Geografie   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.
Basisgegevens
   Officiële landstaalNederlands
   HoofdstadOranjestad
   Oppervlakte21 km²
   Inwoners3.193 (2016)
   MunteenheidAmerikaanse dollar (USD)
   Tijdsverschil-5 (zomer -6)
   Web | Code | Tel..sx | SXM | +599-3

Algemeen

Sint Eustatius is een eilandgebied en het op één na kleinste eiland van de Nederlandse Antillen. Het behoort met Saba en Sint Maarten tot de Bovenwindse Eilanden. De hoofdplaats is Oranjestad. Het eiland wordt door de plaatselijke bevolking Statia genoemd. Het is 21 km² groot.

St Eustatius Satellietfoto Photo:Publiek Domein

Landschap

Het eiland heeft drie verschillende landschappen. Het noordwesten en zuidoosten zijn vulkanische landschappen. Deze twee landschappen worden onderscheiden door een in noordelijke richting afhellende vlakte. Het noorden wordt gekenmerkt door veel heuvels. Het zuidoosten van het eiland wordt gedomineerd door de 601 meter hoge slapende stratovulkaan Quill, waarvan het hoogste punt Mazinga heet.

Quill, stratovulkaan op St. EustatiusPhoto:Andrea Westmoreland CCAttribution-Share Alike 2.0 Generino changes made

De kust van Sint Eustatius bestaat voornamelijk uit steile kliffen met een aantal baaien, waar je kleine smalle zand- en puinstrandjes kan vinden.

Klimaat

Ondanks de tropische ligging hebben de eilanden het gehele jaar een aangenaam klimaat, dankzij de frisse noordoostpassaat en een geringe relatieve vochtigheid van de lucht. De gemiddelde temperaturen op de verschillende eilanden ontlopen elkaar niet veel. De gemiddelde jaartemperatuur is 27,5 °C; januari is de koelste maand met gemiddelde temperaturen van 28,5 °C overdag en 21,5 °C 's nachts; september is de warmste maand met gemiddelde temperaturen van 30 °C resp. 26 °C. Op de Bovenwindse Eilanden valt gemiddeld 1080 mm regen per jaar. De Bovenwindse eilanden liggen in een gebied dat vatbaar is voor orkanen. Het orkaanseizoen loopt van juli tot november.

Planten

De bovenwindse eilanden hebben savannegebieden en stukken tropisch regenwoud. Er groeien allerlei soorten palmbomen, cactussen, orchideeën, fruitbomen en varens. Verder zijn er veel bloemen het hele jaar door, omdat dit gebied geen seizoenen kent. Op Sint Eustatius is de meeste variatie in de flora te vinden op de flanken van de Quill. Hier is een mooi stuk tropisch regenwoud te vinden met mahoniebomen, baardmossen en boomvarens.

Dieren

Net als op Sint Maarten en Saba zijn vleermuizen de enige zoogdieren die niet geïntroduceerd zijn door de mens. De op Sint Eustatius aanwezige soorten zijn niet endemisch:
-Ardops nicholisi montserratensis, een fruitetende vleermuis
-Brachyphylla cavernarum, fruiteter uit de familie der bladneusvleermuizen
-Tadarida brasiliensis antillarum, insectenetende vleermuis
-Molossus molossus debilis, een insectenetende ondersoort uit de familie der bulvleermuizen
-Jamaicavruchtenvampier, een fruitetende soort uit de familie der bladneusvleermuizen, die ondanks de naam niet verwant is aan de echte vampiervleermuizen

SINT EUSTATIUS LINKS

Advertenties
• Sint Eustatius Vliegtickets.nl
• Hotels Sint Eustatius
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld
• Vakantieveilingen bied mee op de beste deals

Nuttige links

Reisinformatie Sint Eustatius (N)
Sint Eustatius Startnederland (N)
Telefoongids Nederlandse Antillen
Willgoto Nederlandse Antillen (N)
Schrijf uw artikel over SINT EUSTATIUS

Bronnen

www.landenweb.nl

Wikipedia

Derksen,G / Nederlandse Antillen en Aruba
Gottmer

Soesbergen, M. van / Bovenwindse eilanden
Elmar

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt februari 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems