Landenweb.nl

Città di San Marino
 

Hotels San Marino

To read about Città di San Marino in English - click here

advertentie
San Marino Tui Reizen Hotels Trivago

Algemeen

San Marino Stad of Città di San Marino, is de hoofdstad van de enclave San Marino op Italiaans grondgebied. Het is een hooggelegen stad met een bijzondere uitstraling. San Marino Stad is één van de oudste steden van Europa en er zijn zeldzame historische bezienswaardigheden te vinden.

advertentie
Hotels San Marino

Ligging

San Marino StadSan Marino StadFoto: Vladimir Menkov CC 3.0 Unported no changes made

San Marino Stad heeft 4.493 inwoners en een oppervlakte van 7.09 km2. Città di San Marino ligt op een hoogte van 749 meter op de berg Monte Titano en is hiermee de hoogst gelegen stad van de enclave. Het is niet de grootste stad van de staat. De steden Dogana en Borgo Maggiore zijn namelijk groter. San Marino Stad grenst aan de gemeenten Acquaviva, Borgo Maggiore, Fiorentino, Chiesanuova en de Italiaanse stad San Leo en ligt niet ver van de bekende toeristische plaats Rimini af.

Weer

Città di San Marino kent een gematigd mediterraan klimaat. In de winter is het er zacht met temperaturen tussen de 0 en de 10 graden. ’s Winters waait er meestal een noordenwind. In de zomer kan het er behoorlijk warm worden met maximum temperaturen van rond de 30 graden de wind komt dan veelal uit het oosten en het zuidwesten.

Geschiedenis

Sint MarinoSint MarinoFoto: Publiek Domein

San Marino Stad is ontstaan in het jaar 301 na Christus. St Marino stichtte er met een groep christelijke vluchtelingen een stad. Al snel groeide de stad uit tot een bestemming voor andere christenen die vluchtten voor de Romeinen. De stad is hiermee een van de oudste steden van Europa.

In het centrum van de stad stonden vroeger drie torens die Città di San Marino moesten beschermen tegen van buiten komend onheil. Deze toren stond bekend als ondoordringbaar. Door kruistochten in de 13e eeuw ontstond er behoefte aan een tweede toren en de Cesta werd gebouwd. Met de bouw van de derde toren de Montale in de 14 eeuw was de verdediging van San Marino stad pas echt waterdicht.

Naarmate de bevolking van San Marino Stad toenam, werd de stad ook groter wat oppervlakte betreft. Dit werd enkel gedaan door aankoop van grond en door verdragen en niet door oorlogvoering en andere pressiemiddelen.

Bezienswaardigheden

De tweede toren van San marino StadDe tweede toren van San marino StadFoto: Radomil CC 3.0 Generisk no changes made

De drie torens van Città di San Marino zijn van bijzondere historische waarde. De eerste toren de ‘Prima Torre’ stamt uit de middeleeuwen, uit de 10e eeuw om precies te zijn. De toren heeft een vijfhoekige basis en is direct op Monte Titano gebouwd zonder fundering. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat de toren al diverse malen is herbouwd. Tot 1970 deden sommige delen van de toren dienst als gevangenis. De tweede toren is met 756 meter de hoogste van de drie. De toren werd gebouwd in de 13e eeuw en heeft tevens een vijfhoekige opbouw. De ‘Seconda Torre’ deed dienst als het hoofdkwartier van de wachten. Tegenwoordig is er een Militair Museum in gevestigd waar allerlei oude wapens worden tentoongesteld. De derde toren dateert uit de 13e eeuw. Het is de kleinste van het stel, maar wel de toren met de belangrijkste strategische positie. In de acht meter diepe kelder van de toren is een gevangenis te vinden.

Palazzo Pubblico San Marino StadPalazzo Pubblico San Marino StadFoto; Cezar Suceveanu CC 4.0 International no changes made

Het ‘Palazzo Pubblico San Marino’ is het middelpunt van het politieke leven van de dwergstaat. Het regeringsgebouw staat op het zogenaamde ‘Pianello’ het plein van de vrijheid. Het prachtige gebouw is ontworpen door de Romeinse architect Francesco Azzurri, voorzitter van dell'Accademia di San Luca a Roma en werd tussen 1884 en 1894 gebouwd. Het paleis is deels opgetrokken uit stenen uit de steengroeve van Monte Titan. De gevel van het gebouw is rijkelijk versierd met diverse symbolen en iconen. Vanbinnen zijn de muren van het paleis behangen met trofeeën, inscripties, wapens, sieraden en borstbeelden van beroemdheden uit de geschiedenis van San Marino.

Basiliek van San MarinoBasiliek van San MarinoFoto: Adam91 CC 3.0 Unported no changes made

De Basiliek van San Marino dateert uit 1836 en staat in het oude centrum van de stad. De kerk is gebouwd in Neoklassieke stijl op de resten van een oude kerk uit de 7e eeuw. Kenmerkend voor de basiliek zijn de in het oog springende zuilen.

In het Palazzo Pergami Belluzziis is het Nationaal Museum van San Marino gevestigd. Sinds 2001 is het museum geopend en toont de geschiedenis van de republiek. De collectie bevat archeologische vondsten uit alle tijden en lokale schilderijen.

Tips

Mocht je van survivals houden, dan is San Marino Adventures een leuke dagbesteding. Dit park ligt in een bijzondere ecologische omgeving en trekt 30.000 bezoekers per jaar. Er zijn 14 verschillende routes uitgezet met katrollen, kabelbanen, loopbruggen, touwbruggen, ladders en ga zo maar door.

Città di San Marino LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• San Marino Tui Reizen
• Hotels San Marino
• Boeken, ook tweedehands, over Città di San Marino bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie San Marino (N)
San Marino Startnederland (N+E)

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Yivat Moses / Arie Verrijp / Geert Willems