eeuw. Het werd gebouwd ter ere van de langverwachte geboorte van de nieuwe prins, Max Emanuel.

De Siegestor is gebouwd in het midden van de 19e eeuw om de overwinning van het Beierse leger in de Napoleontische Oorlog te herdenken.

Tips

München HofbräuhausMünchen HofbräuhausFoto: Publiek Domein

Twee weken lang trekt het Oktoberfest miljoenen mensen naar biertenten en kermisamusement. München Hofbräuhaus - 's werelds beroemdste bierhal - werd oorspronkelijk opgericht aan het einde van de 16e eeuw. Het is een van de populairste bierhallen tijdens de Oktoberfeesten.

München is een groene stad met vele parken. De Englischer Garten, dicht bij het centrum van de stad heeft een oppervlakte van 3,7 km ² (groter dan Central Park in New York), is een van 's werelds grootste stedelijke openbare parken.

München LINKS

Advertenties
• Met de trein naar München
• Hotels Trivago
• Auto huren in Munchen
• Hotels München
• Beieren Tui Reizen
• ANWB vakantie boeken Beieren
• Boeken, ook tweedehands, over München bij Bol.com

Nuttige links

Munchen Reisstart (N)

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems