Geschiedenis   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.

Op 17 augustus 1960 werd Gabon onafhankelijk van Frankrijk. Léon M’ba werd in 1961 het eerste Gabonese staatshoofd. Hij voerde een één-partij staat in, die door zijn opvolger El Hadj Bongo Ondimba (sinds 1967) werd voortgezet. Slechts leden van de Parti Démocratique gabonais (PDG) konden deelnemen aan verkiezingen.

President Bongo werd in 1973, 1980, en 1986 – zonder enige tegenkandidaat – herkozen met 99% van de stemmen. Begin jaren tachtig uitte het verzet tegen het één-partij systeem zich in de oprichting van de Mouvement de Redressement National (Morena). Na couppogingen en stakingen werd in 1990 een nieuwe grondwet opgesteld, die voorzag in verkiezingen waaraan meerdere partijen konden deelnemen. Begin 1994 liet president Bongo de oppositie toe tot de regering. De oppositie, verenigd in de Haut Conseil de Résistance (HCR), bereikte met de PDG overeenstemming in de "Akkoorden van Parijs" waarin democratisering en het houden van parlements - en gemeenteraadsverkiezingen vastgelegd werden. Bij de eerste parlementsverkiezingen, in 1996, behaalde de PDG een absolute meerderheid een ook bij de parlementsverkiezingen in december 2001 heeft de partij van President Bongo weer een grote meerderheid behaald.

Bij de presidentsverkiezingen van december 1998 en november 2005 behaalde president Omar Bongo 66,9%, respectievelijk 79,2% van de stemmen. Hij is het langst regerende staatshoofd in Afrika en daarmee de “doyen” van de Afrikaanse presidenten. In december 2006 wint zijn partij ook de presidentsverkiezingen. In juni 2009 overlijdt Omar Bongo tijdens een behandeling in een Spaanse kliniek. Bij de presidentsverkiezingen van september 2009 wint Ali Ben Bongo, de zoon van de overleden president, de verkiezingen. In december 2011 wint de PDG van Bongo 95% van de parlementszetels, de oppositie zegt dat er gefraudeerd is. In 2012 is Gabon samen met Equatoriaal Guinea gastheer van de strijd om de Afrika Cup. In februari 2013 doorzoekt de Franse politie de villa in Nice van voormalig president Omar Bongo op zoek naar belastend materiaal in verband met een corruptieonderzoek. In 2015 wordt de ban op de oppositiepartij (UN) opgeheven. In augustus 2016 worden presidentverkiezingen gehouden zowel zittend president Ali Bongo als zijn uitdager Jean Peng claimen de overwinning. Op 31 augustus verklaart de kiescommissie Bongo tot winnaar. Dit leidt tot veel protesten in september 2016. In december 2016 worden parlementsverkiezingen uitgesteld vanwege gebrek aan geld. In februari 2017 wordt gerapporteerd dat Gabon in de laatste tien jaar 80& van de olifantenpopulatie heeft verloren.

GABON LINKS

Advertenties
• Gabon Vliegtickets WTC
• Hotels Gabon
• Gabon Vliegtickets.nl

Nuttige links

Dieren in Gabon (N)
Gabon informatie - Reizendoejezo (N)
Gabon Startkabel (N+E)
Gabon Startnederland (N+E)
Reisinformatie Gabon (N)
Telefoongids Gabon
Schrijf uw artikel over GABON

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt augustus 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems