Steden ZUID-AFRIKA

ZUID-AFRIKA   
To read about SOUTH AFRICA in English - click here

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.

De bevolking van Zuid-Afrika is tussen 1911 en 2000 meer dan verzevenvoudigd van ruim 6 miljoen tot 43,5 miljoen. In 2017 zijn er 54.841.552. De bevolkingstoename bedroeg van 2000 tot 2014 gemiddeld 1% (in 2017 0,99%). In 2017 is 80,2% van de bevolking zwart, 8,4% blank, 8,8% kleurling en 2,5% Indiër. Overige groepen zijn marginaal.

In de periode 1985 tot 2017 steeg het aantal zwarten en daalde het aantal blanken. Tot de zwarten behoren ook de inwoners van de thuislanden Bophuthatswana, Ciskei, Transkei en Venda.

Bevolkingsdichtheid Zuid-Afrika
afbeelding: I, Htonl, publiek domein

Bevolkingsopbouw mannen/vrouwen Zuid-Afrika
afbeelding: Central Intelligence Agency, publiek domein

De gemiddelde levensduur van blanke Zuid-Afrikanen ligt aanzienlijk hoger dan die van hun zwarte landgenoten. De gemiddelde levensduur van alle mannen en vrouwen ligt respectievelijk op 62,4 en 65,3 jaar. (2017).

Bantoe-volken verspreidden zich zo'n 2000 jaar geleden vanuit Centraal-Afrika naar het zuiden. De nakomelingen daarvan vormen de zwarte bevolking van het huidige Zuid-Afrika. Het is echter een zeer heterogene groep met eigen talen, gebruiken, huizenbouw etc.

De zwarte bevolking bestaat uit negen etnische groepen (nations). De blanke regering gebruikte deze indeling bij het geografisch verspreiden van de etnische groepen over de thuislanden. De grootste groep zijn de Zulu's en daarna volgen de Xhosa's, de Noord-Sotho's, de Zuid-Sotho's, de Tswana's, Sjangaan-Tsonga's, Swazi's, Zuid-Ndebele, Noord-Ndebele, Venda's en anderen.

Xhosa, Zuid-Afrika
foto: South African Tourism, Creative Commons Attribution 2.0 Generic (no changes made)

Zoeloes in traditionele kledij
foto: Jean-Claude Hanon, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported (no changes made)

Miljoenen zwarten wonen in de "townships" of "shantytowns", woonoorden voor de zwarte bevolking aan de randen van de grote steden, maar het exacte aantal is onmogelijk vast te stellen. Men leeft vaak in krotten en tekort aan echte huizen wordt geschat op drie miljoen. Bekende townships zijn Soweto bij Johannesburg, Mamelody bij Pretoria en Crossroads bij Kaapstad. Elke "nation" is onderverdeeld in een aantal stammen of "tribes". De Zoeloes bestaan bijvoorbeeld uit meer dan 200 tribes.

De blanke bevolking telde in 1993 ruim 5 miljoen zielen. Zij bestaat uit de afstammelingen van Nederlandse, Franse en Duitse kolonisten, de nakomelingen van Britse kolonisten en immigranten uit Zuid- en Oost-Europa die in de 20ste eeuw kwamen. Vaak wordt een onderscheid gemaakt tussen de Afrikaners (ca. 57% vooral in de Transvaalprovincie en in Vrijstaat), bestaande uit de afstammelingen van de oudste groepen kolonisten, en de Engelstaligen (ca. 38% vooral in de Kaapprovincie en KwaZulu/Natal). De overige vijf procent zijn de immigranten die in de 20e eeuw naar Zuid-Afrika kwamen.

Een zeer groot deel van de kleurlingen woont in de Kaapprovincie. De kleurlingen zijn nakomelingen van Hottentotten vermengd met blanke kolonisten, zwarten en slaven uit het Midden-Oosten. In 1959 werd deze bevolkingsgroep onderverdeeld in Kaapse kleurlingen, Kaapse Maleiers, Griqua (vermenging van Hottentotten en Europeanen uit het noordoosten en noordwesten van de Kaapprovincie), Chinezen, "andere Aziaten" en "andere kleurlingen". In 1967 werd deze indeling gedeeltelijk herroepen. In de praktijk werd afkomst een belangrijker criterium dan uiterlijk. De kleurlingengemeenschap is wat betreft politiek en cultuur verdeeld: een deel zoekt aansluiting bij de blanken, anderen voelen meer verwantschap met de zwarten.

De Aziaten zijn voor 99% van Indische afkomst. De meeste van de bijna een miljoen Indiërs wonen in Natal en zijn afstammelingen van contractarbeiders die in de 19e eeuw uit het toenmalige Brits-Indië naar Zuid-Afrika kwamen. Verder zijn er sinds 1920 ongeveer 12.000 Chinezen naar Zuid-Afrika geëmigreerd. De grootste Indische gemeenschap van Afrika woont in Durban en omstreken.

Indiase vrouwelijke wolwassers (19e eeuw) in Zuid-Afrika
foto: onbekend, publiek domein

De spreiding van de bevolking is ongelijkmatig. Grote delen van het land zijn nagenoeg leeg want de woestijnachtige streken, waar geen delfstoffen worden aangetroffen, blijven vrijwel onbewoond.

In 2017 woonde ruim 66% van de bevolking in stedelijke gebieden. Het snelst groeiende stedelijke gebied is Kaapstad en omgeving, waarin in 2017 meer dan 4,4 miljoen mensen woonden. Andere grote agglomeraties zijn: Johannesburg/Soweto/Alexandra (ca. 9,2 miljoen); Durban/Inanda/Kwamashu (ca. 3,1 miljoen); Pretoria/Mamelodi/Soshanguve (ca. 2,4 miljoen).

To read about SOUTH AFRICA in English - click here

ZUID-AFRIKA LINKS

Advertenties
• Fox verre reizen van ANWB
• Zuid-Afrika Vliegtickets.nl
• KRAS Zuid-Afrika aanbiedingen
• Djoser Rondreizen Zuid-Afrika
• Zuid-Afrika Expert
• Kaapstad Hotels
• Rondreizen Zuid-Afrika
• Zuid-Afrika Tui Reizen
• Djoser fietsreis - Zuid-Afrika
• Zuid-Afrika Travelworld
• Wereldstekker Zuid-Afrika
• Vakantie Zuid-Afrika
• Rondreis Zuid-Afrika
• Afrika.nl - Zuid-Afrika aanbiedingen - Rondreizen, safari en groepsreizen Zuid-Afrika
• Autohuur Zuid-Afrika
• Zuid-Afrika Vliegtickets WTC
• Zuid-Afrika rondreizen met kinderen
• Autoverhuur Sunny Cars Zuid-Afrika
• Baobab Rondreizen Zuid-Afrika
• Zuid-Afrika Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Africa Explorer (N)
Campersite Zuid-Afrika (N)
Dieren in Zuid-Afrika (N)
Duiken, reizen naar Mozambique en safari in het krugerpark van Zuid-Afrika (N)
Reisinformatie Zuid-Afrika (N)
Reisverslag Zuid-Afrika (N)
Rondreis Zuid-Afrika (N)
Sem op Reis Video's over Zuid-Afrika (N)
Startkabel Zuid-Afrika (N)
Zuid-Afrika Foto's
Zuid-Afrika informatie - Reizendoejezo (N)
Zuid-Afrika Start Belgiƫ (N+E)
Zuid-Afrika Verzamelgids (N)
Artikelen en Reisverhalen over ZUID-AFRIKA
  Western Cape en Robben eiland  Zuid Afrika rondreis 2
  Western Cape en Addo Elephant Na..  Rondreis door het noord oosten v..
  Pretoria Soweto Blyderivier en K..  Stage in Zuid Afrika
  Dumazulu en Hluhluwe park  Zuid Afrika Reisverslag
  Swaziland en Krugerpark

Bronnen

Dekker, M. / Zuid-Afrika
Gottmer/Becht

Luirink, B. / Zuid-Afrika : mensen, politiek, economie, cultuur, milieu
Koninklijk Instituut voor de Tropen,

Moerkamp, J. / Zuid-Afrika
ANWB

Schaap, D. / Zuid-Afrika

Minbuza Kosmos-Z&K

Zuid-Afrika
Cambium

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt oktober 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems