Landenweb.nl

PUERTO RICO
Geschiedenis

To read about PUERTO RICO in English - click here

Hotels Trivago

Geschiedenis

Algemeen

Toen Christopher Columbus in 1493 in Puerto Rico arriveerde, werd het eiland bewoond door Taíno-indianen. Zij noemden het land Borinquén. Deze naam werd later veranderd in San Juan, vernoemd naar de baptist St.-Johannes. In de periode dat Puerto Rico onder Spaans gezag viel, kreeg het haar huidige naam Puerto Rico (Rijke Haven). Op dat moment was de Taíno Agüeybaná II een van de belangrijkste leiders (caciques) op het eiland, en hij leidde dan ook de Taino-opstand van 1511 tegen de Spaanse conquistadores onder leiding van Juan Ponce de León.

In 1897 werd het land onafhankelijk van Spanje. Door de oorlog tussen Spanje en Amerika en het daaruit voortkomende vredesverdrag van Parijs, werd Puerto Rico in 1899 onder gezag van de VS gesteld. Het gezag van de Amerikanen leidde er in 1917 toe dat alle Puerto Ricanen het Amerikaanse burgerschap verkregen. Halverwege de vorige eeuw konden de inwoners van Puerto Rico hun eigen gouverneur kiezen. De eerste gouverneur was van 1949 tot 1965 Luis Muñoz Marín.

De burgers van Puerto Rico hebben dezelfde rechten als een Amerikaanse burger. Maar de inwoners van Puerto Rico mogen niet stemmen voor de Amerikaanse presidentiële verkiezingen. Daar tegenover staat dan er geen inkomstenbelasting aan de Verenigde Staten betaald hoeft te worden.

advertentie

21e eeuw

In november 2000 wordt Sila Calderón gekozen als eerste vrouwelijke gouverneur.

Zij wordt in november 2004 opgevolgd door Anibal Acevedo Vila. In 2006 verwerpt het hooggerechtshof van de Verenigde Staten het verzoek tot stemrecht voor de presidentsverkiezingen van inwoners van Puerto Rico. In november 2008 wint Luis Fortuño de verkiezingen. Sinds januari 2013 is Alejandro Garcia Padilla gouverneur. In januari 2017 wordt hij opgevolgde door Ricardo Rosselo. In september 2017 wordt Puerto Rico geteisterd door twee zware stormen. De Verenigde Staten en met name president Trump worden bekritiseerd vanwege de trage en geringe hulpverlening. Gouverneur Ricardo Rosselló treedt in juli 2019 af na dagen van straatprotesten naar aanleiding van een schandaal rond groeps-sms'jes met offensieve opmerkingen. Uit een referendum van eind 2020 blijkt een nipte voorkeur voor Amerikaans staatsburgerschap. Sinds januari 2021 is Pedro Pierluisi gouverneur.

advertentie

PUERTO RICO LINKS

Advertenties
• Vliegennaar.nl – Puerto Rico
• Puerto Rico Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Puerto Rico
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over PUERTO RICO bij Bol.com

Nuttige links

Dieren in Puerto Rico (N)
Puerto Rico Startnederland (N+E)
Reisinformatie Puerto Rico (N)
Reizendoejezo - Puerto Rico (N)

Bronnen

Peffer, R / Puerto Rico

Levy,P / Puerto Rico,

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems