Geschiedenis   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.

Geschiedenis

De Groningse ontdekkingsreiziger Abel Tasman heeft waarschijnlijk als eerste Europeaan de archipel waargenomen. Hij voer in 1634 langs Taveuni, op zoek naar het Zuidland dat later Australie bleek te zijn. Kapitein Cook bezocht Lau.

De ontdekking van sandelhout lokte de eerste handelaren naar Fiji. Nadat alle bossen waren gerooid, gingen de vreemdelingen over op de handel in 'bêche-de-mer', een koraaldier dat in China als lekkernij gold. Europeanen vermengden zich met de lokale bevolking en bezorgden stamhoofd Cakobau zoveel macht dat hij zich kon uitroepen tot koning van heel Fiji.

Het neerslaan van een opstand met Tongaanse hulp rond 1855 manoevreerde Fiji in een onderdanige positie ten opzicht van Tonga, waaraan Britse interventie een einde maakte. Toch werd Fiji pas in 1874 een Britse kolonie. De bevolking werd onder indirect bestuur geplaatst, wat inhield dat de lokale 'chiefs' hun macht behielden. De Britten voerden Fiji in korte tijd naar de twintigste eeuw, onder meer door het opzetten van grote suikerrietplantages.

De nodige mankracht kwam uit Brits-Indië. Tussen 1879 en 1916 werden 63.000 contractarbeiders aangetrokken, waarvan meer dan de helft na afloop van hun contract op de eilanden bleven. Onbewust schiepen de Britten hiermee een sociale scheiding. Enerzijds de welgestelde kolonisten, de machtige Australische zakenlui en de in welstand toenemende Indiërs, anderzijds de in hun ontwikkeling achterblijvende Fijianen.

In 1970 werd Fiji onafhankelijk, maar bleef wel deel uitmaken van het Brits gemenebest. Na een staatsgreep in 1987 werd Fiji een republiek en de naam gewijzigd van Dominion of Fiji naar Republic of Fiji, Ganiilau werd de eerste president. In 1992 werd Rabuka van de FPP premier na algemene verkiezingen. In 1994 overlijdt Ganilau en wordt Ratu Sir Kamisese Mara president. Rond de eeuwwisseling is het erg onrustig in Fiji,

Dat blijf zo in het eerste decennium van de 21e eeuw. In 2009 wordt Fiji uit het Commonwealth gezet. Bainimarama lijdt diverse militaire regimes. Australië en Nieuw-Zeeland herstellen de diplomatieke betrekkingen nadat Bainimarama zegt in 2014 vrije verkiezingen te organiseren. De verkiezingen worden uiteindelijk in juli 2015 gehouden en Bainimarama wint 32 van de 50 te behalen zetels. Sinds november 2015 is Konrote president van Fiji. In februari 2016 wordt Fiji hard getroffen door de zwaarste storm op het Zuidelijke halfrond de Cycloon Winston en is Fiji het eerste land dat het klimaatakkoord van Parijs tekent.

FIJI LINKS

Advertenties
• Rondreis Fiji
• Fiji Vliegtickets.nl
• Hotels Fiji
• Vakantie Fiji
• Vakantieveilingen bied mee op de beste deals
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld
• Fiji Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Fiji Reisstart (N+E)
Fiji Startnederland (N)
Reisinformatie Fiji (N)
Reizendoejezo - Fiji (N)
Telefoongids Fiji
Schrijf uw artikel over FIJI

Bronnen

Wikipedia

Elmar landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems