QATAR   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.

Planten

Zowel de plantengroei als de dierenwereld van Qatar is arm. Dit komt door de hitte en het gebrek aan water en vegetatie. De enige plant die alom tegenwoordig is in Qatar is de dadelpalm, niet voor niks de nationale boom van Qatar. Naast de dadels wordt de boom ook nog voor andere doeleinden gebruikt.
De universiteit van Qatar onderzoekt lokale flora om te zien welke planten eetbaar zijn of te gebruiken als medicijn. Op de lijst staan nu al 300 soorten, die vaak alleen bloeien na een forse regenbui. Op de lijst staat o.a. "jaad" een soort mint, "ephedra" en gith-gath, dat een reeks medicinale werkingen kent. De lekkerste en ook in het westen bekendste plant is de "fafafa", beter bekend als de truffel.

Dieren

Qatar heeft maar weinig inheemse vogels. De kuifleeuwerik en de hop komen vrij algemeen voor. Interessanter voor vogelliefhebbers zijn de overwinteraars die in Qatar neerstrijken, meestal van maart tot mei en van september tot november. Het betreft over het algemeen watervogels en flamingo's. De zuidoost-kust is populair bij lepelaars, eenden, zwaluwen en gierzwaluwen. Op de, sinds 2001 tot Bahrein behorende, Hawar-eilanden komen bijna het heel jaar door flamingo's voor en leeft een van de grootste kolonies aalscholvers ter wereld.

In de woestijn komen onder meer hagedissen, woestijnhazen en woestijnratten algemeen voor. De Arabische oryx, het nationale dier van Qatar, probeert men te beschermen in natuurreservaten als Al-Shahhainiya. Geiten worden beschermd op Halul Island en herten op Ras Ishairik Island. Bekende dieren zijn natuurlijk ezels en kamelen.
Typische woestijndieren zijn de gewone sprinkhaan, bidsprinkhanen, krekels en schorpioenen. Hagedissen, gekko's en skinks zijn ook overal te vinden.
Op het menu in restaurants en bij de mensen thuis staat vaak de "hamour", verzamelnaam voor een aantal baarssoorten.

In de wateren rond Qatar komen vele vissoorten voor en verder schildpadden, roggen, krabben, kreeften en walvishaaien. Gevaarlijk zijn zeeslangen, kwallen en schorpioenvissen. Af en toe zijn er zeekoeien te zien.
Qatar staat verder bekend om de traditionele jacht met haviken, valken en slechtvalken.

QATAR LINKS

Advertenties
• Qatar Vliegtickets.nl
• Qatar Hotels
• Vakantieveilingen bied mee op de beste deals
• Autoverhuur Sunny Cars Qatar
• Qatar Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Qatar Reisstart (N+E)
Qatar Startnederland (N+E)
Qatar.nl (N)
Reisinformatie Qatar (N)
Reizendoejezo - Qatar (N)
Startpagina Qatar (N)
Telefoongids Qatar
Willgoto Qatar (N)
Schrijf uw artikel over QATAR

Bronnen

Robison, G. / Bahrain, Kuwait & Qatar
Lonely Planet

Whetter, L. / Live & work in Saudi & the Gulf
Vacation Work

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt februari 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems