Landenweb.nl

SURINAME
Planten en Dieren

To read about SURINAME in English - click here

Ticket Suriname deals? Goedkoper via Vliegennaar.nl

Planten en Dieren

Planten

advertentie

Suriname MangroveFoto: Rob Oo CC 2.0 Generic no changes made

Suriname heeft een tropische plantengroei. De vegetatie heeft grote verwantschap met die van de aangrenzende Guyana's en met het Amazonegebied.

Het aantal soorten planten bedraagt ongeveer 5000. Voor een gebied van deze omvang en zonder hoge bergen is dat vrij veel. Enkele veel voorkomende soorten zijn de Vlinderbloemenfamilie, Walstrofamilie, Wolfsmelkfamilie, Palmen en verder Grassen, Bromelia`s, Cactussen en prachtige Orchideeën.

Kenmerkend voor Suriname is het kustbos dat bestaat uit mangrove (vloedbos), met voornamelijk de Parwa. De nationale bloem van Suriname is de paloeloe of Heliconia bihai. De nationale boom van Suriname is de koningspalm.

advertentie

Dieren

advertentie

Brulaap SurinameFoto: Dennis Jarvis CC 2.0 Generic no changes made

De dierenwereld is van een tropisch Zuid-Amerikaans karakter en omvat in hoofdzaak de fauna van het tropisch regenwoud. De dierenwereld is nog vol verrassingen. De zoogdieren omvatten ongeveer 140 soorten, waaronder 8 soorten apen (o.a. brulapen en kapucijnerapen) en 14 soorten roofdieren (o.a. jaguar en poema). De vleermuizen zijn met 65 soorten goed vertegenwoordigd (o.a. de bloedzuigende vampiers). Verder zijn er drie soorten miereneters, twee soorten luiaards en vijf soorten gordeldieren (waaronder het reuzengordeldier). Tevens zijn er de Zuid-Amerikaanse tapir en drie soorten herten.

Voor de kust en in de riviermonden komt een zeekoeiesoort voor. De vogelwereld is zeer rijk en omvat meer dan 600 soorten. De trekvogels (vnl. steltlopers uit het noorden) omvatten ten minste 60 soorten. Typische vogels zijn o.a. de rode ibis, de zwarte gier, toekans en papegaaien. Amfibie en reptielen zijn in groten getale bekend geworden (wormsalamanders, de bizar uitziende Surinaamse pad, pijlgifkikkers, kaaimannen, kamhagedis of leguaan, boa constrictor, anaconda, bosmeester en ratelslangen onder de gifslangen, en zee-, water- en landschildpadden).

advertentie

Vieroogvissen SurinameFoto: James St John CC 2.0 Generic no changes made

De vissen omvatten in het zoete water tal van bekende aquariumvissen (karperzalmen en al of niet levendbarende tandkarpers); vooral meervalachtige zijn rijkelijk voorhanden. Speciale vermelding verdienen de piranha's, sidderaal, pijlstaartrog, vieroogvissen en de cichliden. Lagere dieren zijn o.a. vertegenwoordigd door reuzenduizendpoten, vogelspinnen, tot meer dan 13 cm lang wordende landslakken en een ontelbare insectenwereld, waaronder beroemde vlinders als Morpho en de merkwaardige lantaarndrager onder de cicadenachtige wantsen.

De kust en het goeddeels modderige continentale plat huisvesten een tropisch Caribische fauna, met o.a. commercieel belangrijke vissen en kreeftachtigen.

Talloze dieren worden gejaagd en gegeten, vooral apen, knaagdieren en hoefdieren; zeeschildpadeieren zijn eveneens zeer in trek. De jacht is voldoende gereguleerd, maar in de praktijk blijkt het moeilijk de besluiten toe te passen; stroperij is aan de orde van de dag en in delen van het binnenland is een aantal bepalingen niet van toepassing.

advertentie

Zeeschildpad legt eitjes in SurinameFoto: Jan Willem Broekema CC 2.0 Generic no changes made

Zeeschildpadden en hun legsels worden beschermd door een gemengd systeem van reservaten, quota en verboden. De natuurbescherming behoort daarmee tot de beste in Zuid-Amerika. In negen reservaten verspreid door het land worden fauna en flora redelijk tot goed beschermd. Op basis van deze gebieden is een bescheiden natuurtoerisme ontstaan; de bekendste van deze gebieden zijn stranden waar zeeschildpadden nestelen, het Raleighvallen-Voltzbergreservaat, de Tafelberg, de Sipaliwinisavanne en de Brownsberg. De Aziatische mungo (een mangoest) werd in het begin van deze eeuw ingevoerd ter bestrijding van ratten en de bosmeester (een gifslang); de verspreiding bleef tot op heden beperkt.

In 2007 maakte de Surinaamse natuurbeschermingsorganisatie CIS (Conservation International Suriname) bekend dat er 24 nieuwe diersoorten waren ontdekt in met name het Lely- en Nassaugebergte. Dit gebergte behoort tot het Guyana-schild, een aaneengesloten gebied met tropisch regenwoud dat verschillende landen omvat. Onder de nieuw ontdekte diersoorten bevinden zich een Dipsas indica, een slakkenetende slang, een dwergkatvis en een kikkersoort behorend tot het Antelopus-genus.

advertentie

SURINAME LINKS

Advertenties
• Ticket naar Suriname | Vliegennaar.nl
• Reis-Expert.nl
• Suriname Tui Reizen
• Suriname verre reizen van ANWB
• Rondreis Suriname Djoser
• Bouw je eigen Suriname Rondreis
• Hotels Trivago
• Rondreizen Suriname
• Autoverhuur Sunny Cars Suriname
• Hotels Suriname
• Boeken, ook tweedehands, over SURINAME bij Bol.com

Nuttige links

Emigreren Naar Suriname (N)
Reisinformatie Suriname (N)
Reizendoejezo - Suriname (N)
Rondreis Suriname (N)
Startpagina Paramaribo (N)
Startpagina Suriname (N)
Surinaamse Recepten (N)
Suriname 2Link België (N)
Suriname Favorietje (N)
Waterkant (N)

Bronnen

Beatty, N.B. / Suriname

Chelsea House

Encarta Encyclopedie

Leuwsha, T / Reishandboek Suriname

Elmar,

Noordegraaf, W / Suriname

ANWB

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems