Landenweb.nl

KAAIMAN EILANDEN
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Engels
  Hoofdstad  George Town
  Oppervlakte  264 km²
  Inwoners  63.129
  (mei 2019)
  Munteenheid  Kaaimaneilandse dollar
  (KYD)
  Tijdsverschil  -6
  Web  .ky
  Code.  KYM
  Tel.  +1-345

Geografie en Landschap

Geografie

De Kaaiman Eilanden of Kaaimaneilanden zijn een Brits overzees gebied en liggen ten zuiden van Cuba in de Caraïbische Zee. De archipel Kaaiman Eilanden bestaat uit de drie eilanden Grand Cayman, Cayman Brac en Little Caymen. De laatste twee staan ook bekend als de 'Sister Islands' en liggen zo'n 150 kilometer ten noordoosten van Grand Cayman. Tussen de beide zustereilanden ligt een 11 kilometer brede zeeëngte.

advertentie

Kaaiman Eilanden Satellietfoto Foto: Publiek domein

Het grootste eiland is zoals de naam verraadt Grand Cayman, met een oppervlakte van 190 vierkante kilometer. De zustereilanden zijn aanmerkelijk kleiner: Cayman Brac heeft een oppervlakte van 35 vierkante kilometer en Little Cayman is slechts 25 vierkante kilometer.

De Kaaiman Eilanden liggen in het noordwesten van het Caribische gebied. Zo'n 240 km ten noorden van de Kaaiman Eilanden ligt Cuba. En verder bevinden zich ten westen van de eilanden de Midden-Amerikaanse landen Mexico, Belize en Honduras.

advertentie

Landschap

Voor de kust van de Kaaiman Eilanden liggen vele koraalriffen in de kristalheldere Caribische Zee. Ze vormen een 'onderwater wonderland', waar duikers uit alle delen van de wereld genieten van schoonheid van veelkleurige vissen. De toppen van sommige koraalriffen reiken tot vlak onder het wateroppervlak, terwijl andere riffen op een diepte liggen van niet minder dan 6 kilometer.

Alle eilanden hebben een langwerpige vorm. Cayman Brac loopt bovendien in oostelijke richting op tot een hoogte van 50 meter. Daarentegen zijn Grand Cayman en Little Cayman voornamelijk vlak. Alle drie de eilanden zijn toppen van een gebergte dat op de zeebodem ligt. Doordat de ondergrond bestaat uit kalksteen, stromen er geen rivieren.

advertentie

Grand Cayman vanuit de lucht, KaaimaneilandenPhoto: Salvatore Freni jr CC 2.0 Genericno changes made

Aan de kust liggen diverse witte zandstranden. Ten oosten van Georgetown en de luchthaven ligt de grote lagune North Sound, die in open verbinding staat met de zee. In de zeemonding ligt onder water een grote zandbank. In de toekomst zal deze zandbank waarschijnlijk groeien, zodat de lagune zich afscheidt van de zee en er een binnenmeer ontstaat.

Klimaat en Weer

De Kaaiman Eilanden hebben een tropisch klimaat. De gemiddelde temperatuur schommelt het gehele jaar tussen de 25 en 30 graden. De regenperiode loopt van mei tot en met oktober, maar ook dan komt na een hevige regenbui de zon weer snel tevoorschijn. Van september tot november worden de eilanden incidenteel geteisterd door orkanen.

Planten en Dieren

Planten

De kalkstenen bodem op de drie eilanden is zeer poreus en houdt dus moeilijk water vast. Desondanks groeien er veel verschillende soorten planten, bomen en bloemen. In de botanische tuin Queen Elizabeth II op Grand Cayman kunt u een ruime verzameling van de lokale vegetatie bekijken. In het Brac Parrot Reserve kunt u bovendien 38 boomsoorten bezichtigen. Veel voorkomende soorten op de Kaaiman Eilanden zijn de den, kokospalm en de orchidee.

Dieren

Er zijn nog slechts een kleine 400 Cayman-Brac-papegaaien, een met uitsterven bedreigde vogelsoort.

Een andere zeldzame vogelsoort die op de eilanden voorkomt is de West-Indische fluiteend. En verder maken veel trekvogels een tussenlanding op de Kaaiman Eilanden. In het Booby Pond Nature Reserve op Little Cayman kunt u de vreemdste vogels zien. Er broeden bijvoorbeeld heel wat fregatvogels.

Op alle eilanden leven leguanen, die dankzij hun schutkleur nauwelijks opvallen tegen de achtergrond van grijze rotsen. De botanische tuin Queen Elizabeth II heeft een broedprogramma opgezet voor de met uitsterven bedreigde Kaaiman Blue Iguana.

Misschien nog wel de meest bijzondere vorm van natuurschoon is het onderwaterleven in de omgeving van de Kaaiman Eilanden. Rondom de koraalriffen in de kristalheldere Caribische Zee krioelt het van de veelkleurige koraalvissen. Bovendien kunt u er anemonen en zeldzame koraalsoorten bewonderen. Andere veel voorkomende waterbewoners zijn de blauwe marlijn, tarpoon, dolfijn, bonefish, barracuda en kingfish. Beroemd is ook 'Stingray City', een onderwatergebied gelegen op de zandbank in de monding van de lagune North Sound. Hier leven tamme pijlstaartroggen die uit de handen van snorkelaars eten.

Geschiedenis

Niemand minder dan de ontdekkingsreiziger Columbus zette in mei 1503 als eerste Europeaan voet aan wal op de Kaaiman Eilanden. Nadat hij tijdens zijn vierde reis naar Amerika met zijn schip volledig uit koers raakte, ontdekte hij enkele onbekende eilandjes. Columbus noemde ze Las Tortugas, naar de vele schildpadden die hij in deze omgeving aantrof. Kort daarna werden de eilanden omgedoopt in Lagartos, oftewel 'krokodil'. Vervolgens vertaalden de Engelsen de naam in Cayman Islands. Overigens leefden er tot halverwege de 19de eeuw krokodillen op de eilanden.

In 1670 werden de Kaaiman Eilanden ingelijfd door het Brits koninkrijk. Weldra verschenen er ook de eerste kolonisten. Zij richtten katoen- en suikerrietplantages op. Afrikaanse slaven werden hier tewerkgesteld en verkregen pas in 1835 hun vrijheid. Bovendien deden de eilanden dienst als bunkerplaats voor passerende schepen.

Na de onafhankelijkheid van Jamaica in 1962 werden de Kaaiman eilanden een Brits overzees territorium. In 1972 krijgen de eilanden meer autonomie. Eind 20e en begin 21e eeuw krijgen de Kaaiman eilanden een dubieuze naam als belastingparadijs. In mei 2013 worden er verdragen gesloten om informatie over belastingen te delen met een aantal grote Europese landen. Alden McLaughlin van de People's Progressive Movement is sinds 2013 de premier. De volgende verkiezingen staan in 2017 gepland. De verkiezingen van 2017 geven een onduidelijke uitslag. Er wordt uiteindelijk een coalitieregering tussen de Progressieven, leden van de Cayman Democratic Party en onafhankelijke leden overeengekomen, die op 31 mei 2017 aantreedt met Alden McLaughlin als premier. Wayne Panton van de onafhankelijken wint de verkiezingen van 2021 en is sinds april 2021 premier.

Bevolking

De bevolking bestaat uit 100 verschillende nationaliteiten. Ongeveer de helft van de bevolking komt van oorsprong van de Kaaimaneilanden De Kaaiman Eilanden hebben in totaal ruim 58.441 (2017) inwoners. Op Gran Cayman leven verreweg de meeste mensen, op Cayman Brac ongeveer 1250 en Little Cayman telt slechts 125 inwoners. De meerderheid van de bevolking stamt af van Afrikaanse slaven. Verder wonen er op de eilanden vooral Engelsen, Jamaicanen, Amerikanen en Canadezen.

Taal

De officiële taal van de Kaaiman Eilanden is Engels. Verder spreekt nog iets meer dan 3 % van de bevolking Spaans.

Godsdienst

De bevolking op de eilanden is vrijwel geheel christelijk. Veel eilandbewoners zijn lid van de Anglicaanse kerk. Verder zijn er ook rooms-katholieken en methodisten en presbyteranen.

Samenleving

Staatsinrichting en Politiek

De Kaaiman Eilanden vormden tot 1962 een bestuurlijke eenheid met het nabijgelegen Jamaica, dat toen zijn onafhankelijkheid verwierf. De bewoners van de Kaaiman Eilanden kozen ervoor om onderdeel te blijven van het Britse Koninkrijk. Ze kregen de status van kroonkolonie, met aan het hoofd een gouverneur en een Executive Council die bestaat uit drie benoemde en vijf gekozen leden.

De Kaaimaneilanden zijn een Brits overzees territorium. De Britse koningin wordt vertegenwoordigd door een gouverneur. Momenteel is dit Duncan Taylor (sinds 15 Januarie 2010). Het volk kiest elke 4 jaar een 15-koppig parlement. Van de parlementsleden worden er 5 gekozen om te fungeren als ministers in het kabinet. Regeringsleider is sinds 6 november 2009 McKeeva Bush. Op 29 mei 2013 neemt Alan Mclaughlin het stokje over.

Economie

Een belangrijke bron van inkomsten is het bankwezen, waarin veel bewoners werken. Op de eilanden bevinden zich veel zogenoemde brievenbusbedrijven. Zij hebben zich hier gevestigd vanwege het aantrekkelijke belastingklimaat dat sinds er 1966 heerst. De Kaaimaneilanden zijn vooral bekend als een van de grootste belastingparadijzen ter wereld. Meer dan 70.000 ondernemingen (2005) zijn om belastingredenen gevestigd op de eilanden.

De Verenigde Staten zijn de grootste handelspartner van de Kaaiman Eilanden. Met een gemiddeld inkomen van $43.800 (2017) hebben de eilanden de hoogste levensstandaard van het Caraïbisch gebied. De economische groei bedraagt 1,7% in 2017. De Kaaiman Eilanden hebben hun eigen valuta, de Kaaimaneilandse dollar.

Vakantie en Bezienswaardigheden

De meest lucratieve economische sector op de Kaaiman Eilanden is het toerisme.

Jaarlijks verblijven miljoenen toeristen op de Kaaimaneilanden. Het leeuwendeel van de toeristen verblijft op Grand Kaaiman. De belangrijkste bezienswaardigheid is The Seven Mile Beach, een van de mooiste stranden ter wereld. Een van de meest bezochte attracties is het Queen Elizabeth II botanische park, dat in 1994 geopend werd door Hare Majesteit Koningin Elizabeth II. het park heeft zich ontwikkeld tot een volwaardige tuin en is een populair bij bezoekers en omwonenden die waarde hechten aan mooie natuurlijke tuinen.

Het Pedro St. James Kasteel werd oorspronkelijk gebouwd door een Engelsman die op de eilanden arriveerden in 1765. Het is het oudste gebouw op de eilanden. Het huis wordt aangeprezen als geboorteplaats van de democratie van de eilanden. was Hier werd in 1831 de beslissing genomen om te stemmen voor gekozen vertegenwoordigers en vier jaar werd de wet die de afschaffing van de slavernij regelde hier lezen. Het huis is gerestaureerd door de overheid. Achter een traditionele koraal stenen muur zie je een authentieke, drie verdiepingen hoog 18e eeuws huis en bijgebouwen. De tuinen zijn beplant met ananas, banaan en andere inheemse planten.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

KAAIMAN EILANDEN LINKS

Advertenties
• Kaaiman Eilanden Vliegtickets.nl
• Hotels Kaaiman Eilanden
• Autoverhuur Sunny Cars Kaaiman Eilanden
• Boeken, ook tweedehands, over KAAIMAN EILANDEN bij Bol.com

Nuttige links

Kaaiman Eilanden Startnederland (N+E)
Reisinformatie Kaaiman Eilanden (N)
Telefoongids Kaaiman Eilanden