Landenweb.nl

DOMINICAANSE REPUBLIEK
kinderen

Net terug uit Sosua, verbaasd over alles wat ik gezien en gehoord heb, vooral geraakt door de verhalen over kinderen, we hebben nog veel te doen in de wereld. Kinderprostitutie is hier veel aanwezig, mede doordag de kinderen vaak op straat gezet worden om overdag, bijvoorbeeld de jongens, schoenen poetsen en als ze niets verdiend hebben is er geen eten en kom je niet binnen.

Vaak worden deze kinderen meegevraagd voor diensten mbt sex, om maar geld te verdienen. De weg naar drugs en andere narigheid zit dichtbij. Er wordt ook veel drugs verhandeld. De meisjes worden niet gestimuleerd tot leren. Wel is het zo, dat bijvoorbeeld de excursie Monstertruck een deel van de opbrengsten geeft aan een locale school, deze bezoek je ook tijdens de excursie. Kinderen komen dan uit alle hoeken tevoorschijn om hopelijk wat van ons te mogen ontvangen in de vorm van een versnapering of geld.

Mooi land, maar ook al lees ik dat Sosua bijvoorbeeld leuk is om te bezoeken en de bars in te gaan: als je alleen bent, moet je dit niet doen, zorg dat je met meerderen bent, razia's komen voor. De plaatselijke pinautomaten worden goed beveiligd, er staat een agent met een groot geweer op te letten, dus veilig pinnen kan, let er dan wel op als je je weer begeeft in de menigte dat er genoeg jonge zakkenrollertjes zijn!

Huur geen auto, veel worden aanrijdingen in scene gezet, er zijn geen verkeersregels, en de rijke toerist is wel verzekerd, dus die zal altijd de schuldige zijn! Draag geen kostbare sieraden op straat, laat deze op een veilige plaats, arme mensen daar (zeker in de Kerstperiode) kunnen echt het geld gebruiken.

Als je bedenkt dat in een hotel ongeveer als serveerster tussen de 200-300 euro wordt verdient, fulltime werken, is dat weliswaar daar misschien veel, maar er zijn heel veel mensen die niet werken. Als je er bent, geef eens een fooi of een andere aardigheid wat voor ons al niets betekent, maar voor hen een wereld van verschil is. Ook de volwassenen langs de weg: koop eens iets, voor hen maakt dat het verschil van wel of geen eten. Dominicaanse Republiek, ik ga er graag nogeens heen als toerist, maar heb oog voor de armoede