Samenleving   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.

Staatsinrichting en politiek

Puerto Rico heeft een zelfde soort bestuur als de VS. Er is een eigen gekozen senaat en een huis van afgevaardigden. Een gouverneur staat aan het hoofd van deze regering. Puerto Rico maakt sinds 1951 deel uit van het Gemenebest van de Verenigde Staten met zelfbestuur over alle interne aangelegenheden. Voor wat betreft defensie en buitenlandse politiek valt het onder de invloed van de Verenigde Staten. Inwoners van het eiland zijn Amerikaans staatsburger, maar hebben geen stemrecht. In het congres van de Verenigde Staten is Puerto Rico wel vertegenwoordigd, maar niet meer dan als toehoorder. Voor de huidige politieke situatie zie hoofdstuk geschiedenis.

Economie

De economie van Puerto Rico heeft zich ontwikkeld van een koloniale agrarische economie tot een economie waarin industrie en de dienstensector zijn uitgegroeid tot de belangrijkste peilers. Het BNP per hoofd van de bevolking ligt op 39.400 $ per jaar (2017). Lager dan inkomens in de Verenigde Staten of Europa, maar veel hoger dan dat van de omringende eilanden.

De farmaceutische en de petrochemische industrie de belangrijkste inkomensbronnen van het land. Van de agrarische producten zijn het meest in het oog vallend de rum en sigaren die op het eiland nog traditioneel gemaakt worden.

De dienstensector als geheel neemt meer dan 50% van het Bruto Nationaal Product voor haar rekening. De financiële sector en het toerisme worden steeds belangrijker.

PUERTO RICO LINKS

Advertenties
• Puerto Rico Vliegtickets.nl
• Cruises Puerto Rico Kras Reizen
• Puerto Rico Vliegtickets WTC
• Autoverhuur Sunny Cars Puerto Rico
• Puerto Rico Hotels
• Ferry overtochten van en naar Puerto Rico
• Puerto Rico Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Dieren in Puerto Rico (N)
Puerto Rico Startnederland (N+E)
Reisinformatie Puerto Rico (N)
Reizendoejezo - Puerto Rico (N)
Startpagina Puerto Rico (N)
Telefoongids Puerto Rico
Willgoto Puerto Rico (N)
Schrijf uw artikel over PUERTO RICO

Bronnen


Peffer, R / Puerto Rico

Levy,P / Puerto Rico,

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt oktober 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems