Landenweb.nl

Porto
 

Hotels Porto

To read about Porto in English - click here

advertentie
Mambo Jongerenreizen Backpacken Portugal Naar Portugal met Sunweb

Algemeen

Porto is een druk industrieel en commercieel centrum in Portugal. Volgens de telling van 2011 zijn er in de stad Porto 237.584 inwoners en het grootstedelijk gebied heeft 1.672.644 inwoners. Administratief is de historische stad Porto verdeeld in 15 wijken. Porto, ook wel bekend als Oporto, is de op een na grootste stad van Portugal, na de hoofdstad Lissabon en ook het op één na grootste stedelijk gebied in Portugal. De Porto wijn is de beroemde Portugese wijn uit in dit gebied. Porto heeft indrukwekkende wijnpakhuizen. Het historische centrum van Porto werd uitgeroepen tot werelderfgoed door de UNESCO in 1996. Het beschermd gebied heeft zowel een bredere zone en een smallere zone die bestaat uit het middeleeuwse stadje, omringd door de 14e-eeuwse Romaanse muur.

Porto Historische PakhuizenPorto Historische PakhuizenPhoto: Alchimista CC 3.0 Unported no changes made

advertentie
Porto Hotels Auto huren in Porto

Ligging

De coördinaten van Porto zijn: 41° 9' 43' Noorderbreedte en 8° 37' 19 .03' Westerlengte. Porto is een van de oudste Europese steden en ligt aan de monding van de rivier de Douro in het noorden van Portugal. De streek is continu bewoond geweest sinds de 4e eeuw voor Christus, toen het een voorpost was van het Romeinse Rijk.

advertentie
ANWB vakantie boeken Portugal Porto Tui Reizen

Weer

Porto heeft een semi-mediterraan klimaat, maar wordt sterk beïnvloed door de Atlantische Oceaan, zodat het weer koeler is dan in andere plaatsen met hetzelfde klimaat. De zomers zijn warm en droog, de winters mild en regenachtig. Koele en regenachtige dagen kunnen het droge seizoen onderbreken, waardoor het zomerseizoen korter is. Porto is een van de meest regenachtige steden van Europa, met een gemiddelde hoeveelheid neerslag van 1.236.8 mm per jaar. Toch zijn er lange periodes met milde temperaturen en zonnige dagen zelfs tijdens de meest regenachtige maanden. Zomers is het meestal zonnig met gemiddelde temperaturen tussen 16 °C en 27 °C. De hoogste gemeten temperatuur was 39,5 °C.

Nabijgelegen stranden zijn vaak winderig en meestal koeler dan de stedelijke gebieden. In de winter variëren de temperaturen tussen 5° C tijdens de ochtend en 15° C in de namiddag, maar het is zelden onder de 0° C in de nacht. De laagste temperatuur ooit gemeten was -3.3° C. Het gemiddeld aantal uren zonneschijn per jaar is 2463.

Geschiedenis

De geschiedenis van Porto dateert vanaf de 4e eeuw, van de Romeinse verovering van het Iberisch schiereiland. Keltische ruïnes zijn ontdekt in verschillende gebieden, wat aangeeft dat de plaats al geregeld bewoond werd sinds ongeveer 275 voor Christus. Tijdens de Romeinse overheersing, ontwikkelde de stad zich als een belangrijke commerciële haven. Porto viel onder de controle van de Moren tijdens hun invasie van het Iberisch Schiereiland in 711.

Hendrik de Zeevaarder PortoHendrik de Zeevaarder PortoPhoto: Publiek Domein

In de 14de en de 15de eeuw droegen de scheepswerven van Porto bij aan de ontwikkeling van de Portugese scheepsbouw. Het was de haven van Porto waar in 1415, Prins Hendrik de Zeevaarder (zoon van John I van Portugal) begon aan de verovering van het noorden van Marokko. Deze reis werd gevolgd door andere Portugese zeevaarders en hun reizen en veroveringen langs de westkust van Afrika.

Tijdens de 18e en 19e eeuw werd de stad een belangrijk industrieel centrum en groeide de bevolking. De invasie van de troepen van Napoleon in Portugal had ook gevolgen voor de stad Porto. Het Franse leger werd verslagen door Arthur Wellesley, de eerste hertog van Wellington, bij de rivier de Douro. In augustus 1820 kwam Porto in opstand tegen het Engelse gezag. Een Burgeroorlog vond plaats in de vroege jaren 1820. In januari 1891 veroorzaakten de Republikeinen een opstand in Porto. Als gevolg van deze opstand werd de Portugese Republiek opgericht in 1910. Op 19 januari 1919, werd de Monarchie van het Noorden afgekondigd in Porto. Gedurende deze tijd werd Porto voor korte tijd de hoofdstad van het Koninkrijk. De monarchie werd een maand later afgeschaft en nooit meer hersteld.

Bezienswaardigheden

Hieronder een kort overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden van Porto.

Mercado do Bolhão PortoMercado do Bolhão PortoPhoto: Davitof CC 3.0 Unported no changes made

In het centrum van de stad is de Mercado do Bolhão, een traditionele markt met fruit, groenten, vis en vlees, een grote attractie voor toeristen. Vlakbij ligt het stadhuis. Zes bruggen verbinden Porto met Gaia aan de andere kant van de rivier de Douro. Vanaf de bruggen heb je een prachtig uitzicht op de rivier. Porto is een interessante en mysterieuze stad die langzaam zijn charme onthult aan de bezoeker. De stad heeft oude tradities behouden en is ongetwijfeld een bezoek waard.

Kathedraal van PortoKathedraal van PortoPhoto: Isabelleguyot CC 3.0 Unported no changes made

Tot de architectonische hoogtepunten van de stad behoort de kathedraal van Porto. Het is het oudste bouwwerk, samen met de kleine Romaanse kerk van Cedofeita, de gotische kerk van Sint Franciscus en de restanten van de stadsmuren en enkele 15e-eeuwse huizen. De beurs (Palácio da Bolsa), het ziekenhuis van Sint-Antonius, de gebouwen op het Liberdade plein en de Avenida dos Aliados, het met tegels versierde treinstation São Bento en de tuinen van het Crystal Palace (Palácio de Cristal) vertegenwoordigen neoclassicisme en de romantiek van de 19e en 20e eeuw.

Torre Clerigos PortoTorre Clerigos PortoPhoto: JoaoMiranda CC 3.0 Unported no changes made

De beroemde barokkerk Torre Clerigos, gebouwd tussen 1732 en 1763 door de Italiaanse architect Nicola Nasoni is uitgegroeid tot een architectonisch en visueel hoogtepunt. Vooral de klokkentoren springt in het oog. Je hebt vanaf de toren een indrukwekkend uitzicht over Porto.

Museum voor moderne kunst Serralves in PortoMuseum voor moderne kunst Serralves in PortoPhoto: Daniel Villafruela CC 4.0 International no changes made

Het wereldbekende Museum voor Moderne Kunst in Serralves is voor liefhebbers van moderne architectuur op zich al de moeite waard. Het werd ontworpen door Álvaro Siza Vieira, een Portugese architect die bekend staat om zijn minimalistische ontwerpen. Opvallend zijn de helderwitte muren en de strakke lijnen. Het museum heeft geen vaste collectie maar wisselt voortdurend en heeft steeds boeiende tentoonstellingen op het gebied van moderne kunst.

Porto Casa di Musica gebouw van Rem Koolhaas in PortoPorto Casa di Musica gebouw van Rem Koolhaas in PortoPhoto: Osvaldo Gago CC 3.0 Public no changes made

Het Casa di Musica is een klein stukje Nederland in Porto. Het gebouw is namelijk ontworpen door Rem Koolhaas. Het was de bedoeling om het in 2001 op te leveren toen Porto culturele hoofdstad van Europa was, maar door allerlei problemen is het gebouw pas in 2005 opgeleverd. Het geldt als één van de beste concertzalen ter wereld en het is natuurlijk leuk om er een concert bij te wonen. Lukt dat niet dan kun je een rondleiding krijgen door het gebouw.

Tips

Ribeira PortoRibeira PortoPhoto: João Tiago M. S. Andrade CC 2.0 Unported no changes made

In 1996 is het historische centrum van Porto uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Het centrum van de stad met zijn historische bouwwerken en monumenten is bijzonder aantrekkelijk voor toeristen uit alle delen van de wereld.

Ze beginnen meestal bij de Ribeira, de wijk langs de rivier dat is de beste plek een bezoek aan Porto te starten. Aan de andere kant van de rivier ligt Ribeira de Gaia, bekend om de wijnkelders van de wereldberoemde Port.

Portkelders PortoPortkelders PortoPhoto: Jairo (CC BY 2.0)no changes made

De tip in Porto is dan ook het bezoeken van Portkelders. Je kunt een rondleiding krijgen bij één of meerdere van de gerenommeerde Porthuizen, zoals Calem, Taylor's, Sandeman en Dow of één van de wat minder bekende huizen. Bij de rondleiding is ook altijd een proeverij.

Porto Hop/on hop offPorto Hop/on hop offPhoto: Giokai421 CC 2.0 Generic no changes made

De hop/om hop/off bus of de yellow bus is een van de meest comfortabele manieren om alle hootepunten van Porto te ontdekken. In dubbeldekkers zie je met verschillende routes snel alle bezienswaardigheden, ook de attracties die wat verder afgelegen zijn en het strand.

Porto LINKS

Advertenties
• Porto Tui Reizen
• Naar Portugal met Sunweb
• Avontuurlijke & duurzame rondreizen voor reizigers tussen de 18 en 37 jaar
• ANWB vakantie boeken Portugal
• Porto Hotels
• Auto huren in Porto
• Hotels Trivago
• Mambo Jongerenreizen Backpacken Portugal
• Boeken, ook tweedehands, over Porto bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems