Landenweb.nl

ENGELAND
Reizen naar Engeland met ferry vliegtuig of trein

Wie naar Engeland wil, heeft verschillende keuzes qua vervoer. Wat de beste optie is, hangt van verschillende zaken af:

• Waar in Engeland of Groot Brittannië wil je heen?
• Hoe lang mag de reis duren?
• Komen aankomst en vertrektijden nauw?
• Wat mag het kosten?
• Welke vervoerstype heeft je voorkeur? Last van vliegangst of tunnelvrees?

De snelste en goedkoopste manier van reizen is het vliegtuig. In een uur kun je van Amsterdam naar Londen vliegen. Als je inchecktijd en de tijd erbij telt om het vliegveld te verlaten, kun je in 4 uur in hartje Londen zijn. De kosten vallen bovendien mee. Een retourtje kost zo’n €100, dus heen en weer voor twee personen komt op ongeveer €200 neer. Tel daar wat kosten bij voor het reizen naar het vliegveld of het parkeren van het vliegveld, maar binnen de €300 blijf je zeker.

Echter wil je een auto meenemen of zelfs je caravan dan is het vliegtuig geen optie. Mensen met vliegangst zullen ook liever voor een alternatief kiezen. Traditioneel kom je dan uit bij de ferry, maar je kunt ook per trein door de eurotunnel.

Als je via de Eurotunnel gaat ben je van Utrecht naar Londen zo’n 7 uur kwijt. Qua kosten heb je je benzine kosten (reken op ruim 500 km) en de kosten voor een retour met de auto. Een retourtje met de auto kost zo’n €300. Je kunt dan tot 9 mensen heen en weer. Wil je heen en weer met de auto blijf je binnen de €400. De Eurotunnel komt aan helemaal in zuid Engeland. Wie dus noordelijk moet zijn, heeft dan nog een flinke rit voor de boeg.

Alternatief is om over te steken via de route Calais-Dover met de ferry. De kosten hiervoor liggen voor een retourtje met twee volwassenen onder de €200. In totaal blijf je dus ruimt binnen de €300 als je benzine kosten meerekent. Qua reisduur scheelt het – als je de hele reis vanuit Nederland meetelt - niet veel met de reis per trein. De overtocht met de ferry zelf kost zo’n 90 minuten.

Naast de route Calais Dover zijn er diverse andere routes mogelijk voor een overtocht per ferry. Wie vanuit Rotterdam naar Hull wil, heeft weinig ‘aanrijd tijd’ nodig naar de boot. De overtocht zelf duurt wel langer, maar kun je bijvoorbeeld ’s nacht plannen en de reis zelf is voor veel mensen ook plezieriger dan een reis per auto. Een retourtje Rotterdam Hull komt gauw op zo’n €700 neer. Dit is wel afhankelijk van wanneer je reist en wie een keer een aanbieding meepakt kan goedkoper uitzijn.

Kortom, wil je snel en goedkoop naar Londen, neem dan het vliegtuig. Moet het goedkoop, rij dan naar Calais en neem daar de ferry. Een comfortabele oversteek waarbij je weinig tijd in de de auto wilt doorbrengen neem dan een ferry die vanuit Nederland naar Engeland vertrekt. Wil je eens een heel andere kant op ga dan naar een camping in Italie.