Landenweb.nl

SAN MARINO
Geschiedenis

To read about SAN MARINO in English - click here

San Marino Tui Reizen

Steden SAN MARINO

Città di san marino

Geschiedenis

San Marino is in 301 gesticht door Marino (Sint Marinus), een Dalmatische geestelijke.

Het stelde zich halverwege de 15e eeuw onder bescherming van de hertogen van Montefeltro en Urbino en werd begin 16e eeuw geregeerd door Cesare Borgia.

Bij de inlijving van Urbino in de Kerkelijke Staat (1631) werd de onafhankelijkheid van San Marino erkend. Ook Napoleon I nam het ministaatje in bescherming, dat na de Restauratie een vrije staat onder pauselijke bescherming bleef. In 1849 verleende het asiel aan Garibaldi. In 1862 werd een Verdrag van Vriendschap met het toentertijd samensmeltende Italië gesloten. Dit verdrag werd in 1939 vernieuwd en in 1971 herzien. San Marino en Vaticaanstad zijn de enige overgebleven ministaten van het grote aantal onafhankelijke staten dat in Italië bestond voor de hereniging in de 19de eeuw.

In de beide Wereldoorlogen bleef San Marino neutraal. Het fascistische bestuur van het neutrale San Marino werd in 1943 omvergeworpen, waarop het ministaatje door de Duitsers werd bezet.

In 1991 kwam San Marino met de EU een douane-unie overeen. Een jaar later werd de ministaat lid van de VN en het IMF.

In juni 2006 worden bij verkiezingen de sociaal democraten de grootste partij met 21 zetels op de voet gevolgd door de christen-democraten met 20 zetels. Het parlement van San Marino telt 60 zetels.

Sinds 5 december 2012 is Pasquale Valentini regeringsleider. In oktober 2013 wordt een referendum gehouden voor aansluiting bij de EU. Een meerderheid stemt voor maar de opkomst is te laag en het referendum derhalve niet geldig. Sinds december 2016 leidt Nicola Renzi de regering. Na de verkiezingen van december 2019 wordt Lucca Becarri in januari 2020 de nieuwe regeringsleider.

advertentie

SAN MARINO LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• San Marino Tui Reizen
• San Marino Hotels
• Boeken, ook tweedehands, over SAN MARINO bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie San Marino (N)
San Marino Startnederland (N+E)

Bronnen

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems