Landenweb.nl

GABON
Geografie en Landschap

Geografie en Landschap

Geografie

Gabon ligt in West-Afrika. Gabon grenst aan de Atlantische Oceaan ter hoogte van de evenaar en ligt tussen Equatoriaal Guinea en Congo. Gabon grenst ook nog aan Kameroen. De oppervlakte van Gabon is 267.667 vierkante kilometer. Gabon is daarmee ongeveer 8 keer zo groot als Nederland.

advertentie

Gabon Satellietfoto foto: NASAPhoto: Publiek domein

advertentie

Landschap

De 800 kilometer lange kuststrook heeft vele door palmen omzoomde baaien en lagunes, in het zuiden begrenst door mangroves. Dicht regenwoud bedekt de hoogvlaktes van het binnenland, met in het midden van het land het Chaillu-massief. Hier bevindt zich de hoogste bergtop van Gabon, de Mount Iboundji (1575 meter).

advertentie

Chaillu-massief Gabon/Congo-BrazzavillePhoto: Mleal001 CC 3.0 Unported no changes made

In het noordoosten ligt het Cristal-gebergte - in het zuiden en oosten gaat het regenwoud over in savannelandschap. De belangrijkste rivier is de Ogooué-rivier, die het land van oost naar west in tweeën deelt en uitmondt in de oceaan bij de havenstad Port-Gentil.

Klimaat en Weer

Gabon heeft een tropisch klimaat. Het is er heet en vochtig. De gemiddelde dagtemperatuur is het hele jaar door 27 graden Celsius. Het droge seizoen loopt van mei tot september, maar ook in deze periode blijft de luchtvochtigheid hoog. In de overige maanden regent het veel, vooral van januari tot en met april. In de hoofdstad Libreville bedraagt de gemiddelde jaarlijkse neerslag 3050 millimeter.

Planten en Dieren

Planten

Tweederde van het land is bedekt met ondoordringbaar regenwoud. Daar zijn veel verschillende plantensoorten, waaronder de Gabonese mahonieboom en de unieke okoumé-boom. Deze bomen vormen de basis van de Gabonese hardhoutindustrie. Houtkap is een belangrijk probleem en wordt door de overheid met internationale steun aangepakt.

Dieren

In het oerwoud leven gorilla's, mandrillen, slangen, krokodillen, nijlpaarden, vlinders, insecten en tientallen kleurige vogelsoorten. Dit oerwoud is moeilijk doordringbaar. Makkelijker toegankelijk zijn de grassavannes waar olifanten, antilopen en buffels leven.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

GABON LINKS

Advertenties
• Gabon Vliegtickets.nl
• Hotels Gabon
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld

Nuttige links

Dieren in Gabon (N)
Gabon informatie - Reizendoejezo (N)
Gabon Startkabel (N+E)
Gabon Startnederland (N+E)
Reisinformatie Gabon (N)
Telefoongids Gabon

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt november 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems