Bevolking   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.

Bevolking

De bevolking van Fiji bestaat uit 920.983 mensen. De inheemse Fijianen, die bijna 57% van de totale bevolking uitmaken, zijn Melanesisch van uiterlijk, maar hebben door vermenging met vooral Tonganen veel Polynesische trekjes. Dat uit zich onder meer in een lichtere huidskleur dan die van Melanesiërs en in de Polynesisch georiënteerde samenleving. Terwijl de Melanesische volkeren veelal een matriarchale maatschappij voorstaan, zijn de Fijianen patriarchaal. De 'chiefs' erven hun status van hun vader en dat geldt ook voor de vererving van grond en andere eigendommen. De Fijianen zijn doorgaans ook langer dan hun westerburen. Melanesisch is daarentegen weer het overheersen van krulhaar.

De iets kleinere gemeenschap van allochtone Indiërs stamt af van de tienduizenden contractarbeiders die naar de suikerrietplantages werden gehaald en in veel gevallen niet meer naar hun land terugkeerden. Door emigratie (vooral naar Australië, als gevolg van de staatsgrepen) en een betere geboorteplanning is aan de kortstondige numerieke meerderheid, zoals die in de jaren veertig tot en met tachtig bestond, een einde gekomen.

In percentages in 2017 zijn inheemse Fijianen (56,8%), Indiërs (37,5%), overigen (5,7%). De gemiddelde levensverwachting in 2017 is 73 jaar, mannen worden gemiddeld 70,3 jaar en vrouwen 75,8 jaar.

Taal

Er wordt op Fiji Fijisch, Hindi en Engels gesproken.

Godsdienst

De inwoners van Fiji hangen de volgende Godsdiensten aan: Christendom (53%, vnl. methodisme), hindoeïsme (38%), islam (8%), overig (1%)

FIJI LINKS

Advertenties
• Rondreis Fiji
• Fiji Vliegtickets.nl
• Hotels Fiji
• Vakantie Fiji
• Vakantieveilingen bied mee op de beste deals
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld
• Fiji Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Fiji Reisstart (N+E)
Fiji Startnederland (N)
Reisinformatie Fiji (N)
Reizendoejezo - Fiji (N)
Telefoongids Fiji
Schrijf uw artikel over FIJI

Bronnen

Wikipedia

Elmar landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems