Landenweb.nl

NICARAGUA
Geografie en Landschap

Geografie en Landschap

Geografie

Nicaragua ligt in Midden-Amerika. Nicaragua grenst zowel aan de Caribische Zee als aan de noordelijke Stille Oceaan en ligt tussen Costa Rica en Honduras. De oppervlakte van Nicaragua is bijna 130.000 vierkante kilometer. Nicaragua is daarmee ongeveer 3,7 keer zo groot als Nederland.

advertentie

Nicaragua Satellietfoto

Photo:Publiek domein

advertentie

Landschap

Het westelijke gebied is bergachtig, hier verheffen zich onder andere de vulkanen Cerro Negro en Momotombo. Het oostelijk deel van het land is een tropische laagvlakte die grotendeels wordt ingenomen door regenwoud.

De drie belangrijkste regio's zijn het laagland aan de Stille Zuidzee met bijna veertig vulkanen, het centrale bergmassief dat bijna tot aan de grens met Costa Rica reikt, en de laaglanden aan de Caribische zee, een dunbevolkt gebied met veel tropisch regenwoud. De hoogste (uitgebluste) vulkaan van Nicaragua is de Pico Mogotón (2107 meter). De stratovulkaan Mogotombo (1297 m), was nog actief in 2015.

advertentie

Momotombo, Nicaragua

Photo:Jorge Mejia Peralta Creative Commons Attribution 2.0 Generic no changes made

In het zuidwesten liggen twee grote meren; Laco Managua en Laco de Nicaragua (148 kilometer lang en 55 kilometer breed).

Klimaat en Weer

Nicaragua heeft een tropisch klimaat met toch grote klimaatverschillen. De westelijke laaglanden zijn erg warm, maar er is altijd genoeg frisse wind tijdens het regenseizoen (mei tot november). In het droge seizoen (december tot april) waait er meestal een wind die veel stof meebrengt. De oostelijke laaglanden (tropisch regenwoud), zijn altijd nat en heet en het kan er zelfs flink regenen tijdens het korte droge seizoen (maart tot mei). De temperaturen verschillen afhankelijk van hoogte, maar jaarlijks variƫren ze tussen de 15 en 35 graden. De middagtemperatuur in de hoofdstad Managua ligt tussen de 30 en 36 graden.

Planten en Dieren

advertentie

Planten

Nicaragua kent vele beschermde gebieden, zoals het regenwoud, de vulkanen en het natuurreservaat. Veel voorkomende vegetatie is ondermeer: amandel, banaan, ceder, den, kokospalm, mahonie, pokhout, quebracho

advertentie

Dieren

Het beschermde regenwoud in het noordwesten bevat een overvloed aan diersoorten waaronder panterkatten, wrattenzwijnen, poema's, jaguars, luiaards, krokodillen, navelzwijn, papegaaien, pelikanen en slingerapen. Enkele vogelsoorten in dit gebied zijn de kolibrie, de rode specht en de quetzal.

advertentie
Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

NICARAGUA LINKS

Advertenties
• Nicaragua verre reizen van ANWB
• Nicaragua Vliegtickets.nl
• Vakantie Nicaragua
• Djoser Rondreis Nicaragua
• Nicaragua Vliegtickets Tix.nl
• Rondreizen Nicaragua
• Hotels Nicaragua
• Rondreis Nicaragua
• Autoverhuur Sunny Cars Nicaragua

Nuttige links

Nicaragua Startnederland (N)
Reisinformatie Nicaragua (N)
Reizendoejezo - Nicaragua (N)
Rondreis Nicaragua (N)
Telefoongids Nicaragua (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems