Landenweb.nl

SABA
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Nederlands, Engels
  Hoofdstad  The Bottom
  Oppervlakte  13 km2
  Inwoners  ca. 2000
  (mei 2019)
  Munteenheid  Amerikaanse dollar
  (USD)
  Tijdsverschil  -5
  Web  .an
  Code.  BES
  Tel.  +599-4

Geografie en Landschap

Geografie

Saba is een eilandgebied en het kleinste bewoonde eiland van de Nederlandse Antillen. Het behoort met Sint-Eustatius, Sint-Maarten en het onbewoonde rotseilandje Green Island tot de Bovenwindse Eilanden. De hoofdplaats is The Bottom. Naast The Bottom kent Saba nog drie dorpjes: St. John's Flat, Windwardside en Hell's Gate. Saba ligt 30 kilometer ten zuidwesten van Sint-Maarten. Het is ongeveer 4,5 kilometer in doorsnee, en de oppervlakte is 13 km².

advertentie

Saba: SatellietfotoPhoto: Publiek Domein

advertentie

Landschap

Saba bestaat uit een dode vulkaan met vier lavakoepels. De hellingen lopen steil af naar zee, en de kust is rotsachtig. De vulkaan Mount Scenery is met zijn 887 meter het hoogste punt van het eiland én van het gehele Koninkrijk der Nederlanden. Ten noorden van Saba ligt een klein onbewoond rotseilandje dat ook tot het eilandgebied behoort: Green Island.

advertentie

Mount Scenery, hoogste punt van SabaPhoto: David B. Gleason CC 2.0 Generic no changes made

Klimaat en Weer

Ondanks de tropische ligging hebben de eilanden het gehele jaar een aangenaam klimaat, dankzij de frisse noordoostpassaat en een geringe relatieve vochtigheid van de lucht. De gemiddelde temperaturen op de verschillende eilanden ontlopen elkaar niet veel. De gemiddelde jaartemperatuur is 27,5°C; januari is de koelste maand met gemiddelde temperaturen van 28,5°C overdag en 21,5°C 's nachts; september is de warmste maand met gemiddelde temperaturen van 30°C respectievelijk 26°C. In de wintermaanden januari en februari kan het in de hoger gelegen gedeelten van Saba 's avonds echter erg koel zijn. Op de Bovenwindse Eilanden valt gemiddeld 1080 mm regen per jaar. De Bovenwindse eilanden liggen in een gebied dat vatbaar is voor orkanen. Het orkaanseizoen loopt van juli tot november.

Planten en Dieren

Planten

De bovenwindse eilanden hebben savannegebieden en stukken tropisch regenwoud. Er groeien allerlei soorten palmbomen, cactussen, orchideeën, fruitbomen en varens. Verder zijn er veel bloemen het hele jaar door, omdat dit gebied geen seizoenen kent. De bekendste en nationale bloem van Saba is Suzanne met de mooie ogen. Saba kent een nevelwoud op de top van de Mount Scenery.

Dieren

De fauna op de benedenwindse eilanden is wat beperkter dan die op de bovenwindse eilanden. Er komen verwilderde geiten voor en vrij veel vogels. onder meer kolibries, fregatvogels, reigers en eenden. Op Saba en Sint Eustatius komen ongevaarlijke slangen voor (Racer snakes). Verder zijn er verscheidene hagedissen, bosratten en landheremietkreeften. Alle eilanden hebben koraalriffen, de mooiste van de bovenwindse eilanden zijn rond Saba te vinden. Hier zwemmen talloze vissen zoals de Franse keizersvissen, papegaaivissen, lipvissen, zeepaardjes, roggen, dolfijnen en walvissen. Verder zijn er nog een aantal roofvissen zoals haaien en barracuda’s.

Geschiedenis

Saba zou in 1493 ontdekt zijn door Columbus; er woonden toen indianen.

In 1632 werd het Nederlands bezit. In 1635 leed een Engels schip schipbreuk bij Saba; de overlevenden waren vermoedelijk de eerste Europese bewoners. Daarnaast stamt de bevolking af van Afrikaanse slaven, Schotten, Ieren en Zeeuwen. Saba heeft altijd een rijk piratenverleden gehad. In 1655 veroverden Jamaicaanse piraten onder leiding van kapitein Henry Morgan Saba en verscheepten alle 54 Hollanders en hun 87 slaven naar Sint Maarten.

Saba wisselde vaak van"eigenaar". Het was in bezit van Frankrijk, Spanje, Nederland en Engeland. In 1816 kwam het definitief bij Nederland.

In 1938 werd begonnen met het aanleggen van een weg. Tot dan waren er op het steile eilandje alleen trappen, en volgens Nederlandse ingenieurs was het onmogelijk hier een weg te bouwen. De aanleg begon onder leiding van de plaatselijke timmerman Josephus Hassell, een autodidact op het gebied van wegenbouw. In 1947 was de weg klaar, en arriveerde de eerste auto op het eiland. Tegenwoordig is de weg ongeveer 14 kilometer lang.

In 1960 is op de noordelijke punt van Saba (Flat-Point) een vliegveldje aangelegd. Het heeft de kortste landingsbaan voor commercieel vliegverkeer ter wereld (400 meter). In 1965 verscheen de eerste televisie op het eiland. Elektriciteit, opgewekt met een generator, was er toen al wel, maar niet dagelijks. Dat was pas het geval in 1970.

In 1969 werd de toen 23-jarige Joseph Richardson administrateur van Saba. Hij was de eerste niet-blanke administrateur op de Nederlandse Antillen.

De bevolking van Saba koos op 5 november 2004 in een referendum voor rechtstreekse banden met Nederland.

Uitslag referendum 5 november 2004 Optie Stemmen Percentage

Uiteindelijk bereikte Saba (samen met Bonaire en Sint Eustatius) op 11 oktober 2006 overeenstemming met Nederland over een nieuwe status als 'bijzondere gemeente' van Nederland. Deze moet aan het einde van 2008 ingaan.

In december 2006 werd bekend dat Noord-Holland wil dat Saba, Sint-Eustatius en Bonaire onder deze provincie gaan vallen.

De Nederlandse Antillen bestaan sinds 10 oktober 2010 niet meer in hun huidige vorm. Sinds die datum zijn Curacao en Sint-Maarten zelfstandige landen binnen het koninkrijk, Aruba was dat al. Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn nu bijzondere gemeenten van Nederland.

Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat nu uit vier landen met een eigen regering: Aruba, Nederland, Curaçao en Sint Maarten. Bonaire, Saba en Sint Eustatius hebben een aparte status binnen Nederland en worden Caribisch Nederland genoemd, samen met Aruba, Curaçao en Sint Maarten vormen ze het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden.

Tussen 12 en 21 november 2013 bezochten koning Willem-Alexander en koningin Máxima de zes eilanden in het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden. Op donderdag 14 november was Saba aan de beurt.

Bevolking

Saba telde in 2017 iets minder dan 2000 inwoners. De inwoners van Saba zijn voor de helft nakomelingen van Afrikaanse slaven. Daarnaast verblijven er 200 studenten, die studeren aan Saba University. Een kwart van de inwoners heet Johnson of Hassell.

Taal

De officiële taal is Nederlands, maar op de bovenwindse eilanden is de moedertaal Engels. Het Papiaments wordt door minder dan 5% van de bevolking gesproken. Dat zijn voornamelijk Antillianen afkomstig van de benedenwindse eilanden.

Godsdienst

De Nederlandse kolonisten waren bijna allemaal protestant. Ze bemoeiden zich nauwelijks met de bevolking. Katholieke missionarissen waren wat dat betreft veel fanatieker met tot gevolg dat de meeste mensen tot de rooms-katholieke kerk behoren, ongeveer 90%. Verder o.a. nog wat protestanten en Jehova’s Getuigen.

Samenleving

De gemeenten Bonaire, Saba en Sint Eustatius hebben sinds 10 oktober 2010 een aparte status binnen Nederland. De drie bijzondere gemeenten hebben twee bestuurslagen en worden als een openbaar lichaam bestuurd door:

De gouverneur wordt hierin bijgestaan door een Raad van Advies, die uit ten minste vijf door hem benoemde leden bestaat en die over alle ontwerpen van landsverordeningen, rijkswetten, landsbesluiten houdende algemene maatregelen en dergelijke, advies uitbrengt. De gouverneur is voorzitter van deze raad, maar oefenen deze functie alleen uit bij bijzondere gelegenheden. Een ondervoorzitter, benoemd uit de leden van de raad, heeft de leiding van de gewone vergaderingen.

Voor de Nederlandse Antillen geldt dat de Staten de bevolking vertegenwoordigen. Zij worden bij algemene verkiezingen voor vier jaar gekozen. De volksvertegenwoordiging van de Nederlandse Antillen bestaat uit 22 leden (Curaçao 14, Bonaire 3, Sint Maarten 3 en Saba en Sint Eustatius elk 1). Samen met de gouverneur vormen zij de wetgevende macht. De volksvertegenwoordiging heeft het recht van amendement, van enquête en van interpellatie. Zij heeft eveneens het recht van initiatief. De landsbegroting dient door haar te worden goedgekeurd.

Elk eilandgebied heeft een eigen bestuur dat bestaat uit de eilandsraad, het bestuurscollege en de gezaghebber. De eilandsraden van Curaçao (21 leden), Bonaire (9 leden), Sint Maarten (11 leden), Saba (5 leden) en Sint Eustatius (5 leden) vertegenwoordigen de bevolking van het eilandgebied. De leden worden voor vier jaar gekozen. Het bestuurscollege en de gezaghebber kunnen worden vergeleken met het college van burgemeester en wethouders in een Nederlandse gemeente. Het bestuurscollege vormt het dagelijks bestuur van het eilandgebied en voert de besluiten van de Eilandsraad uit. Voor de huidige politieke situatie zie hoofdstuk geschiedenis.

Economie

De economie van de bovenwindse eilanden steunt op het toerisme en de (financiële) dienstverlening. De Antilliaanse economie is hierdoor sterk gericht op het buitenland. Men is voor een groot deel afhankelijk van import. De Nederlandse Antillen zijn geen lid van de Europese Unie, maar ze zijn er wel mee geassocieerd. Dat biedt een aantal handelsvoordelen. De Antilliaanse munt was de Antilliaanse gulden, maar deze is op 1 januari 2001 ingeruild voor de Amerikaanse dollar.

Saba leeft van toerisme, en bezit sinds 1988 een medische faculteit - SABA University School of Medicine - die veel studenten uit de Verenigde staten trekt.

Vakantie en Bezienswaardigheden

De meeste toeristen zijn dagjesmensen die 's ochtends aankomen vanuit Sint-Maarten, de vulkaan beklimmen (1064 treden) en 's middags weer vertrekken.

Op Saba zijn daarnaast enkele duikscholen gevestigd. Op Saba staan nog enkele historische gebouwen en kerken. Er is één weg (The road) die de haven, het vliegveld en de vier plaatsen op Saba met elkaar verbind. Het Harry L. Johnson Memorial Museum gevestigd in Windwardside vertelt interessante feiten over Saba. Het museum is geopend van maandag tot en met vrijdag van 10 uur tot 12 uur en vanaf 14 tot 16 uur. In het midden van de 19e eeuw was het museum het huis van een zeeman van Saba. Het huis is nog steeds ingericht in de stijl van deze tijd en heeft collecties historische overblijfselen en familiesouvenirs.

Het Saba Summer Festival, met muziek, lekker eten en kleurrijke optochten, wordt druk bezocht en vind plaats in de laatste week van juli.

Een interessant museum is het Dutch Museum Saba met unieke stukken antiek van 150 tot ca. 400 jaar oud.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

SABA LINKS

Advertenties
• Saba Vliegtickets.nl
• Hotels Saba
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld

Nuttige links

Reisinformatie Saba (N)
Startnederland Saba (N)
Stichting Dutch Museum Saba (N)
Telefoongids Nederlandse Antillen
Willgoto Nederlandse Antillen (N)

Bronnen

www.landenweb.nl

Wikipedia

Derksen,G / Nederlandse Antillen en Aruba

Gottmer

Soesbergen, M. van / Bovenwindse eilanden

Elmar

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt november 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems