Landenweb.nl

KAAIMAN EILANDEN
Geschiedenis

To read about CAYMAN ISLANDS in English - click here

Kaaiman Eilanden Cruises Tui

Geschiedenis

Niemand minder dan de ontdekkingsreiziger Columbus zette in mei 1503 als eerste Europeaan voet aan wal op de Kaaiman Eilanden. Nadat hij tijdens zijn vierde reis naar Amerika met zijn schip volledig uit koers raakte, ontdekte hij enkele onbekende eilandjes. Columbus noemde ze Las Tortugas, naar de vele schildpadden die hij in deze omgeving aantrof. Kort daarna werden de eilanden omgedoopt in Lagartos, oftewel 'krokodil'. Vervolgens vertaalden de Engelsen de naam in Cayman Islands. Overigens leefden er tot halverwege de 19de eeuw krokodillen op de eilanden.

In 1670 werden de Kaaiman Eilanden ingelijfd door het Brits koninkrijk. Weldra verschenen er ook de eerste kolonisten. Zij richtten katoen- en suikerrietplantages op. Afrikaanse slaven werden hier tewerkgesteld en verkregen pas in 1835 hun vrijheid. Bovendien deden de eilanden dienst als bunkerplaats voor passerende schepen.

Na de onafhankelijkheid van Jamaica in 1962 werden de Kaaiman eilanden een Brits overzees territorium. In 1972 krijgen de eilanden meer autonomie. Eind 20e en begin 21e eeuw krijgen de Kaaiman eilanden een dubieuze naam als belastingparadijs. In mei 2013 worden er verdragen gesloten om informatie over belastingen te delen met een aantal grote Europese landen. Alden McLaughlin van de People's Progressive Movement is sinds 2013 de premier. De volgende verkiezingen staan in 2017 gepland. De verkiezingen van 2017 geven een onduidelijke uitslag. Er wordt uiteindelijk een coalitieregering tussen de Progressieven, leden van de Cayman Democratic Party en onafhankelijke leden overeengekomen, die op 31 mei 2017 aantreedt met Alden McLaughlin als premier. Wayne Panton van de onafhankelijken wint de verkiezingen van 2021 en is sinds april 2021 premier.

advertentie

KAAIMAN EILANDEN LINKS

Advertenties
• VliegenNaar | Kaaiman Eilanden
• Hotels Kaaiman Eilanden
• Kaaiman Eilanden Cruises Tui
• Autoverhuur Sunny Cars Kaaiman Eilanden
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over KAAIMAN EILANDEN bij Bol.com

Nuttige links

Kaaiman Eilanden Startnederland (N+E)
Reisinformatie Kaaiman Eilanden (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt januari 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems