Steden PORTUGAL

Populaire bestemmingen PORTUGAL

PORTUGAL   

Basisgegevens
   Officiële landstaalPortugees
   HoofdstadLissabon
   Oppervlakte91.982 km²
   Inwoners10.259.966 (mei 2019)
   Munteenheideuro (EUR)
   Tijdsverschil-1
   Web | Code | Tel..pt | PRT | +351

Van steeds groter belang voor de Portugese economie is het toerisme. Tussen de 10 en 20 miljoen mensen bezoeken Portugal jaarlijks. Uiteraard is dit heel goed voor de economie, maar het maakt Portugal wel afhankelijk van deze sector.
Het milde klimaat, de historische monumenten en het geheel eigen karakter van het land maken Portugal tot een aantrekkelijk toeristenland. Portugal is ook een van goedkoopste landen van Europa. Het prijsniveau ligt ver onder het niveau van de Europese Unie. Portugal heeft verschillende soorten accommodatie, van campings en eenvoudige onderkomens tot 'pousada's' (meestal door de staat beheerde oude kastelen of paleizen).

Veel bezocht worden vooral de Algarve, Lissabon en Porto.

De Algarve is de meest bezochte streek. Het massatoerisme heeft deze provincie niet onberoerd gelaten. Toch is hier ook veel te genieten en is er een mooi en rustig achterland. In Albufeira en omgeving zijn veel grotten te vinden. Het is absoluut aan te raden eens naar een van deze grotten te gaan tijdens je verblijf in Albufeira. Zo is er de 'Gruto do Xorino' dat is een rotsformatie gelegen naast het strand Praia do Tunel in Oud-Albufeira. Hier hielden de Moren zich verscholen voor de Christenen. Je kunt hier per boot heen gaan en tegelijkertijd proberen om dolfijnen te spotten.Het Falesia strand is ook een aanrader. Het is een van de mooiste zandstranden van heel Portugal en alle faciliteiten zijn er te vinden. Het Falesia strand van Albufeira is zelfs bekroond met de Blauwe Vlag voor de schoonste en veiligste stranden van Europa. Het Archeologisch Museum van Albufeira is gevestigd in het oude stadhuis van de stad en ligt in de buurt van de kloktoren. Het museum heeft aan aantal zalen met een collectie die loopt vanaf de prehistorie tot aan de 17e eeuw. Zo geeft het museum een beeld van de geschiedenis van Albufeira door de eeuwen heen. Het Archeologisch Museum is van dinsdag tot zondag geopend.

Lissabon is het uitgangspunt voor tochten naar de kustplaatsen (met goede stranden) rond de monding van de Taag, onder andere Cascais en Estoril. Baixa, de "benedenstad", is het centrum van Lissabon. Hier bevindt zich het Rossio, al eeuwen het belangrijkste plein van de stad. Bijna aan het hoofdplein Rossio vast ligt Praça dos Restauradores. Aan het aan de Taag gelegen zeer grote plein Praça do Comércio bevond zich, totdat Portugal in 1910 een republiek werd, de koninklijke residentie. Ten oosten van het centrum ligt de Alfama, een oude volkswijk. Met zijn vele steile straatjes, trappen en steegjes is het een belangrijke bezienswaardigheid. In Alfama zijn verschillende fadohuizen te vinden. Dit zijn kleine restaurantjes waarin traditionele fado ten gehore wordt gebracht. In deze fado worden wijken als Alfama, Bairro Alto en Mouraria, maar ook Lissabon en Portugal veelvuldig bezongen. Dwars door de wijk kronkelt tramlijn 28, waarop zeer oud trammaterieel rijdt. Deze tramlijn wordt veel door toeristen gebruikt, maar is ook nog steeds belangrijk voor de ontsluiting van de wijk. De bekendste en oudste kerk van de stad, de Kathedraal van Lissabon, staat hier ook.

Porto is schitterend gelegen aan de steile oevers van de Douro. Porto, ook wel bekend als Oporto, is de op een na grootste stad van Portugal, na de hoofdstad Lissabon en ook het op één na grootste stedelijk gebied in Portugal. De Porto wijn is de beroemde Portugese wijn uit in dit gebied. Porto heeft indrukwekkende wijnpakhuizen. De tip in Porto is dan ook het bezoeken van Portkelders. Je kunt een rondleiding krijgen bij één of meerdere van de gerenommeerde Porthuizen, zoals Calem, Taylor's, Sandeman en Dow of één van de wat minder bekende huizen. Bij de rondleiding is ook altijd een proeverij. Het historische centrum van Porto werd uitgeroepen tot werelderfgoed door de UNESCO in 1996. Het beschermd gebied heeft zowel een bredere zone en een smallere zone die bestaat uit het middeleeuwse stadje, omringd door de 14e-eeuwse Romaanse muur.

Tussen Lissabon en Porto liggen Coimbra (oude universiteitsstad), Nazare en Fatima (bedevaart) als bekendste plaatsen. Ten noorden van Porto liggen badplaatsen als Póvoa de Varzim en Viana do Castelo. Meer landinwaarts liggen Braga en Guimarães, waar in 1109 de eerste koning van Portugal, Alfons I de Veroveraar, werd geboren.

PORTUGAL LINKS

Advertenties
• D-Reizen Portugal
• Naar Portugal met Sunweb
• Portugal Vliegvakanties WTC
• KRAS Portugal aanbiedingen
• Autohuur portugal
• Rondreizen Portugal
• Djoser fietsreis - Portugal
• Autoverhuur Sunny Cars Portugal
• Portugal Vliegtickets Tix.nl
• Portugal Tui Reizen
• Portugal Hotels
• Ferry overtochten van en naar Portugal
• Vliegtickets naar Lissabon
• Transport Portugal - TTS Quality Logistics B.V
• Portugal campings

Nuttige links

Campersite Portugal (N)
Dieren in Portugal (N)
Lies & Teije's Reiswebsite (N+E)
Portugal Start België (N)
Reisinformatie Portugal (N)
Reizendoejezo – Portugal (N)
Rondreis Portugal (N)
Startpagina Portugal (N)
Vakantie Portugal Jouwpagina (N+E)
Wandelen in Portugal (N)
Artikelen en Reisverhalen over PORTUGAL
  rondreis MH19

Bronnen

Champion,N / Portugal
Corona

Dominicus, J / Portugal
Gottmer

Encarta, Encycloprdie

Keuning, T / Portugal
ANWB

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt augustus 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems