Landenweb.nl

SINT EUSTATIUS
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Nederlands
  Hoofdstad  Oranjestad
  Oppervlakte  21 km²
  Inwoners  3,142
  (2021)
  Munteenheid  Amerikaanse dollar
  (USD)
  Tijdsverschil  -5 (zomer -6)
  Web  .sx
  Code.  SXM
  Tel.  +599-3

To read about SINT EUSTATIUS in English - click here

Hotels Sint Eustatius

Geografie en Landschap

Geografie

Sint Eustatius is een eilandgebied en het op één na kleinste eiland van de Nederlandse Antillen. Het behoort met Saba en Sint Maarten tot de Bovenwindse Eilanden. De hoofdplaats is Oranjestad. Het eiland wordt door de plaatselijke bevolking Statia genoemd. Het is 21 km² groot.

advertentie

St Eustatius SatellietfotoPhoto: Publiek Domein

Landschap

Het eiland heeft drie verschillende landschappen. Het noordwesten en zuidoosten zijn vulkanische landschappen. Deze twee landschappen worden onderscheiden door een in noordelijke richting afhellende vlakte. Het noorden wordt gekenmerkt door veel heuvels. Het zuidoosten van het eiland wordt gedomineerd door de 601 meter hoge slapende stratovulkaan Quill, waarvan het hoogste punt Mazinga heet.

advertentie

Quill, stratovulkaan op St. EustatiusPhoto: Andrea Westmoreland CC 2.0 Genericno changes made

De kust van Sint Eustatius bestaat voornamelijk uit steile kliffen met een aantal baaien, waar je kleine smalle zand- en puinstrandjes kan vinden.

Klimaat en Weer

Ondanks de tropische ligging hebben de eilanden het gehele jaar een aangenaam klimaat, dankzij de frisse noordoostpassaat en een geringe relatieve vochtigheid van de lucht. De gemiddelde temperaturen op de verschillende eilanden ontlopen elkaar niet veel. De gemiddelde jaartemperatuur is 27,5 °C; januari is de koelste maand met gemiddelde temperaturen van 28,5 °C overdag en 21,5 °C 's nachts; september is de warmste maand met gemiddelde temperaturen van 30 °C resp. 26 °C. Op de Bovenwindse Eilanden valt gemiddeld 1080 mm regen per jaar. De Bovenwindse eilanden liggen in een gebied dat vatbaar is voor orkanen. Het orkaanseizoen loopt van juli tot november.

Planten en Dieren

Planten

De bovenwindse eilanden hebben savannegebieden en stukken tropisch regenwoud. Er groeien allerlei soorten palmbomen, cactussen, orchideeën, fruitbomen en varens. Verder zijn er veel bloemen het hele jaar door, omdat dit gebied geen seizoenen kent. Op Sint Eustatius is de meeste variatie in de flora te vinden op de flanken van de Quill. Hier is een mooi stuk tropisch regenwoud te vinden met mahoniebomen, baardmossen en boomvarens.

Dieren

Net als op Sint Maarten en Saba zijn vleermuizen de enige zoogdieren die niet geïntroduceerd zijn door de mens. De op Sint Eustatius aanwezige soorten zijn niet endemisch:

SINT EUSTATIUS LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Sint Eustatius VliegenNaar
• Hotels Sint Eustatius
• Boeken, ook tweedehands, over SINT EUSTATIUS bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Sint Eustatius (N)
Sint Eustatius Startnederland (N)

Bronnen

www.landenweb.nl

Wikipedia

Derksen,G / Nederlandse Antillen en Aruba

Gottmer

Soesbergen, M. van / Bovenwindse eilanden

Elmar

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems