Landenweb.nl

BEIEREN
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Duits
  Hoofdstad  München
  Oppervlakte  70.551 km²
  Inwoners  13,140,183
  (2020)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +0
  Web  .de
  Code.  DEU
  Tel.  +49

To read about BAVARIA in English - click here

Hotels Trivago

Steden BEIEREN

München

Populaire bestemmingen DUITSLAND

Beieren

Geografie en Landschap

Geografie

Beieren (Duits: Bayern of Freistaat Bayern) is een deelstaat (Bundesland) in het zuiden en zuidoosten van Duitsland, met als hoofdstad München. De totale oppervlakte van Beieren is 70.550 km², het is daarmee de grootste deelstaat van Duitsland en net zo groot als de Benelux of Ierland. Beieren beslaat 19% van het Duitse grondgebied. Van west naar oost strekt Beieren zich uit over een afstand van maximaal 384 km, van noord naar zuid bedraagt de maximale afstand 362 kilometer. De meest zuidelijk gelegen plaats inBeieren is Einödsbach, de meest westelijke plaats is Großwelzheim, de meest oostlijke plaats is Breitenberg, de meest noordelijke plaats is Weimarschmieden. Het meest zuidedelijk puntje van heel Duitsland ligt ook in Beieren: Haldenwanger Eck.

advertentie

Grenspaal 147 in het Haldenwanger Eck is het meest zuidelijke punt van BeierenFoto: Wolfgang Stranglmeier CC 3.0 Unported no changes made

Beieren grenst in het noorden aan de deelstaten Thüringen (381 km) en Sachsen (41 km), in het oosten aan Tsjechië (357 km), in het westen aan de deelstaten Hessen (262 km) en Baden-Württemberg (828 km) en in het zuiden en zuidoosten aan Oostenrijk (818 km). Beieren grenst ook nog 19 km aan de Bodensee, een meer dat grenst aan Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. De totale grenslengte van Beieren bedraagt 2706 km.

Landschap

advertentie

Typisch landschap voor Beieren: bossen, vlaktes, bergenFoto: Publiek domein

Noord-Beieren is een gebied met afwisselend middelgebergte (o.a. Rhöngebirge met vulkanische overblijfselen), heuvels, zachtglooiende velden (Frankenland met o.a. veel boerderijen en wijngaarden), weilanden, loof- en naaldbossen en akkerbouwgebieden. Verder wordt deze streek gekenmerkt door veel middeleeuwse steden en dorpen, o.a. Bamberg, Coburg, Miltenberg, Nürnberg en Würzburg.

In het noorden van Frankenland (Unterfranken, Oberfranken en Mittelfranken) ligt het terrassenlandschap van de zogenaamde Fränkische Jura met plateaus en terrassen op een hoogte tussen de 300 en 650 meter. Doordat het gebergte hier uit kalksteen bestaat, zijn er veel karstverschijnselen met hun vaak bizarre, grillige vormen te zien. De zonnige hellingen van het Fränkische Weinland rond Würzburg wordt gekenmerkt door onafzienbare wijnvelden. Bekende natuurgebieden met afwisselend akkerbouwpercelen en beboste heuvels in Frankenland zijn het Coburger Land, met de Staffelberg als hoogste punt (540 m), en Oberes Maintal.

advertentie

Staffelberg Frankenland, BeierenFoto: Presse03 in het publieke domain

In het noordwesten van Frankenland, in Unterfranken, ligt het 700-900 meter hoge vulkanische Rhöngebirge, waar de enorme basaltblokken opvallen. Wandelen kan men in de natuurparken Bergstrasse-Odenwald, Rhön en Spessart, interessant is het terrassenlandschap van de Frankenalb ten oosten van Nürnberg. In het zuiden van Frankenland ligt het bosrijke Altmühltal, richting noorden overgaand in de heuvels van het zandstenen landschap van de Keuperstufe met de natuurparken Hassberge, Steigerwald en Frankenhöhe. Nog meer naar het noorden, tegen de Tsjechische grens, ligt het Fichtelgebirge met twee toppen van meer dan 1000 meter, de Schneeberg (1051 m) en de Ochsenkopf (1023 m).

Midden-Beieren werd en wordt landschappelijk bepaald door de Donau, de grootste rivier van Beieren, die een brede laagvlakte in de loop van de tijd heeft uitgesleten met veel puin- en gruisplateaus. De Donau stroomt van west naar oost door Beieren, komt bij Ulm Beieren binnen en verlaat Beieren (Duitsland) weer bij Passau, op de grens met Ostenrijk. Stroomafwaarts zijn vanuit het zuiden de belangrijkste zijrivieren Iller, Lech, Isar en Inn, die allemaal in de Alpen ontspringen; vanuit het noorden Wörnitz, Altmühl, Naab en Regen.

Het uitgestrekte platteland bestaat uit akkers, weilanden en dichte bossen. In het oosten stroomt de Inn, een belangrijke zijrivier van de Donau. Deze dunbevolkte streek kent maar een beperkt aantal grote steden, onder andere Augsburg en Ingolstadt. Het laagste punt van Beieren, 100 meter boven n.a.p., is de rivier Inn bij het dorp Kahl am Main (Unterfranken).

advertentie

Stadsgezicht Ulm, met op de voorgrond de DonauFoto: Franzfoto CC 3.0 Unported no changes made

Oost-Beieren heeft ook een wat landelijk karakter met lage heuvels, veel meren, vlaktes en alleen in het uiterste oosten, tegen de grens met Tsjechië, met dichte bossen bedekte bergen van meer dan 1000 meter hoogte. Het dichtbeboste, donkere Beierse Woud (Duits: Bayerische Wald) is één van de grootste en meest oorspronkelijke bosgebieden van Duitsland en vormt samen met het aangrenzende Boheemse Woud in Tsjechië het 'groene dak van Europa'. De hoogste bergen, die niet spectaculair ogen door de afgesleten toppen, zijn de Großer Rachel (1453 m) bij Bayerisch Eisenstein, de Großer Arber (1450 m) en de Großer Falkenstein (1312 m). Zeer bijzonder is de 300 miljoen jaar oude 'Pfahl', een 150 km lange en 30 meter brede kwartswand, die op sommige plaatsen wel tot een hoogte van 750 meter kan uitgroeien. Een oppervlakte van meer dan 3000 km2 heeft de status van 'Naturpark', een gebied van 242 km2 vormt sinds 1970 het Nationalpark Bayerischer Wald.

advertentie

Pfahl bij Viechtach, Beieren Foto: Mike aus dem Bayerwald CC 2.0 Germany no changes made

Ook in Oost-Beieren niet veel steden van groot belang, alleen Landshut, Passau en Regensburg kunnen zich historisch en toeristisch gezien meten met de genoemde plaatsen in Noord-Beieren. De Donau slingert zich hier van west naar oost langs akkers en weilanden.

Het groene Zuid-Beieren heeft een gevarieerd landschap met vlaktes in het noorden tot de Beierse Alpen in het zuiden. De Beierse Alpen behoren tot de jongste (plooiings)gebergten ter wereld en strekt zich uit over een afstand van 250 km van de noordoostelijke oever van de Bodensee tot het Salzachtal, net ten zuiden van de Oostenrijkse plaats Salzburg. De grillige vormen van de Noordelijke Kalkalpen, spitse toppen, bergkammen, onderaardse rivieren, druipsteengrotten en zelfs ijsgrotten, bestaan uit kalksteen en dolomiet. In de Beierse Alpen liggen nog een paar kleine gletsjers, onder andere de Blaueisgletscher, de noordelijkste alpengletsjer, bij de Hochkalter, en de Schneeferner bij de Zugspitze. Het grootste en diepste bergmeer van Duitsland is de Walchensee op een hoogte van 800 meter, met een oppervlakte van ca. 16 km2 en een diepte tot bijna 200 meter.

De Isar is een belangrijke zijrivier van de Donau (lengte 295 km, waarvan 260 in Duitsland) en dit gedeelte van Beieren telt ook een aantal grote meren, waaronder het Starnberger-Funf-Seen-Land met Wörthsee (4,3 km2), Pilsensee (1,95 km2), Weßlinger See (17 ha), Ammersee (47 km2) en Starnbergersee (56 km2). Het grootste meer van Beieren en het derde van Duitsland is de Chiemsee (80 km2). In de Chiemsee liggen nog drie eilanden, de bewoonde eilanden Frauenchiemsee (ook Fraueninsel, 600mx300m) en Herrenchiemsee, en het onbewoonde Krautinsel. Het hoogst gelegen meer (603 m) van Duitsland is de Königssee. Rondom de genoemde meren liggen uitgestrekte, dichtgeslibde moerasgebieden.

20 grootste meren van Beieren

naamoppervlakteRegierungsbezirkLandkreis
Chiemsee79,90 km2OberbayernTraunstein
Starnberger See56,36 km2OberbayernStarnberg
Ammersee46,60 km2OberbayernLandsberg am Lech
Walchensee16,27 km2OberbayernBad-Tölz-Wolfratshausen
Forggensee15,20 km2SchwabenOstallgäu
Tegernsee8,90 km2OberbayernMiesbach
Großer Brombachsee8,70 km2MittelfrankenWeißenburg-Gunzenhausen
Oberpfälzer Seenland8,10 km2OberpfalzSchwandorf
Staffelsee7,66 km2OberbayernGarmisch-Partenkirchen
Waginger See6,61 km2OberbayernTraunstein
Simssee6,49 km2OberbayernRosenheim
Kochelsee5,95 km2OberbayernBad Tölz-Wolfratshausen
Ismaninger Speichersee5,80 km2OberbayernEbersberg, Erding, München
Königssee5,22 km2OberbayernBerchtesgadener Land
Altmühlsee4,50 km2MittelfrankenWeißenburg-Gunzenhausen
Wörthsee4,34 km2ÒberbayernStarnberg
Sylvensteinsee3,92 km2OberbayernBad Tölz-Wolfratshausen
Eggstätt-Hemhofer Seenplatte3,50 km2OberbayernRosenheim
Rottachsee2,82 km2SchwabenOberallgäu
Kleiner Brombachsee (foto)2,50 km2MittelfrankenWeißenburg-Gunzenhausen

advertentie

Kleiner Brombachsee, Mittelfranken in BeierenFoto: Publiek domein

Een ander bodemsoort in deze streken zijn de zogenaamde gruisplateaus, ontstaan door langzaam stromende rivieren. Van de Noordelijke Kalkalpen ligt het Wettersteingebirge, een gedeelte van het Karwendelgebirge, uitlopers van de Lofener Steinberge en de Berchtesgadener Alpen, op het grondgebied van Beieren. Veel bergtoppen zijn hier hoger dan 2000 meter en de boomgrens ligt tussen 1700-1800 meter, met op de lagere delen loofbossen en op de hogere delen naaldbossen. Kenmerkend voor een groot gedeelte van dit gebied zijn de kleine alpenweiden.

De Allgäuer/Oberbayerische Vooralpen en de Chiemgauer Alpen zijn gemiddeld een stuk lager, alleen de Wendelstein (1838 m), de Geigelstein (1808 m) en de Sonntagshorn (1961 m) komen boven de 1800 meter uit. In de Oberbayerische Alpen ligt het Wettersteinsteingebirge met de hoogste berg van Duitsland, de bijna drieduizend meter hoge Zugspitze (2962 m). Ook de Berchtesgadener Alpen kennen, naast kalkmassieven en karstplateaus, een aantal hoge toppen, onder andere de Hoher Göll (2522 m) en de Watzmann-Mittelspitze en Watzmann-Südspitze (beide 2713 m). De zogenaamde Vooralpen variëren in hoogte van 300 meter in de Donauvlakte tot ca. 1000 meter aan de rand van de Vooralpen. Enkele tientallen kilometers van de Alpen ligt op een uitgestrekte (gruis)vlakte de deelstaathoofdstad München.

Het Wettersteingebirge met als hoogste top van Beieren, de ZugspitzeFoto: Octagon CC 3.0 Unported no changes made

Hoogste bergen van Beieren

naamhoogtegebergte
Zugspitze2962 meterWettersteingebirge
Schneefernerkopf2874 meterWettersteingebirge
Mittlere Wetterspitze2750 meterWettersteingebirge
Hochwanner2744 meterWettersteingebirge
Mittlere Höllentalspitze2743 meterWettersteingebirge
Innere Höllentalspitze2741 meterWettersteingenirge
Äußere Höllentalspitze2713 meterWettersteingebirge
Watzmann-Mittelspitze2713 meterBerchtesgadener Alpen
Watzmann-Südspitze2712 meterBerchtesgadener Alpen
Hochblassen2703 meterWettersteingebirge
Wetterwandeck2698 meterWettersteingebirge
Leutascher Dreitorspitze2682 meterWettersteingebirge
Östliche Plattspitze2680 meterWettersteingebirge
Hinterreintalschrofen2669 meterWettersteingebirge
Hochfrottspitze2649 meterAllgäuer Alpen
Mädelegabel2645 meterAllgäuer Alpen
Partenkirchner Dreitorspitze2633 meterWettersteingebirge
Alpspitze2628 meterWettersteingebirge
Vollkarspitze2618 meterWettersteingebirge
Bockkarkopf2609 meterAllgäuer Alpen
Hochkalter2607 meterBerchtesgadener Alpen
Nordöstliche Dreitorspitze2605 meterWettersteingebirge
Biberkopf2599 meterAllgäuer Alpen
Trettachspitze2595 meterAllgäuer Alpen
Großer Hundstod2593 meterBerchtesgadener Alpen
Hochvogel2592 meterAllgäuer Alpen
Funtenseetauern2578 meterBerchtesgadener Alpen
Öfnerspitze2576 meterAllgäuer Alpen
Schüsselkarspitze2551 meterWettersteingebirge
Krottenspitze2551 meterAllgäuer Alpen

Het bergachtige Beieren telt uiteraard ook veel watervallen. De hoogste waterval van Duitsland is de Röthbachfall, die in twee gedeelten 470 meter omlaag stort. Niet ver van deze waterval bevind zich ook de tweede hoogste waterval van Duitsland, de Landtalfall (410 m). Andere bekende watervallen in Beieren zijn de Staubfall (200 m), de Königsbach-Wasserfall (200 m), de Schrainbach-Wasserfall (80 m), de Zipfelsfall (300 m), de Oberer Kuhflucht-Wasserfall (200 m), de Dietersbach-Wasserfall (150 m), de Sulzer-Wasserfall (114 m) en de Wasserfall am Ristfeuchthorn (200 m).

De Röthbach-Wasserfall, de hoogste waterval van BeierenFoto: Alupus CC 3.0 Unported no changes made

BEIEREN LINKS

Advertenties
• ANWB vakantie boeken Beieren
• Beieren Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Duitsland per Trein
• Beieren Hotels
• Auto huren in Munchen
• Boeken, ook tweedehands, over BEIEREN bij Bol.com

Nuttige links

Beieren Startnederland (N+E)
Startpagina Beieren (N)

Bronnen

BBC - Country Profiles

CIA - World Factbook

Di Duca, Marc / Munich, Bavaria & the Black Forest

Lonely Planet

Egert-Romanowska, Joanna / Duitsland

Van Reemst

Meyer, Marion / Beieren

ANWB

Oberbayern : bayerisches Alpenvorland

Baedeker

Wikipedia

 

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems