Landenweb.nl

TRINIDAD EN TOBAGO
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Engels
  Hoofdstad  Port of Spain
  Oppervlakte  5.130 km²
  Inwoners  1,407,434
  (2021)
  Munteenheid  Trinidad en Tobagodollar
  (TTD)
  Tijdsverschil  -5
  Web  .tt
  Code.  TTO
  Tel.  1-868

To read about TRINIDAD AND TOBAGO in English - click here

Hotels Trivago

Geografie en Landschap

Geografie

Alle ca. 7000 eilanden en riffen in de Caribische Zee, behalve de Bahama’s, worden tot de Antillen gerekend., en liggen in een meer dan 4000 km lange boog van Cuba, net onder Florida, naar Trinidad en Tobago, net ten noordwesten van de Venezolaanse kust.

De Antillen kunnen op verschillende manieren worden onderverdeeld, bijvoorbeeld in Grote Antillen en Kleine Antillen, waarbij Trinidad en Tobago de meest zuidelijke eilanden van de Antillen zijn. De Kleine Antillen worden onderverdeeld in Benedenwindse Eilanden en Bovenwindse Eilanden, waartoe de eilanden Trinidad en Tobago behoren. De Bovenwindse Eilanden zijn weer onderverdeeld in de Leeward Islands en de Windward Islands, waartoe Trinidad en Tobago geografisch gezien wel, maar officieel niet thuishoren.

De eilandstaat Trinidad en Tobago (officieel Republic of Trinidad and Tobago) ligt op maar 13 kilometer van de noordoostkust van

Venezuela en heeft zeegrenzen met Grenada in het noordwesten en Barbados in het noordoosten. Trinidad en Tobago heeft een oppervlakte van 5128 km2 en bestaat, naast vele kleine eilanden, uit twee hoofdeilanden, het grote Trinidad (4768 km2) en het veel kleinere Tobago (299 km2). Trinidad heeft een gemiddelde lengte van 80 km en een gemiddelde breedte van 59 km, Tobago, dat 30 km ten noordoosten van Trinidad ligt, is 41 km lang en heeft een maximale breedte van 12 km.

Andere eilanden die tot de archipel behoren zijn o.a. Chacachacare, Monos, Huevos, Gaspar Grande (of Gasparee), Little Tobago en St. Giles Island.

advertentie

Trinidad & Tobago SatellietfotoPhoto Publiek Domein

advertentie

Landschap

In het midden van het eiland Trinidad bevinden zich vruchtbare vlakten en savannen. De noordkust bestaat uit een bergrug, met dichte bebossing. Het hoogste punt is de 940 meter hoge Cerro del Aripo. Het zuidelijk deel van Trinidad is heuvelachtig. In een uitgedoofde vulkaan in het zuidwesten ligt de grootste natuurlijke bron van asfalt ter wereld: het 40 hectare grote asfaltmeer Pitch Lake.

Ook op het veel kleinere eiland Tobago ligt een heuvelrug, met als top de 549 meter hoge Pidgeon Peak. Het zuidelijke deel is voornamelijk vlak en heeft een kalkstenen ondergrond, gevormd door voormalig koraal. In geologisch opzicht maken Trinidad en Tobago deel uit van het vasteland van Zuid-Amerika. De bergruggen zijn namelijk een voortzetting van het kustgebergte van Venezuela.

advertentie

Landschap Trinidad en TobagoPhoto: Rictor Norton & David Allen CC 2.0 Generic no changes made

Klimaat en Weer

Beide eilanden hebben een tropisch klimaat. Het droge seizoen loopt van januari tot en met mei, met een gemiddelde temperatuur van 26 graden. De temperatuur van het zeewater is 's zomers en in de herfst gemiddeld 24 graden. Van juni tot en met december zijn er veel korte en zware tropische regenbuien. Trinidad en Tobago worden echter niet geteisterd door orkanen. Het westen van Trinidad is overigens veel droger dan het noordoostelijke en centrale deel. 's Nachts is het op zeeniveau zelden kouder dan 20 graden.

Planten en Dieren

Algemeen

In de prehistorie was Trinidad en Tobago door een verlaagde zeespiegel verbonden met het Zuid-Amerikaanse vasteland. Pas toen ca. 10.000 jaar geleden heftige bewegingen van Caribische tektonische platen de Orinoco-delta onderdompelden, werd Trinidad en Tobago afgescheiden van het vasteland van Zuid-Amerika. De twee eilanden danken hun indrukwekkende ecologische diversiteit aan deze prehistorische periode, die hen verrijkt heeft met vele Zuid-Amerikaanse planten en dieren, samen met de flora en fauna uit de rest van het Caribisch gebied. Er zijn weinig plaatsen op de wereld die met een relatief klein oppervlak zó’n grote verscheidenheid aan planten en dieren kunnen bieden.

Planten

Trinidad en Tobago bezitten een grote verscheidenheid aan vegetatie. Zo groeien er 2300 soorten planten op de vruchtbare bodems van de eilanden. Talrijk zijn bijvoorbeeld de hibiscus, bougainvilles en diverse orchideeën. De nationale bloem van Trinidad en Tobago is de wilde poinsettia. De berghellingen zijn bedekt met grote regenwouden, waar u veel tropische boomsoorten kunt bewonderen. In moerassige gebieden bevinden zich mangrovebossen.

Ongeveer de helft van de eilanden is bedekt met bossen. Tobago heeft het oudste natuurreservaat voor regenwouden in Amerika, terwijl op Trinidad de veel bezochte natuurreservaten Pointe a Pierre Wildfowl Trust en Asa Wright Nature Centre liggen. Veel voorkomende planten en bomen zijn de cassia, frangipangi, hibiscus, jacaranda, kokospalm.

Dieren

Meer dan 400 vogelsoorten hebben zich op de eilanden genesteld, variërend van de bontgekleurde manakins tot de witte flamingo's. Bovendien vliegen er veel parkieten, bruine pelikanen, zilverreigers en aalscholvers. De nationale vogel van Trinidad is de rode ibis, ook wel scharlaken ibis genoemd; de nationale vogel van Tobago is de roodbuikchachalaca. Beroemd zijn de vele kolibries die in de lucht stil kunnen blijven hangen. Een van de belangrijkste vogelreservaten in het Carbisch gebied ligt het eilandje Little Tobago, voor de kust bij het dorp Speyside op Tobago.

Verder zijn er maar liefst 600 vlindersoorten. Andere opvallende eilandbewoners zijn bijvoorbeeld apen, kaaimannen en herten.

Rondom de koraalriffen in de heldere Caribische Zee krioelt het van de veelkleurige vissen en bevinden zich anemonen en zeldzame koraalsoorten. Het onderwaterleven is verrassend en afwisselend, met bijvoorbeeld de dolfijn, blauwe marlijn, tarpoon, barracuda, bonefish en kingfish.

TRINIDAD EN TOBAGO LINKS

Advertenties
• Vliegen naar Tobago Vliegennaar.nl
• Hotels Trinidad en Tobago
• Autoverhuur Sunny Cars Trinidad en Tobago
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over TRINIDAD EN TOBAGO bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Trinidad en Tobago (N)
Reizendoejezo - Trinidad en Tobago (N)
Trinidad en Tobago Startnederland (N+E)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems