Geografie   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.
Basisgegevens
   Officiële landstaalNederlands, Engels
   HoofdstadThe Bottom
   Oppervlakte13 km2
   Inwonersca. 2000 (mei 2019)
   MunteenheidAmerikaanse dollar (USD)
   Tijdsverschil-5
   Web | Code | Tel..an | BES | +599-4

Algemeen

Saba is een eilandgebied en het kleinste bewoonde eiland van de Nederlandse Antillen. Het behoort met Sint-Eustatius, Sint-Maarten en het onbewoonde rotseilandje Green Island tot de Bovenwindse Eilanden. De hoofdplaats is The Bottom. Naast The Bottom kent Saba nog drie dorpjes: St. John's Flat, Windwardside en Hell's Gate. Saba ligt 30 kilometer ten zuidwesten van Sint-Maarten. Het is ongeveer 4,5 kilometer in doorsnee, en de oppervlakte is 13 km².

Saba: Satellietfoto Publiek Domein

Landschap

Saba bestaat uit een dode vulkaan met vier lavakoepels. De hellingen lopen steil af naar zee, en de kust is rotsachtig. De vulkaan Mount Scenery is met zijn 887 meter het hoogste punt van het eiland én van het gehele Koninkrijk der Nederlanden. Ten noorden van Saba ligt een klein onbewoond rotseilandje dat ook tot het eilandgebied behoort: Green Island.

Mount Scenery, hoogste punt van Saba

David B. Gleason, Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic no changes made

Klimaat

Ondanks de tropische ligging hebben de eilanden het gehele jaar een aangenaam klimaat, dankzij de frisse noordoostpassaat en een geringe relatieve vochtigheid van de lucht. De gemiddelde temperaturen op de verschillende eilanden ontlopen elkaar niet veel. De gemiddelde jaartemperatuur is 27,5°C; januari is de koelste maand met gemiddelde temperaturen van 28,5°C overdag en 21,5°C 's nachts; september is de warmste maand met gemiddelde temperaturen van 30°C respectievelijk 26°C. In de wintermaanden januari en februari kan het in de hoger gelegen gedeelten van Saba 's avonds echter erg koel zijn. Op de Bovenwindse Eilanden valt gemiddeld 1080 mm regen per jaar. De Bovenwindse eilanden liggen in een gebied dat vatbaar is voor orkanen. Het orkaanseizoen loopt van juli tot november.

Planten

De bovenwindse eilanden hebben savannegebieden en stukken tropisch regenwoud. Er groeien allerlei soorten palmbomen, cactussen, orchideeën, fruitbomen en varens. Verder zijn er veel bloemen het hele jaar door, omdat dit gebied geen seizoenen kent. De bekendste en nationale bloem van Saba is Suzanne met de mooie ogen. Saba kent een nevelwoud op de top van de Mount Scenery.

Dieren

De fauna op de benedenwindse eilanden is wat beperkter dan die op de bovenwindse eilanden. Er komen verwilderde geiten voor en vrij veel vogels. onder meer kolibries, fregatvogels, reigers en eenden. Op Saba en Sint Eustatius komen ongevaarlijke slangen voor (Racer snakes). Verder zijn er verscheidene hagedissen, bosratten en landheremietkreeften. Alle eilanden hebben koraalriffen, de mooiste van de bovenwindse eilanden zijn rond Saba te vinden. Hier zwemmen talloze vissen zoals de Franse keizersvissen, papegaaivissen, lipvissen, zeepaardjes, roggen, dolfijnen en walvissen. Verder zijn er nog een aantal roofvissen zoals haaien en barracuda’s.

SABA LINKS

Advertenties
• Saba Vliegtickets.nl
• Hotels Saba
• Saba Vliegtickets WTC

Nuttige links

Reisinformatie Saba (N)
Startnederland Saba (N)
Stichting Dutch Museum Saba (N)
Telefoongids Nederlandse Antillen
Willgoto Nederlandse Antillen (N)
Artikelen en Reisverhalen over SABA
  Dutch Museum Saba

Bronnen

www.landenweb.nl

Wikipedia

Derksen,G / Nederlandse Antillen en Aruba
Gottmer

Soesbergen, M. van / Bovenwindse eilanden
Elmar

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt augustus 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems