Landenweb.nl

SURINAME
Samenleving

To read about SURINAME in English - click here

Ticket Suriname deals? Goedkoper via Vliegennaar.nl

Samenleving

Staatsinrichting

advertentie

Nationale Essemblee, ParamariboFoto: Brokopondo in het publieke domein

Suriname heeft als staatsvorm de parlementaire democratie. Volgens de grondwet van 1987 berust de hoogste macht bij de voor vijf jaar door de Verenigde Volksvergadering (een uitgebreid parlement) gekozen president, die naast staatshoofd en opperbevelhebber van de strijdkrachten tevens regeringsleider is. Deze laatste functie wordt ex officio uitgeoefend door de vice-president. De Nationale Assemblee is het hoogste staatsorgaan en telt 51 leden.

advertentie

Administratieve indeling

advertentie

Districten van SurinameFoto: Golbez CC 3.0 Unported no changes made

Suriname is ingedeeld in tien districten plus de hoofdstad. De districten zijn Paramaribo, Brokopondo, Commewijne, Coronie, Marowijne, Para, Wanica, Sipaliwini, Saramacca en Nickerie. De districten worden beheerd door een districtscommissaris. Het district is een administratief onderdeel van de centrale regering in Paramaribo, en de districtscommissaris krijgt zijn instructies van de minister van Districtsbestuur en Decentralisatie. De districten zelf zijn weer onderverdeeld in gebieden die onder een bestuursambtenaar met vaste standplaats vallen. Er is geen gemeentelijke indeling. Wel onderscheidt men binnen een district verschillende gemeenschappen, zoals vestigingsplaatsen (oude plantages), dorpsgemeenschappen, waterschappen en dorpen (grondjes).

advertentie

Politiek

advertentie

Presidenteel paleis SurinameFoto: Ian Mackenzie CC 2.0 Generic no changes made

De volgende politieke partijen speelden voor de militaire staatsgreep van 1980 en na de herdemocratisering in 1987 een belangrijke rol. De Kaum Tani Persatuan Indonesia, nu genaamd Kerukanan Tulodo Pranatan Ingil (KTPI = Partij voor Nationale eenheid en saamhorigheid van de Hoogste Orde). Deze partij is sterk bij de Javaanse bevolkingsgroep. De Nationale Partij Suriname (NPS), de grootste partij voor de creolen. De Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP), steunend op de Hindoestaanse bevolkingsgroep. Samen vormen deze drie partijen het Nieuw Front voor Democratie en Ontwikkeling. Tevens zijn er de met legerleider Bouterse verbonden Nationale Democratische Partij (NDP) en het Democratisch Alternatief '91 (DA '91), een bundeling van vier partijen.

De vakbeweging speelt van oudsher een belangrijke rol in het maatschappelijk leven. De belangrijkste vakbonden zijn het Algemene Verbond van Vakverenigingen in Suriname, 'de Moederbond', de Centrale 47 (C-47) en de Centrale van Landsdienaren Organisaties. Deze drie bonden verenigden zich in 1987 in de Raad van Vakverenigingen Suriname.

De actuele politieke situatie staat beschreven in het hoofdstuk geschiedenis.

advertentie

SURINAME LINKS

Advertenties
• Ticket naar Suriname | Vliegennaar.nl
• Reis-Expert.nl
• Suriname Tui Reizen
• Suriname verre reizen van ANWB
• Rondreis Suriname Djoser
• Bouw je eigen Suriname Rondreis
• Hotels Trivago
• Rondreizen Suriname
• Autoverhuur Sunny Cars Suriname
• Hotels Suriname
• Boeken, ook tweedehands, over SURINAME bij Bol.com

Nuttige links

Emigreren Naar Suriname (N)
Reisinformatie Suriname (N)
Reizendoejezo - Suriname (N)
Rondreis Suriname (N)
Startpagina Paramaribo (N)
Startpagina Suriname (N)
Surinaamse Recepten (N)
Suriname 2Link Belgiƫ (N)
Suriname Favorietje (N)
Waterkant (N)

Bronnen

Beatty, N.B. / Suriname

Chelsea House

Encarta Encyclopedie

Leuwsha, T / Reishandboek Suriname

Elmar,

Noordegraaf, W / Suriname

ANWB

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems