Landenweb.nl

TOGO
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Frans
  Hoofdstad  Lomé
  Oppervlakte  56.785 km²
  Inwoners  8,617,641
  (2021)
  Munteenheid  CFA-frank
  (XOF)
  Tijdsverschil  -1
  Web  .tg
  Code.  TOG
  Tel.  +288

To read about TOGO in English - click here

Rondreis Ghana, Togo en Benin

Geografie en Landschap

Geografie

Togo ligt in West-Afrika aan de Golf van Guinee tussen de buurlanden Burkina Faso in het noorden, Benin in het oosten en Ghana in het westen. De oppervlakte van Togo is 56.785 vierkante kilometer. Togo is daarmee ongeveer 1,7 keer zo groot als Nederland.

advertentie

Togo SatellietfotoPhoto: Publiek Domein

advertentie

Landschap

Het land wordt voornamelijk ingenomen door het Togogebergte (op zijn hoogst 1098 m) dat naar het zuiden overgaat in een kristallijn plateau van gemiddeld 400 m hoogte. De belangrijkste rivier is de Mono.

advertentie

Kaart van Togo met loop van rivier MonoPhoto: CIA in het publieke domein

Klimaat en Weer

Togo heeft een tropisch klimaat met in het noorden een regentijd die loopt van maart tot oktober. In het zuiden zijn er twee regentijden. De eerste loopt van maart tot juli en de tweede van september tot november. De neerslag komt nergens onder de 1000 mm per jaar. De temperatuur schommelt tussen 22 en 34 graden Celsius. Van juli tot september waait aan de kust de zuidwestelijke moessonwind. In december en januari waait in het noorden de Harmattan.

Planten en Dieren

Planten

Togo bestaat voornamelijk uit savannen die op veel plaatsen overgaan in licht bos. In het noorden komen steppen voor. Langs de rivieren komen galerijwouden voor en in het gebergte regenwoud. In Togo komen de apenbroodboom, banaan, ficus, kapokboom, lontarpalm en oliepalm voor.

Dieren

De dierenwereld is die van het West-Afrikaanse regenwoud en de aangrenzende savannetypen en omvat onder andere talrijke verschillende soorten apen, hyena, leeuw, panter, olifant, nijlpaard, buffel en veel antilopen, waaronder de zeldzame bongo. Ook het zeldzame reuzenzwijn komt in Togo voor. De vogelwereld is bijzonder rijk, er zijn grote aantallen ooievaars, kraanvogels en maraboes. De leeuw is het nationale dier van Togo.

TOGO LINKS

Advertenties
• VliegenNaar | Vliegticket Togo
• Hotels Togo
• Rondreis Togo
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over TOGO bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Togo (N)
Togo Startnederland (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems