Samenleving   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.

Samenleving

In 1889 brachten de Engelse kolonisten Trinidad en Tobago bij elkaar in een bestuurlijke eenheid. Vervolgens verwierf het land in 1962 zijn onafhankelijkheid. Tot 1976 was de Engelse koningin nog het officiële staatshoofd, sindsdien is het een republiek met een president.

Het staatshoofd van Trinidad en Tobago is de president, die wordt gekozen door het parlement. Dit parlement bestaat uit twee kamers, de Senaat (31 zetels) en het Huis van afgevaardigden (36 zetels). De leden van de Senaat worden aangesteld door de president, de leden van het Huis van afgevaardigden worden gekozen bij de bevolking, door middel van vijfjaarlijkse verkiezingen.

De minister-president, die aan het hoofd staat van het Huis van afgevaardigden, wordt aangesteld door de president; normaal gesproken wordt de leider van de grootste partij gekozen.

De huidige regeringspartij (2010) is die van de Verenigd Nationaal Congres (en: United National Congress), de oppositie is het Nationale Volksbeweging (en: People's National Movement).

De regeringspartij is onderdeel van een coalitie van vijf partijen, genaamd het People's Partnership. In januari 2011 zorgt de mysterieuze verdwijning en terugkomst van een piano voor een politieke rel in de Caribische staat Trinidad en Tobago. Het gaat om een dure piano van het merk Bösendorfer, die oud-premier Patrick Manning zou hebben gestolen, maar die een dag later weer opdook. Voor de huidige politieke situatie zie hoofdstuk geschiedenis.

Economie

Trinidad en Tobago halen het grootste deel van hun inkomsten uit de export van olie. De eilanden zijn de grootste exporteurs van olie in het Caribisch gebied. Daarnaast wordt de staatskas gevuld door de winning van aardgas. Olie en gas zijn goed voor ongeveer 40 % van het BBP en 80 % van de export, maar slechts 5 % van de werkgelegenheid. De economische groei is -2,6% (2017). Het BNP per hoofd van de bevolking bedraagt $ 31.300 (2017).

Ook hebben de eilanden een staal- en petrochemische industrie, met twee raffinaderijen. Andere belangrijke geldbronnen zijn ten slotte de groeiende toeristische industrie en de export van rum.

Trinidad en Tobago hebben een reputatie verdiend als een uitermate goed investeringsklimaat voor internationale ondernemingen. De economie profiteert van een lage inflatie en een handelsoverschot. Misdaad en bureaucratische obstakels blijven de grootste afschrikmiddelen voor het aantrekken van meer buitenlandse directe investeringen en het bedrijfsleven.

De totale waarde ven de export bedraagt $ 9,9 miljard (2017). Olie en gas zijn de voornaamste exportproducten, daarnaast worden stalen landbouwproducten uitgevoerd. De belangrijkste expertpartners zijn de Verenigde Staten en Argentinië. De totale waarde ven de import bedraagt $ 6,1 miljard (2017). Ingevoerd worden machines, transportmiddelen, minerale brandstoffen en voedingsmiddelen.

TRINIDAD EN TOBAGO LINKS

Advertenties
• Trinidad en Tobago Vliegtickets.nl
• Hotels Trinidad en Tobago
• Vakantieveilingen bied mee op de beste deals
• Autoverhuur Sunny Cars Trinidad en Tobago
• Trinidad en Tobago Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Reisinformatie Trinidad en Tobago (N)
Reizendoejezo - Trinidad en Tobago (N)
Telefoongids Trinidad en Tobago
Trinidad en Tobago Startnederland (N+E)
Schrijf uw artikel over TRINIDAD EN TOBAGO

Bronnen

Elmar Landeninformatie

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems