Landenweb.nl

SURINAME
Economie

To read about SURINAME in English - click here

Ticket Suriname deals? Goedkoper via Vliegennaar.nl

Economie

Algemeen

advertentie

Surinaamse DollarFoto: Brokopondo in het publieke domein

De economie is van oudsher sterk afhankelijk van het buitenland. Tijdens de bloei van de plantagelandbouw dreef het land economisch op de export van tropische producten (suiker, koffie, cacao, katoen). In de 20ste eeuw werd de bauxietwinning steeds belangrijker. De economie wordt gedomineerd door de mijnbouw, de export van aluminium, goud en olie is goed voor ongeveer 85% van de export en 25% van de inkomsten van de overheid, waardoor de economie zeer kwetsbaar is en afhankelijk van prijsschommelingen. De economische groei tussen 2010-13 ligt op ongeveer 4-5% per jaar, maar de begroting van de overheid is getroffen door de hoge inflatie in 2010. In januari 2011 devalueerde de regering de munt met 20% en verhoogde de belastingen om het begrotingstekort terug te dringen. Als gevolg van deze maatregelen is de inflatie teruggelopen naar ongeveer 4% in 2013. De economische vooruitzichten van Suriname voor de middellange termijn hangen af van een verantwoord monetair en fiscaal beleid en de invoering van structurele hervormingen om de markten te liberaliseren en concurrentie te bevorderen. In 2017 groeit de economie met 1,9 %. Het BNP per hoofd van de bevolking bedraagt dan $ 14.900 per jaar.

advertentie

Landbouw, veeteelt, bosbouw, visserij en industrie

advertentie

Fabriek van de Surinaamse Bauxiet MaatschappijFoto: Willem van de Poll in het publieke domein

Ca. 11% van de werkende bevolking is werkzaam in de landbouw, visserij en bosbouw. De sector is goed voor 8 11,6% van het BNP (2017). Het in cultuur gebrachte gebied is beperkt tot een kleine strook bij de kustvlakte. Een aanzienlijk deel daarvan wordt in beslag genomen door grootlandbouwbedrijven. De productie van palmolie heeft vanaf 1975 een veelbelovende groei te zien gegeven. De overheid exploiteert een aantal bananenplantages De kleinere landbouwbedrijven worden veelal door Javanen en Hindoestanen gerund. Het land voorziet in de eigen behoeften aan suiker, citrusvruchten, rijst en bananen. De veeteelt is van weinig betekenis. Hoewel 85% van het grondgebied met bossen is bedekt, zijn bosbouw en houtverwerking economisch van beperkte betekenis, omdat het moeilijk is dit op een commercieel aantrekkelijke manier te doen. De visserij op de rivieren en in de kustwateren is voortdurend in betekenis toegenomen, in het bijzonder de vangst van garnalen.

Afgezien van de bauxietverwerking is de industrie van weinig betekenis. Er zijn enkele voedselverwerkende, kleding- en schoenbedrijven, gericht op de binnenlandse markt. De industrie draagt ca. 31,1% bij aan het bnp; 11,2% van de actieve beroepsbevolking werkt in deze sector (2017).

advertentie

Mijnbouw en energievoorziening

advertentie

Goudmijn SurinameFoto: Lamgold CC 3.0 Unported no changes made

De bauxietwinning is in handen van de Amerikaanse Suralco en de Nederlandse Billiton Maatschappij (Shell). Lange tijd is Suriname de belangrijkste bauxietleverancier (grondstof voor aluminium) van de wereld geweest, maar in 1989 kwam Suriname op de achtste plaats. De belangrijkste vindplaatsen zijn Moengo, Paranam en Smalkalden. Bij Paranam liggen aluinaardefabrieken. IJzererts, nikkel, platina, tin, koper, mangaan, diamanten en goud worden op kleine schaal gewonnen. Energieopwekking geschiedt door middel van dieselmotoren. De hydro-elektrische centrale te Afobaka in het district Brokopondo is de belangrijkste energiebron. De gasproductie geschiedt door steenkolenvergassing.

advertentie

Handel

advertentie

Export SurinameFoto:R Haussmann, Cesar Hidalgo, et. al. CC 3.0 no changes made

De belangrijkste uitvoerproducten zijn goud, aluminium, olie en voedingsmiddelen.

De belangrijkste afnemers zijn de Zwitserland, België, Verenide Arabische Emiraten, Hongkong en Guyana. Ingevoerd worden voedingsmiddelen, machinerieën, aardolie en transportmiddelen. De voornaamste leveranciers zijn de Verenigde Staten, Nederland, China, en Trinidad en Tobago. De totale waarde van de export bedroeg in 2017 $ 2 miljard en de totale waarde van de import bedroeg $ 1,3 miljard.

Suriname heeft dus een positieve handelsbalans.

Verkeer en vervoer

advertentie

Brug over de SurinamerivierFoto: Mark Ashmann CC 3.0 Unported no changes made

Het wegennet strekt zich uit over ca. 9000 km, hiervan is ongeveer 25% verhard.

Als overblijfsel van een groter spoorwegnet is er nog een ca. 86 km lange spoorlijn van Onverwacht (bij Paramaribo) via Zanderij naar Bronsweg aan het Van Blommesteinmeer. In 1978 is in het kader van de ontwikkeling van West-Suriname een spoorlijn van 80 km geopend tussen het Bakhuysgebergte en Apoera aan de Corantijnerivier. Beide lijnen zijn niet meer in gebruik. De rivieren hebben, met een bevaarbare lengte van 1500 km, een functie voor het vervoer in het binnenland. De grootste zeehaven is Paramaribo.

De nationale luchtvaartmaatschappij is Surinam Airways (ook wel Surinaamse Luchtvaart Maatschappij), bij Paramaribo ligt de internationale luchthaven Johan Adolf Pengel International Airport, ook wel Paramaribo-Zanderij International Airport. Verspreid over het land zijn er ca. 35 airstrips voor kleine vliegtuigen. In 2000 is het grootste project op het gebied van verkeer voltooid. Dat is de Wijdenbosch-brug over de Suriname-rivier.

Emigratie

De economische ontwikkeling van Suriname heeft ernstig te leiden onder de emigratie naar met name Nederland. Men spreekt van een "Braindrain" omdat vooral de hoger opgeleiden massaal naar Nederland trokken. Minimaal 300.000 emigranten wonen en werken in Nederland, maar voelen zich wel sterk betrokken bij Suriname.

SURINAME LINKS

Advertenties
• Ticket naar Suriname | Vliegennaar.nl
• Reis-Expert.nl
• Suriname Tui Reizen
• Suriname verre reizen van ANWB
• Rondreis Suriname Djoser
• Bouw je eigen Suriname Rondreis
• Hotels Trivago
• Rondreizen Suriname
• Autoverhuur Sunny Cars Suriname
• Hotels Suriname
• Boeken, ook tweedehands, over SURINAME bij Bol.com

Nuttige links

Emigreren Naar Suriname (N)
Reisinformatie Suriname (N)
Reizendoejezo - Suriname (N)
Rondreis Suriname (N)
Startpagina Paramaribo (N)
Startpagina Suriname (N)
Surinaamse Recepten (N)
Suriname 2Link Belgiƫ (N)
Suriname Favorietje (N)
Waterkant (N)

Bronnen

Beatty, N.B. / Suriname

Chelsea House

Encarta Encyclopedie

Leuwsha, T / Reishandboek Suriname

Elmar,

Noordegraaf, W / Suriname

ANWB

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems