Landenweb.nl

FIJI
Bevolking

To read about FIJI in English - click here

Vakantie Fiji

Bevolking

De bevolking van Fiji bestaat uit 920.983 mensen. De inheemse Fijianen, die bijna 57% van de totale bevolking uitmaken, zijn Melanesisch van uiterlijk, maar hebben door vermenging met vooral Tonganen veel Polynesische trekjes. Dat uit zich onder meer in een lichtere huidskleur dan die van Melanesiërs en in de Polynesisch georiënteerde samenleving. Terwijl de Melanesische volkeren veelal een matriarchale maatschappij voorstaan, zijn de Fijianen patriarchaal. De 'chiefs' erven hun status van hun vader en dat geldt ook voor de vererving van grond en andere eigendommen. De Fijianen zijn doorgaans ook langer dan hun westerburen. Melanesisch is daarentegen weer het overheersen van krulhaar.

De iets kleinere gemeenschap van allochtone Indiërs stamt af van de tienduizenden contractarbeiders die naar de suikerrietplantages werden gehaald en in veel gevallen niet meer naar hun land terugkeerden. Door emigratie (vooral naar Australië, als gevolg van de staatsgrepen) en een betere geboorteplanning is aan de kortstondige numerieke meerderheid, zoals die in de jaren veertig tot en met tachtig bestond, een einde gekomen.

In percentages in 2017 zijn inheemse Fijianen (56,8%), Indiërs (37,5%), overigen (5,7%). De gemiddelde levensverwachting in 2017 is 73 jaar, mannen worden gemiddeld 70,3 jaar en vrouwen 75,8 jaar.

Taal

In Fiji wordt Fijiaans, Hindi en Engels gesproken. Fijisch is een Austronesische taal. De taal behoort tot de Malayo-Polynesische familie, niet al te verschillend van het Hawaiiaans en het Maori. Het type Fijisch dat tegenwoordig op de eilanden wordt gesproken, staat bekend als Bauan. Indo-Fijiërs spreken voornamelijk een lokale variant van het Hindi, bekend als het Fiji Hindi. Engels is een overblijfsel van de Britse koloniale overheersing over de eilanden en was de officiële taal tot 1997. Het wordt veel gebruikt bij de overheid, het bedrijfsleven en het onderwijs.

Godsdienst

De inwoners van Fiji hangen de volgende Godsdiensten aan: Christendom (53%, vnl. methodisme), hindoeïsme (38%), islam (8%), overig (1%). De inheemse Fiji-eilanders zijn hoofdzakelijk christenen, de meeste mensen met Aziatische voorouders zijn hindoes, moslims of sikhs. De grootste christelijke denominatie is de Methodistenkerk, maar ook andere protestantse denominaties en de Rooms-Katholieke Kerk hebben een aanzienlijke aanhang.

advertentie

FIJI LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Vliegen naar Fiji
• Hotels Fiji
• Boeken, ook tweedehands, over FIJI bij Bol.com

Nuttige links

Fiji Startnederland (N)
Reisinformatie Fiji (N)
Reizendoejezo - Fiji (N)

Bronnen

Wikipedia

Elmar landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt januari 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems