Landenweb.nl

KIRGIZIE
Geschiedenis

To read about KYRGYZSTAN in English - click here

Kirgizie verre reizen van ANWB

Geschiedenis

Sovjet Republiek

Kirgizië viel van oudsher onder de invloed van Mongools-Tataarse Khanaten. Rond 1870 kwam het gebied geleidelijk onder Russische invloed. In 1936 kreeg Kirgizië de status van autonome Republiek in de Sovjet-Unie. Tot de jaren '50 domineerden etnische Russen de Kirgizische communistische partij. Onder Brezjnev werd de top van de partij meer 'gekirgizeerd'. Tijdens de anti-corruptie campagne van Gorbatsjov midden jaren '80 verloor die traditionele communistische elite aan macht.

advertentie

Onafhankelijk onder Akajev

In oktober 1990 werd de fysicus Akajev tot president gekozen en riep Kirgizië de onafhankelijkheid uit op 31 augustus 1991, waarmee het land tot de Republiek Kirgizië werd omgedoopt. Akajev begon met een programma van economische hervormingen en politieke liberalisatie, waarbij hij werd gesteund door de grote internationale donoren. In tegenstelling tot de overige Centraal-Aziatische republieken heeft zich in Kirgizië een actief maatschappelijk middenveld op diverse werkterreinen ontwikkeld.

In december 1995 en oktober 2000 werd Akajev herkozen als president. Na de gemanipuleerde parlementsverkiezingen in februari 2005 braken er protesten uit. Na de bestorming van het parlement, vluchtte Akajev het land uit. Dit wordt ook wel de 'gele of tulpenrevolutie' genoemd.

advertentie

Periode Bakijev

Bij de vervroegde presidentsverkiezingen in juli 2005 werd Kurmanbek Bakijev gekozen tot president. In januari 2007 wordt Azim Isabekov gekozen tot premier. Bij de parlementsverkiezingen van december 2007 wint de Ak Zhol partij van president Bakijev de verkiezingen waar volgens westerse waarnemers op grote schaal gefraudeerd is.

In juli 2009 wint Kurmanbek Bakijev de verkiezingen en sluit een deal met de Verenigde Staten. De Verenigde Staten mogen langer gebruik maken van de luchthaven van Manas tegen een huur van 60 miljoen dollar per jaar.

In oktober 2009 wordt Daniyar Usenov de nieuwe premier. In april 2010 wordt Bakijev afgezet en de oppositie onder leiding van Roza Otunbayeva grijpt de macht. In juni 2010 stemt mer dan 90 % van de bevolking voor een nieuwe grondwet die de macht van de president inperkt. Er zijn gevechten tussen etnische Oezbeken en Kirgiezen. 200 mensen worden gedood en meer dan 100.000 vluchten. In juli 2010 wordt Roza Otunbayeva ingezworen als waarnemend president met als taak de verkiezingen van oktober 2011 voor te bereiden.

advertentie

Recente geschiedenis

Almazbek Atambajev won de presidentsverkiezingen in oktober 2011. De gematigde politicus en huidige premier van het Centraal-Aziatische land kreeg in de eerste ronde meer dan de helft van de stemmen, waardoor een tweede ronde overbodig was. In juni 2012 staat Kirgizië toe dat de Verenigde Staten van hun grondgebied gebruik mogen maken bij het terugtrekken van materiaal uit Afghanistan. Het parlement van Kirgizië stemt in juni 2013 voor sluiting van de Amerikaanse luchtmacht basis in juni 2014. Sinds april 2016 is Jeenbekjov de nieuwe premier. Bij de presidentsverkiezingen van oktober 2017 wordt Jeenbekjov tot president gekozen.

In oktober 2020 verspreidden zich in Kirgizië protesten tegen de resultaten van de parlementsverkiezingen, wat leidde tot het aftreden van Jeenbekjov als president, waardoor de eerder gevangengenomen Sadyr Japarov tot waarnemend president werd gekatapulteerd. In januari 2021 hebben de Kirgiziërs Japarov tot president verkozen en een referendum goedgekeurd om Kirgizië van een parlementair stelsel naar een presidentieel stelsel te laten overschakelen. In april 2021 stemden de Kirgiziërs voor een ontwerp van grondwetswijziging waarbij de macht van het presidentschap werd geconsolideerd. Voorlopige resultaten van de parlementsverkiezingen in november 2021 wijzen erop dat regeringsgezinde partijen een meerderheid zullen hebben in de Jogorku Kengesh (de wetgevende macht van Kirgizië). Het democratiseringstraject, de endemische corruptie, de gespannen en soms gewelddadige interetnische verhoudingen, de kwetsbare grenzen en de potentiële terroristische dreiging blijven een punt van zorg voor Kirgizië.

advertentie

KIRGIZIE LINKS

Advertenties
• ANWB vakantie boeken Kirgizie
• Rondreis Kirgizie Djoser
• Hotels Trivago
• Rondreizen Kirgizie
• Hotels Kirgizie
• Hotels Trivago
• Transport Kirgizië - TTS Quality Logistics B.V
• Boeken, ook tweedehands, over KIRGIZIE bij Bol.com

Nuttige links

Kirgizië Startnederland (N+E)
Reisinformatie Kirgizië (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt februari 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems