Landenweb.nl

SINT EUSTATIUS
Geschiedenis

To read about SINT EUSTATIUS in English - click here

Hotels Sint Eustatius

Geschiedenis

Verschillende overheersers, uiteindelijk Nederland

Sint Eustatius werd in 1493 ontdekt door Columbus. In 1636 werd het door de Nederlanders veroverd op de Fransen. De Fransen hadden in 1629 een fort gebouwd. Dit werd door de Zeeuwen uitgebreid en Fort Oranje genoemd. Sint Eustatius werd een belangrijke doorvoerhaven; het meest winstgevende bezit van de West-Indische Compagnie (WIC). Het werd toen wel The Golden Rock genoemd. Aan het eind van de 18e eeuw woonden er dertigduizend mensen. Toen de Amerikanen hun vrijheidsstrijd tegen de Engelsen begonnen, leverden de Nederlanders hen wapens via Sint Eustatius. Een Amerikaans schip, de Andrew Doria, dat de wapens kwam ophalen kreeg een saluutschot vanaf Fort Oranje. Hiermee was Nederland het eerste land ter wereld dat de Verenigde Staten erkende als onafhankelijke mogendheid.

De Engelsen verklaarden hierop Nederland de oorlog (Vierde Engelse oorlog), en namen Sint Eustatius in. Vanaf 1816 was Sint Eustatius weer Nederlands bezit, maar de voertaal bleef Engels. Van 1837 tot 1854 was Johannes de Veer voor Nederland de gouverneur van Sint Eustatius.

advertentie

Referenda

Sinds 1954 is Sint Eustatius met de andere delen van de Antillen grotendeels zelfstandig.

In het referendum dat op 8 april 2005 op Sint Eustatius werd gehouden koos de bevolking van het eilandgebied voor het behoud van de Nederlandse Antillen. Omdat alle andere eilanden de Nederlandse Antillen als staatkundige eenheid willen verlaten, opteerde het eilandbestuur uiteindelijk voor rechtstreekse banden met Nederland.

Uitslag referendum 8 april 2005 Optie Stemmen Percentage

advertentie

Recente geschiedenis

Op 11 oktober 2006 bereikte het eiland (samen met Saba en Bonaire) overeenstemming met Nederland over een nieuwe status als 'bijzondere gemeente'.

Orkaan Omar hield in oktober 2008 flink huis op Sint Eustatius.

De Nederlandse Antillen bestaan sinds 10 oktober 2010 niet meer. Aruba was al een zelfstandig land, Curaçao en Sint Maarten werden dat per die datum. Bonaire, Saba en Sint Eustatius werden bijzondere Nederlandse gemeenten.

Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat nu uit vier landen met een eigen regering: Aruba, Nederland, Curaçao en Sint Maarten. Bonaire, Saba en Sint Eustatius hebben een aparte status binnen Nederland en worden Caribisch Nederland genoemd, samen met Aruba, Curaçao en Sint Maarten vormen ze het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden.

Tussen 12 en 21 november 2013 bezochten koning Willem-Alexander en koningin Máxima de zes eilanden in het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden. Op vrijdag 15 november was Sint Eustatius aan de beurt.

SINT EUSTATIUS LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Sint Eustatius VliegenNaar
• Hotels Sint Eustatius
• Boeken, ook tweedehands, over SINT EUSTATIUS bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Sint Eustatius (N)
Sint Eustatius Startnederland (N)

Bronnen

www.landenweb.nl

Wikipedia

Derksen,G / Nederlandse Antillen en Aruba

Gottmer

Soesbergen, M. van / Bovenwindse eilanden

Elmar

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems