Landenweb.nl

KAAIMAN EILANDEN
Samenleving

To read about CAYMAN ISLANDS in English - click here

Kaaiman Eilanden Cruises Tui

Samenleving

Staatsinrichting en Politiek

De Kaaiman Eilanden vormden tot 1962 een bestuurlijke eenheid met het nabijgelegen Jamaica, dat toen zijn onafhankelijkheid verwierf. De bewoners van de Kaaiman Eilanden kozen ervoor om onderdeel te blijven van het Britse Koninkrijk. Ze kregen de status van kroonkolonie, met aan het hoofd een gouverneur en een Executive Council die bestaat uit drie benoemde en vijf gekozen leden.

De Kaaimaneilanden zijn een Brits overzees territorium. De Britse koningin wordt vertegenwoordigd door een gouverneur. Momenteel is dit Duncan Taylor (sinds 15 Januarie 2010). Het volk kiest elke 4 jaar een 15-koppig parlement. Van de parlementsleden worden er 5 gekozen om te fungeren als ministers in het kabinet. Regeringsleider is sinds 6 november 2009 McKeeva Bush. Op 29 mei 2013 neemt Alan Mclaughlin het stokje over.

Economie

Een belangrijke bron van inkomsten is het bankwezen, waarin veel bewoners werken. Op de eilanden bevinden zich veel zogenoemde brievenbusbedrijven. Zij hebben zich hier gevestigd vanwege het aantrekkelijke belastingklimaat dat sinds er 1966 heerst. De Kaaimaneilanden zijn vooral bekend als een van de grootste belastingparadijzen ter wereld. Meer dan 70.000 ondernemingen (2005) zijn om belastingredenen gevestigd op de eilanden.

De Verenigde Staten zijn de grootste handelspartner van de Kaaiman Eilanden. Met een gemiddeld inkomen van $43.800 (2017) hebben de eilanden de hoogste levensstandaard van het Caraïbisch gebied. De economische groei bedraagt 1,7% in 2017. De Kaaiman Eilanden hebben hun eigen valuta, de Kaaimaneilandse dollar.

advertentie

KAAIMAN EILANDEN LINKS

Advertenties
• VliegenNaar | Kaaiman Eilanden
• Hotels Kaaiman Eilanden
• Kaaiman Eilanden Cruises Tui
• Autoverhuur Sunny Cars Kaaiman Eilanden
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over KAAIMAN EILANDEN bij Bol.com

Nuttige links

Kaaiman Eilanden Startnederland (N+E)
Reisinformatie Kaaiman Eilanden (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt februari 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems