Landenweb.nl

SAN MARINO
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Italiaans
  Hoofdstad  San Marino
  Oppervlakte  61 km²
  Inwoners  33.683
  (mei 2019)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +0
  Web  .sm
  Code.  SMR
  Tel.  +378

Geografie en Landschap

Geografie

San Marino ligt in Zuid-Europa en is een enclave in centraal Italië. San Marino grenst niet aan zee.(10 km. van de Adriatische zee) De oppervlakte van San Marino is 61,2 vierkante kilometer. San Marino is daarmee ongeveer 0,0017 keer zo groot als Nederland.

advertentie

San Marino SatellietfotoPhoto: Publiek domein

advertentie

Landschap

Het landschap van San Marino is heuvelachtig en loopt van de vlakte op 55 m omhoog tot de top van de Monte Titano op 756 m hoogte.

advertentie

Monte Titano, hoogste berg van San MarinoPhoto: Nickel Chromo in het publieke domein

Klimaat en Weer

In San Marino heerst een Mediterraan klimaat met koele milde winters en warme hete zomers. De jaarlijkse gemiddelde temperatuur is 16°C.

Planten en Dieren

Planten

In San Marino zijn er veel (wilde) bloemen en planten. Er zijn onder andere wilde varianten van orchideeën, irissen, hyacinten en cyclamen, de nationale bloem van San Marino. Voorkomende bomen zijn de beuk, cipres, den, eik, esdoorn, iep, kastanje, pluimes en populier

Dieren

Ondanks het feit dat San Marino een heel kleine staat is zijn er toch verschillende soorten dieren. Zoogdieren zijn ondermeer: das, egel, haas, paard, rund, schaap, varken, vos en wezel. Aan vogelsoorten zijn er de uil, valk, arend, nachtegaal, koekoek en wielewaal.

Geschiedenis

San Marino is in 301 gesticht door Marino (Sint Marinus), een Dalmatische geestelijke.

Het stelde zich halverwege de 15e eeuw onder bescherming van de hertogen van Montefeltro en Urbino en werd begin 16e eeuw geregeerd door Cesare Borgia.

Bij de inlijving van Urbino in de Kerkelijke Staat (1631) werd de onafhankelijkheid van San Marino erkend. Ook Napoleon I nam het ministaatje in bescherming, dat na de Restauratie een vrije staat onder pauselijke bescherming bleef. In 1849 verleende het asiel aan Garibaldi. In 1862 werd een Verdrag van Vriendschap met het toentertijd samensmeltende Italië gesloten. Dit verdrag werd in 1939 vernieuwd en in 1971 herzien. San Marino en Vaticaanstad zijn de enige overgebleven ministaten van het grote aantal onafhankelijke staten dat in Italië bestond voor de hereniging in de 19de eeuw.

In de beide Wereldoorlogen bleef San Marino neutraal. Het fascistische bestuur van het neutrale San Marino werd in 1943 omvergeworpen, waarop het ministaatje door de Duitsers werd bezet.

In 1991 kwam San Marino met de EU een douane-unie overeen. Een jaar later werd de ministaat lid van de VN en het IMF.

In juni 2006 worden bij verkiezingen de sociaal democraten de grootste partij met 21 zetels op de voet gevolgd door de christen-democraten met 20 zetels. Het parlement van San Marino telt 60 zetels.

Sinds 5 december 2012 is Pasquale Valentini regeringsleider. In oktober 2013 wordt een referendum gehouden voor aansluiting bij de EU. Eeen meerderheid stemt voor maar de opkomst is te laag en het referendum derhalve niet geldig. Sinds december 2016 leidt Nicola Renzi de regering.

Bevolking

In San Marino wonen 33.537 mensen (juli 2017). San Marino is een dichtbevolkt land. De bevolkingsdichtheid bedraagt 550 inwoners per vierkante kilometer.

Bevolkingssamenstelling:

Het overgrote merendeel van de bevolking is van San Marinese of Italiaanse afkomst.

Taal

De officiële taal van San Marino is het Italiaans. De bevolking spreekt:"Romagnol" (spreektaal van de regio Emilia-Romagna).

Godsdienst

In San Marino is het overgrote merendeel van de bevolking rooms-katholiek (ca. 95%). De andere 5% hangt een andere of geen godsdienst aan.

Samenleving

Staatsinrichting

De staatsinrichting is gebaseerd op de statuten van Boek I uit de 17e eeuw, welke hun oorsprong vinden in codificaties uit de 13e eeuw. Het land is ingedeeld in negen ’kastelen’ met aan het hoofd een Kasteel-Kapitein die deze functie twee jaar bekleedt. Hij wordt bijgestaan door een uitvoerende raad, die voor vijf jaar wordt gekozen.

Het nationale parlement, dat wetgevende bevoegdheid bezit, bestaat uit 60 leden die om de vijf jaar worden gekozen. De uitvoerende macht berust bij de regering (Congresso di Stato) en bestaat uit 10 leden. Zij kiest uit haar midden twee leden, Capitani Reggenti, die voor een periode van zes maanden de functies van staatshoofd en regeringsleider uitoefenen over de ruim 24.000 inwoners.

Recht wordt gesproken door buitenlandse (Italiaanse) rechters, met uitzondering van de politierechter die uitspraak doet bij civielrechtelijke overtredingen, op voorwaarde dat de betrokkene de San-Marinese nationaliteit bezit.

Politiek

Op 10 juni 2001 vonden parlementsverkiezingen plaats. De nieuwe regering die op basis daarvan is gevormd, bestaat wederom uit de PDCS (Christen-democraten, 25 parlementszetels) en de PSS (Socialisten, 15 parlementszetels. Zij heeft een comfortabele meerderheid in het 60 zetels tellende parlement. Naast deze partijen is de San-Marinese Communistische Partij actief, die in 1990 haar naam en symbool heeft veranderd in Progressieve Democratische Partij van San Marino. Regeringshoofd is sinds 5 december 2012 Pasquale Valentini.

San Marino kent geen dienstplicht, maar alle inwoners tussen 16 en 55 jaar kunnen toetreden tot het Italiaanse leger. San Marino heeft wel een ceremonieel militair corps, het Guardia di Rocca Nucleo Uniformato.

De actuele politieke situatie staat beschreven in het hoofdstuk geschiedenis.

Economie

Van de totale overheidsinkomsten is ruim 60% afkomstig uit toerisme. In 1994 bezochten ruim 3 miljoen buitenlandse bezoekers San Marino. Daarnaast draagt de verkoop van de eigen postzegels (gedrukt in Italië en Zwitserland) voor 10% bij aan de inkomsten van het land.

De belangrijkste productiesectoren zijn de cementindustrie, de productie van synthetisch rubber, leer, textiel en keramiek. San Marino krijgt jaarlijks een bijdrage van 9 miljoen euro van Italië.

De economische groei bedroeg in 2017 1,9%en het werkeloosheidspercentage lag op 8,1%. Het BNP bedroeg $ 59.000 per hoofd van de bevolking.

Vakantie en Bezienswaardigheden

San Marino heeft steile hellingen, kliffen en kastelen en die zijn indrukwekkend genoeg op zich, wat je echt de adem beneemt is het uitzicht vanuit de stad. Op een heldere dag zie je de Adriatische Zee een paar kilometer naar het oosten en in andere richtingen het heuvelachtige land van Midden-Italië.

De belangrijkste attracties van San Marino zijn de drie verdedigingstorens, La Guaita, La Cesta en Il Montale. La Guaita en La Cesta kunnen bezocht worden met een gecombineerd ticket. De vestingwerken werden gerestaureerd in de jaren 1940 met dank aan de filmindustrie, die de republiek gebruikte als filmset.

Er zijn verschillende bosroutes uitgezet met nogal verwarrende borden, de natuurlijke groene omgeving is een contrast met de drukke straten in de buurt.

Als een onafhankelijke staat heeft San Marino ook zijn eigen postzegels en postsysteem. Om een kaart uit San Marino te sturen, hoef je alleen maar een stempel te kopen in een van de winkels van de stad. Zorg ervoor dat je de kaarten in een van de witte brievenbussen post voor vertrek.

Het belangrijkste museum van San Marino is het Staats Museum (Museo di Stato), die historische tentoonstellingen en kunstwerken bevat.

Er zijn ook heel wat kleinere attracties in San Marino, het wassenbeeldenmuseum en wapenmuseum. Autoliefhebbers willen een omweg maken naar het Museo di Auto d'Epoca aan de voet van de Monte Titano.

De meest interessante kerk is de basiliek van San Marino, dat de heilige botten bewaart van de veertiende-eeuwse Chiesa di San Francesco.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

SAN MARINO LINKS

Advertenties
• San Marino Vliegtickets.nl
• San Marino Hotels
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld
• Boeken, ook tweedehands, over SAN MARINO bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie San Marino (N)
San Marino Startnederland (N+E)
Telefoongids San Marino
Willgoto San Marino (N)