Geografie   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.
Basisgegevens
   Officiële landstaalEngels
   HoofdstadGeorge Town
   Oppervlakte264 kmĀ²
   Inwoners63.129 (mei 2019)
   MunteenheidKaaimaneilandse dollar (KYD)
   Tijdsverschil-6
   Web | Code | Tel..ky | KYM | +1-345

Algemeen

De Kaaiman Eilanden of Kaaimaneilanden zijn een Brits overzees gebied en liggen ten zuiden van Cuba in de Caraïbische Zee. De archipel Kaaiman Eilanden bestaat uit de drie eilanden Grand Cayman, Cayman Brac en Little Caymen. De laatste twee staan ook bekend als de 'Sister Islands' en liggen zo'n 150 kilometer ten noordoosten van Grand Cayman. Tussen de beide zustereilanden ligt een 11 kilometer brede zeeëngte.

Kaaiman Eilanden Satellietfoto foto: NASA

Het grootste eiland is zoals de naam verraadt Grand Cayman, met een oppervlakte van 190 vierkante kilometer. De zustereilanden zijn aanmerkelijk kleiner: Cayman Brac heeft een oppervlakte van 35 vierkante kilometer en Little Cayman is slechts 25 vierkante kilometer.

De Kaaiman Eilanden liggen in het noordwesten van het Caribische gebied. Zo'n 240 km ten noorden van de Kaaiman Eilanden ligt Cuba. En verder bevinden zich ten westen van de eilanden de Midden-Amerikaanse landen Mexico, Belize en Honduras.

Landschap

Voor de kust van de Kaaiman Eilanden liggen vele koraalriffen in de kristalheldere Caribische Zee. Ze vormen een 'onderwater wonderland', waar duikers uit alle delen van de wereld genieten van schoonheid van veelkleurige vissen. De toppen van sommige koraalriffen reiken tot vlak onder het wateroppervlak, terwijl andere riffen op een diepte liggen van niet minder dan 6 kilometer.

Alle eilanden hebben een langwerpige vorm. Cayman Brac loopt bovendien in oostelijke richting op tot een hoogte van 50 meter. Daarentegen zijn Grand Cayman en Little Cayman voornamelijk vlak. Alle drie de eilanden zijn toppen van een gebergte dat op de zeebodem ligt. Doordat de ondergrond bestaat uit kalksteen, stromen er geen rivieren.

Grand Cayman vanuit de lucht, Kaaimaneilanden

Salvatore Freni jr, Creative Commons Attribution 2.0 Generic no changes made

Aan de kust liggen diverse witte zandstranden. Ten oosten van Georgetown en de luchthaven ligt de grote lagune North Sound, die in open verbinding staat met de zee. In de zeemonding ligt onder water een grote zandbank. In de toekomst zal deze zandbank waarschijnlijk groeien, zodat de lagune zich afscheidt van de zee en er een binnenmeer ontstaat.

Klimaat

De Kaaiman Eilanden hebben een tropisch klimaat. De gemiddelde temperatuur schommelt het gehele jaar tussen de 25 en 30 graden. De regenperiode loopt van mei tot en met oktober, maar ook dan komt na een hevige regenbui de zon weer snel tevoorschijn. Van september tot november worden de eilanden incidenteel geteisterd door orkanen.

Planten

De kalkstenen bodem op de drie eilanden is zeer poreus en houdt dus moeilijk water vast. Desondanks groeien er veel verschillende soorten planten, bomen en bloemen. In de botanische tuin Queen Elizabeth II op Grand Cayman kunt u een ruime verzameling van de lokale vegetatie bekijken. In het Brac Parrot Reserve kunt u bovendien 38 boomsoorten bezichtigen. Veel voorkomende soorten op de Kaaiman Eilanden zijn de den, kokospalm en de orchidee.

Dieren

Er zijn nog slechts een kleine 400 Cayman-Brac-papegaaien, een met uitsterven bedreigde vogelsoort.
Een andere zeldzame vogelsoort die op de eilanden voorkomt is de West Indian Whistling Duck. En verder maken veel trekvogels een tussenlanding op de Kaaiman Eilanden. In het Booby Pond Nature Reserve op Little Cayman kunt u de vreemdste vogels zien. Er broeden bijvoorbeeld heel wat fregatvogels.
Op alle eilanden leven leguanen, die dankzij hun schutkleur nauwelijks opvallen tegen de achtergrond van grijze rotsen. De botanische tuin Queen Elizabeth II heeft een broedprogramma opgezet voor de met uitsterven bedreigde Kaaiman Blue Iguana.
Misschien nog wel de meest bijzondere vorm van natuurschoon is het onderwaterleven in de omgeving van de Kaaiman Eilanden. Rondom de koraalriffen in de kristalheldere Caribische Zee krioelt het van de veelkleurige koraalvissen. Bovendien kunt u er anemonen en zeldzame koraalsoorten bewonderen. Andere veel voorkomende waterbewoners zijn de blauwe marlijn, tarpoon, dolfijn, bonefish, barracuda en kingfish. Beroemd is ook 'Stingray City', een onderwatergebied gelegen op de zandbank in de monding van de lagune North Sound. Hier leven tamme pijlstaartroggen die uit de handen van snorkelaars eten.

KAAIMAN EILANDEN LINKS

Advertenties
• Kaaiman Eilanden Vliegtickets.nl
• Hotels Kaaiman Eilanden
• Vakantieveilingen bied mee op de beste deals
• Autoverhuur Sunny Cars Kaaiman Eilanden
• Kaaiman Eilanden Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Kaaiman Eilanden Startnederland (N+E)
Reisinformatie Kaaiman Eilanden (N)
Telefoongids Kaaiman Eilanden
Schrijf uw artikel over KAAIMAN EILANDEN

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt februari 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems