Landenweb.nl

TRINIDAD EN TOBAGO
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Engels
  Hoofdstad  Port of Spain
  Oppervlakte  5.130 km²
  Inwoners  1.374.993
  (mei 2019)
  Munteenheid  Trinidad en Tobagodollar
  (TTD)
  Tijdsverschil  -5
  Web  .tt
  Code.  TTO
  Tel.  1-868

Geografie en Landschap

Geografie

Alle ca. 7000 eilanden en riffen in de Caribische Zee, behalve de Bahama’s, worden tot de Antillen gerekend., en liggen in een meer dan 4000 km lange boog van Cuba, net onder Florida, naar Trinidad en Tobago, net ten noordwesten van de Venezolaanse kust.

De Antillen kunnen op verschillende manieren worden onderverdeeld, bijvoorbeeld in Grote Antillen en Kleine Antillen, waarbij Trinidad en Tobago de meest zuidelijke eilanden van de Antillen zijn. De Kleine Antillen worden onderverdeeld in Benedenwindse Eilanden en Bovenwindse Eilanden, waartoe de eilanden Trinidad en Tobago behoren. De Bovenwindse Eilanden zijn weer onderverdeeld in de Leeward Islands en de Windward Islands, waartoe Trinidad en Tobago geografisch gezien wel, maar officieel niet thuishoren.

De eilandstaat Trinidad en Tobago (officieel Republic of Trinidad and Tobago) ligt op maar 13 kilometer van de noordoostkust van

Venezuela en heeft zeegrenzen met Grenada in het noordwesten en Barbados in het noordoosten. Trinidad en Tobago heeft een oppervlakte van 5128 km2 en bestaat, naast vele kleine eilanden, uit twee hoofdeilanden, het grote Trinidad (4768 km2) en het veel kleinere Tobago (299 km2). Trinidad heeft een gemiddelde lengte van 80 km en een gemiddelde breedte van 59 km, Tobago, dat 30 km ten noordoosten van Trinidad ligt, is 41 km lang en heeft een maximale breedte van 12 km.

Andere eilanden die tot de archipel behoren zijn o.a. Chacachacare, Monos, Huevos, Gaspar Grande (of Gasparee), Little Tobago en St. Giles Island.

advertentie

Trinidad & Tobago SatellietfotoPhoto Publiek Domein

advertentie

Landschap

In het midden van het eiland Trinidad bevinden zich vruchtbare vlakten en savannen. De noordkust bestaat uit een bergrug, met dichte bebossing. Het hoogste punt is de 940 meter hoge Cerro del Aripo. Het zuidelijk deel van Trinidad is heuvelachtig. In een uitgedoofde vulkaan in het zuidwesten ligt de grootste natuurlijke bron van asfalt ter wereld: het 40 hectare grote asfaltmeer Pitch Lake.

Ook op het veel kleinere eiland Tobago ligt een heuvelrug, met als top de 549 meter hoge Pidgeon Peak. Het zuidelijke deel is voornamelijk vlak en heeft een kalkstenen ondergrond, gevormd door voormalig koraal. In geologisch opzicht maken Trinidad en Tobago deel uit van het vasteland van Zuid-Amerika. De bergruggen zijn namelijk een voortzetting van het kustgebergte van Venezuela.

advertentie

Landschap Trinidad en TobagoPhoto: Rictor Norton & David Allen CC 2.0 Generic no changes made

Klimaat en Weer

Beide eilanden hebben een tropisch klimaat. Het droge seizoen loopt van januari tot en met mei, met een gemiddelde temperatuur van 26 graden. De temperatuur van het zeewater is 's zomers en in de herfst gemiddeld 24 graden. Van juni tot en met december zijn er veel korte en zware tropische regenbuien. Trinidad en Tobago worden echter niet geteisterd door orkanen. Het westen van Trinidad is overigens veel droger dan het noordoostelijke en centrale deel. 's Nachts is het op zeeniveau zelden kouder dan 20 graden.

Planten en Dieren

Algemeen

In de prehistorie was Trinidad en Tobago door een verlaagde zeespiegel verbonden met het Zuid-Amerikaanse vasteland. Pas toen ca. 10.000 jaar geleden heftige bewegingen van Caribische tektonische platen de Orinoco-delta onderdompelden, werd Trinidad en Tobago afgescheiden van het vasteland van Zuid-Amerika. De twee eilanden danken hun indrukwekkende ecologische diversiteit aan deze prehistorische periode, die hen verrijkt heeft met vele Zuid-Amerikaanse planten en dieren, samen met de flora en fauna uit de rest van het Caribisch gebied. Er zijn weinig plaatsen op de wereld die met een relatief klein oppervlak zó’n grote verscheidenheid aan planten en dieren kunnen bieden.

Planten

Trinidad en Tobago bezitten een grote verscheidenheid aan vegetatie. Zo groeien er 2300 soorten planten op de vruchtbare bodems van de eilanden. Talrijk zijn bijvoorbeeld de hibiscus, bougainvilles en diverse orchideeën. De nationale bloem van Trinidad en Tobago is de wilde poinsettia. De berghellingen zijn bedekt met grote regenwouden, waar u veel tropische boomsoorten kunt bewonderen. In moerassige gebieden bevinden zich mangrovebossen.

Ongeveer de helft van de eilanden is bedekt met bossen. Tobago heeft het oudste natuurreservaat voor regenwouden in Amerika, terwijl op Trinidad de veel bezochte natuurreservaten Pointe a Pierre Wildfowl Trust en Asa Wright Nature Centre liggen. Veel voorkomende planten en bomen zijn de cassia, frangipangi, hibiscus, jacaranda, kokospalm.

Dieren

Meer dan 400 vogelsoorten hebben zich op de eilanden genesteld, variërend van de bontgekleurde manakins tot de witte flamingo's. Bovendien vliegen er veel parkieten, bruine pelikanen, zilverreigers en aalscholvers. De nationale vogel van Trinidad is de rode ibis, ook wel scharlaken ibis genoemd; de nationale vogel van Tobago is de roodbuikchachalaca. Beroemd zijn de vele kolibries die in de lucht stil kunnen blijven hangen. Een van de belangrijkste vogelreservaten in het Carbisch gebied ligt het eilandje Little Tobago, voor de kust bij het dorp Speyside op Tobago.

Verder zijn er maar liefst 600 vlindersoorten. Andere opvallende eilandbewoners zijn bijvoorbeeld apen, kaaimannen en herten.

Rondom de koraalriffen in de heldere Caribische Zee krioelt het van de veelkleurige vissen en bevinden zich anemonen en zeldzame koraalsoorten. Het onderwaterleven is verrassend en afwisselend, met bijvoorbeeld de dolfijn, blauwe marlijn, tarpoon, barracuda, bonefish en kingfish.

Geschiedenis

Oorsprong en naamgeving

De oorspronkelijke bewoners waren Arawak- en Carib-indianen. Zij noemden hun grondgebied Iere, dat volgens sommigen gewoonweg 'eiland' betekent en volgens anderen 'eiland van de kolibrie'. Ze leefden van de jacht en visvangst.

Trinidad dankt zijn naam aan Columbus. De ontdekkingsreiziger voer in 1498 tijdens zijn derde reis naar Amerika langs een eiland met drie opvallende heuvels die hem deden denken aan de Heilige Drieëenheid, oftewel 'Trinidad'. Omdat er geen goud of zilver aanwezig was, lieten de Spanjaarden Trinidad in eerste instantie links liggen. Tobago werd door hem Bella Forma (prachtige formatie) genoemd. Later werd dit echter veranderd in Tobago, waarschijnlijk ontleend aan het woord tabak.

Spaanse overheersing

De eerste Spaanse nederzettingen op Trinidad en Tobago dateren van 1530. De kolonisten hielden zich vooral bezig met het aanleggen van tabaksplantages. Voor de indianen waren ze meedogenloos. Ze maakten hen tot slaven die op de plantages moesten werken. Dankzij hun vuurwapens waren de Europeanen onoverwinnelijk. Bovendien vielen veel Arawaks en Caribs ten prooi aan dodelijke ziekten die de Europeanen hadden meegebracht, zoals de pokken. De weinige indianen die het drama overleefden vermengden zich met de nieuwe bevolkingsgroepen. In de omgeving van Arima wonen nog altijd enkele indianen, die leven volgens de gebruiken uit de precolumbiaanse periode. Ter vervanging van de indianen haalden de kolonisten duizenden slaven uit West-Afrika. Pas eind 16e eeuw vestigde zich onder leiding van gouverneur Antonio de Berrío y Oruña een Spaanse gemeenschap op Trinidad, San José de Oruña (nu St. Joseph). In 1595 werd deze eerste Europese nederzetting echter alweer geplunderd en in brand gestoken door de Engelsman Walter Raleigh. St. Joseph was de eerste hoofdstad van Trinidad, van 1592 tot 1783. Antonio de Berrío y Oruña overleed in 1597 en werd meteen opgevolgd door zijn zoon Fernando de Berrío y Oruña.

Hollanders bezetten Tobago

In 1628 landden de Hollanders op Tobago, noemden het eiland Nieuw-Walcheren en bouwden er het Fort Vlissingen. In 1629 en 1632 werd het fort versterkt met een paar honderd Zeeuwen. Op 1 januari 1637 werden alle Hollanders afgeslacht door de Spanjaarden, maar in 1654 werd de kolonie samen met Koerlanders (Koerland was een historische regio in Letland) weer in ere hersteld en de plaats Nieuw-Vlissingen werd gesticht (nu Scarborough). Pieter Becquart stichtte de nederzetting Lampsinsburg, genoemd naar de reders Adriaan en Cornelis Lampsins. Ook de Fransen claimden het eiland, maar Cornelis Lampsins werd door Lodewijk XIV in de adelstand verheven en mocht zich voortaan Baron van Tobago noemen. Hij kreeg het gebied in erfelijk leen.

De Hollanders bouwden bij Nieuw-Vlissingen, aan de oostkant van Tobago, drie forten, Lampsinsberg, Beveren en Bellavista. Aan de andere kant van het eiland bouwden de Koerlanders Fort Jacob op het huidige Great Courland Bay. Op 11 december 1659 gaven de Koerlanders zich vreedzaam over aan de Hollanders. Op dat moment woonden er ongeveer 1500 Europeanen en 7000 slaven op het eiland. De slaven werkten op ongeveer 120 suikerplantages, een aantal suikerfabrieken en twee rumdistilleerderijen.

In januari 1966 werd het eiland veroverd door Brits-Jamaicaanse piraten onder leiding van Robert Searle en John Poyntz, maar al in april 1667 nam de Zeeuwse admiraal Abraham Crijnssen het inmiddels door de Britten en Fransen verlaten eiland weer in. In december 1672, ten tijde van de derde Engels-Nederlandse Oorlog (1672-1674), vielen de Britten het eiland weer aan en versloegen de Hollanders, die het eiland echter nog wel mochten besturen van de Britten, vastgelegd in het Tweede Verdrag van Westminster in 1674. In 1676 bouwden de Hollanders onder leiding van gouverneur Jacob Binckes nog een nieuw fort, Sterreschans, maar verschillende Franse aanvallen op het eiland zorgden ervoor dat Binckes en nog enkele honderden Hollanders omkwamen. De overgebleven Hollanders gaven zich hierna over, de Fransen bliezen Fort Sterreschans op verlieten het eiland weer.

Bij de Vrede van Nijmegen in 1678 kreeg Holland de kolonie weer geschonken van Frankrijk, maar toen de graaf van Koerland weer probeerde om een nederzetting op het eiland te stichten, hadden de Hollanders er genoeg van, en in 1684 werd Tobago door de Britten, Fransen en Hollanders onafhankelijk en neutraal verklaard en iedereen kon zich vrij op het eland vestigen. Zo kwam er een einde aan de aanwezigheid van de Hollanders en veranderde het eiland in feite in een piratennest.

Britten en Fransen

In de 18e eeuw verkregen de Britten beide eilanden en ze werden in 1889 samengevoegd tot de kolonie Trinidad en Tobago.

Veel Fransen vestigden zich gedurende de 18e eeuw op Trinidad. Vervolgens veroverden in 1797 de Engelsen het eiland. Zo ontstond er een merkwaardige combinatie: een overwegend Franse bevolking met een Spaans rechtssysteem onder een Engels bewind. Over Tobago voerden de Fransen, Hollanders en Engelsen ook nog oorlog, totdat de Engelsen in 1814 hun overwinning vierden.

Na het afschaffen van de slavernij in 1836 haalden de kolonisten zo'n 140.000 Indiërs en Chinezen als plantage-arbeiders naar de eilanden. Daarna volgden handelaren en arbeiders uit onder meer Libanon, Syrië, Duitsland, Zwitserland, Holland, Frankrijk, Ierland en Schotland. Ook voormalige negerslaven uit Baltimore en Pennsylvania zochten er hun heil. Zo ontstond er in de loop der jaren op de eilanden een levendige multiculturele samenleving.

Onafhankelijkheid

Na de Tweede Wereldoorlog werden er Amerikaanse marinebases op Trinidad gevestigd en de eilanden werden in 1958 onafhankelijk als onderdeel van de West-Indische Federatie. De federatie werd echter snel ontmanteld en de onafhankelijke natie Trinidad en Tobago werd in 1962 opgericht. Eric Williams, een belangrijke Caribische historicus en bekend geworden als Vader des Vaderlands, was premier van Trinidad en Tobago van 1956 tot aan zijn dood in 1981.

De huidige president van Trinidad en Tobago is sinds februari 2013 Anthony Carmona. Daarvóór was hij rechter aan het Internationale Strafhof in Den Haag. Keith Rowley is vanaf september 2015 premier.

Bevolking

Trinidad en Tobago hebben samen 1.218.209 inwoners (2017). De bevolking is samengesteld uit verschillende nationaliteiten en etniciteiten, met Afrikaanse, Aziatische en Europese wortels. Ongeveer 40 procent van de eilandbewoners stamt af van slaven uit West-Afrika. Daarnaast heeft ruim eenderde Aziatische voorouders, vooral uit India en China. Zij werden na het afschaffen van de slavernij naar de eilanden gehaald, om op de plantages te komen werken. En ten slotte zijn er Europese en Arabische nazaten: voornamelijk Spanjaarden, Fransen en Britten, maar ook Libanezen, Syriërs en Nederlanders.

De meerderheid van de bevolking woont op Trinidad, waar zich ook de meeste en belangrijkste steden bevinden, inclusief de hoofdstad Port of Spain. De grootste plaats op Tobago is Scarborough.

De bekendste inwoner afkomstig van Trinidad en Tobago is de Nobelprijswinnaar V.S. Naipaul, die nu Brits staatsburger is.

Demografische gegevens:

Taal

Het Engels is de enige officiële taal. Lokale varianten van het Engels-Creools worden echter het meest gesproken. Daarnaast wordt de lokale variant van het Caribisch Hindoestani, het Trinidad Bhojpuri, lokaal bekend onder de naam"Hindi", door een kleine groep Hindoestanen gesproken. Patois wordt tegenwoordig nog maar amper gesproken. De overheid stimuleert het leren van Spaans, in verband met de ligging van Trinidad en Tobago voor de kust van Spaanstalig Zuid-Amerika.

Godsdienst

Er zijn veel verschillende religies in Trinidad en Tobago. De twee grootste zijn de Rooms-katholieke Kerk en het hindoeïsme.

De Anglicaanse Kerk, Presbyteriaanse kerk en de islam hebben een kleinere groep aanhangers.

Samenleving

In 1889 brachten de Engelse kolonisten Trinidad en Tobago bij elkaar in een bestuurlijke eenheid. Vervolgens verwierf het land in 1962 zijn onafhankelijkheid. Tot 1976 was de Engelse koningin nog het officiële staatshoofd, sindsdien is het een republiek met een president.

Het staatshoofd van Trinidad en Tobago is de president, die wordt gekozen door het parlement. Dit parlement bestaat uit twee kamers, de Senaat (31 zetels) en het Huis van afgevaardigden (36 zetels). De leden van de Senaat worden aangesteld door de president, de leden van het Huis van afgevaardigden worden gekozen bij de bevolking, door middel van vijfjaarlijkse verkiezingen.

De minister-president, die aan het hoofd staat van het Huis van afgevaardigden, wordt aangesteld door de president; normaal gesproken wordt de leider van de grootste partij gekozen.

De huidige regeringspartij (2010) is die van de Verenigd Nationaal Congres (en: United National Congress), de oppositie is het Nationale Volksbeweging (en: People's National Movement).

De regeringspartij is onderdeel van een coalitie van vijf partijen, genaamd het People's Partnership. In januari 2011 zorgt de mysterieuze verdwijning en terugkomst van een piano voor een politieke rel in de Caribische staat Trinidad en Tobago. Het gaat om een dure piano van het merk Bösendorfer, die oud-premier Patrick Manning zou hebben gestolen, maar die een dag later weer opdook. Voor de huidige politieke situatie zie hoofdstuk geschiedenis.

Economie

Trinidad en Tobago halen het grootste deel van hun inkomsten uit de export van olie. De eilanden zijn de grootste exporteurs van olie in het Caribisch gebied. Daarnaast wordt de staatskas gevuld door de winning van aardgas. Olie en gas zijn goed voor ongeveer 40 % van het BBP en 80 % van de export, maar slechts 5 % van de werkgelegenheid. De economische groei is -2,6% (2017). Het BNP per hoofd van de bevolking bedraagt $ 31.300 (2017).

Ook hebben de eilanden een staal- en petrochemische industrie, met twee raffinaderijen. Andere belangrijke geldbronnen zijn ten slotte de groeiende toeristische industrie en de export van rum.

Trinidad en Tobago hebben een reputatie verdiend als een uitermate goed investeringsklimaat voor internationale ondernemingen. De economie profiteert van een lage inflatie en een handelsoverschot. Misdaad en bureaucratische obstakels blijven de grootste afschrikmiddelen voor het aantrekken van meer buitenlandse directe investeringen en het bedrijfsleven.

De totale waarde ven de export bedraagt $ 9,9 miljard (2017). Olie en gas zijn de voornaamste exportproducten, daarnaast worden stalen landbouwproducten uitgevoerd. De belangrijkste expertpartners zijn de Verenigde Staten en Argentinië. De totale waarde ven de import bedraagt $ 6,1 miljard (2017). Ingevoerd worden machines, transportmiddelen, minerale brandstoffen en voedingsmiddelen.

Vakantie en Bezienswaardigheden

Port of Spain is een levendige en indrukwekkende havenstad, vol met kathedralen, hindoetempels, moskeeën, groene parken en warmbloedige mensen. Het is uiteraard ook het centrum van het jaarlijkse carnaval, wanneer tienduizenden feestgangers helemaal opgaan in dans en muziek.

Vanaf het hooggelegen Fort George (tot 18.00 uur gratis entree) heeft u een prachtig uitzicht over de stad. Het voormalig Engels verdedigingswerk had in de koloniale tijd tot taak om de toegang tot de haven te beschermen.

In het stadscentrum ligt Queen's Park Savannah, een groen park dat omringd is met de belangrijkste bezienswaardigheden van Port of Spain.

Ten noordwesten ervan staan bijvoorbeeld zeven historische panden van een uitzonderlijke schoonheid, de zogenoemde 'magnificent seven'. Ze werden gebouwd rond 1900. Ten noorden van het park bevinden zich de dierentuin Emperor Valley, de botanische tuinen en het President's House.

Bij het Memorial Park, ten zuidoosten van Queen's Park Savannah, staan het National Museum and Art Gallery. De Art Gallery is een gratis toegankelijke cultuurtempel, deze biedt onderdak aan de nationale kunstverzameling, waaronder het werk van de bekende 19de-eeuwse schilder Cazabon. Bovendien heeft het museum een tentoonstelling over de geschiedenis van het land.

Vanaf het museum kunt u via Frederick Street naar het winkelcentrum van de hoofdstad wandelen. In de omgeving van Woodfort Square staan het parlementsgebouw Red House en een Anglicaanse kathedraal. Nog verder zuidelijk ligt Independence Square: een lange straat met in het midden een groenstrook die uitmondt in de haven. Ten oosten hiervan staat een 19de-eeuwse katholieke kathedraal.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

TRINIDAD EN TOBAGO LINKS

Advertenties
• Trinidad en Tobago Vliegtickets.nl
• Hotels Trinidad en Tobago
• Autoverhuur Sunny Cars Trinidad en Tobago

Nuttige links

Reisinformatie Trinidad en Tobago (N)
Reizendoejezo - Trinidad en Tobago (N)
Telefoongids Trinidad en Tobago
Trinidad en Tobago Startnederland (N+E)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt november 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems