Steden DENEMARKEN

DENEMARKEN   

staatsinrichting

Denemarken is al sinds de vikingtijd een koninkrijk. Het koninkrijk Denemarken is sinds 1849 een parlementaire democratie. Daardoor is de macht van het staatshoofd (koning of koningin) beperkt. De uitvoerende macht is in handen van het parlement en de ministerraad (Statsraadet). Denemarken heeft sinds 1953 een wetgevende macht van één Kamer, de Folketing, met 179 rechtstreeks gekozen leden. Hiervan worden 135 leden gekozen uit 23 kiesdistricten. Voor kandidaten van kleine partijen die de kiesdrempel niet gehaald hebben zijn 40 zetels gereserveerd. Verder hebben Groenland en de Faeröer elk twee afgevaardigden. Alle Deense en mannen en vrouwen hebben vanaf 18 jaar actief en passief kiesrecht. Er is geen opkomstplicht. Doordat ook partijen die onder de kiesdrempel blijven in het parlement kunnen komen, telt Denemarken bijzonder veel politieke partijen.
Denemarken is verdeeld in 14 provincies (amtskommuner) die weer onderverdeeld zijn in 275 gemeenten. Kopenhagen is een aparte bestuurlijke eenheid.
Sinds 1973 is Denemarken lid van de Europese Unie. Voor de huidige politieke situatie, zie hoofdstuk geschiedenis.

Onderwijs

Denemarken is het eerste land ter wereld geweest met een onderwijswet (19e eeuw). Meteen daarna werden volkshogescholen (folkehøjskoler) gesticht voor volwassenenonderwijs. Met name op het platteland werd daarmee goed werk verricht onder de boerenstand. De allereerste volkshogeschool dateert al van 1844. Over het hele eiland verspreid zijn er ongeveer tachtig. Ook het reguliere onderwijs is in Denemarken goed en modern georganiseerd. Zo hebben ouders een vrij grote stem in onderwijsvraagstukken en werd het onderwijs van een klassikaal gebeuren steeds meer gericht op de individuele ontwikkeling van de leerling. De leerplicht duurt van zeven tot zestien jaar. Sinds 1970 zijn er voorbereidende klassen, bedoeld als voorbereiding op de lagere school. Er zijn gemeentelijke scholen, privé-scholen en huisonderwijs in de afgelegen gebieden. Na de lagere school kunnen leerlingen een beroepsopleiding of een academische opleiding volgen. Tachtig procent van de leerlingen doet dit ook. Denemarken heeft vijf universiteiten, waarvan de Universiteit van Kopenhagen de oudste is (1479). De andere universiteiten liggen in Aarhus, Aalborg, Odense en Roskilde. Het hoger onderwijs wordt door ongeveer evenveel jongens als meisjes bezocht.

DENEMARKEN LINKS

Advertenties
• Denemarken Vliegtickets.nl
• Denemarken Tui Reizen
• Denemarken Kras Reizen
• D-Reizen Denemarken
• Denemarken Hotels
• Autohuur Denemarken
• Denemarken met de Trein
• Autoverhuur Sunny Cars Denemarken
• Denemarken Vliegtickets WTC
• Ferry overtochten van en naar Denemarken
• Kopenhagen Vliegtickets Tix.nl
• Denemarken Campings

Nuttige links

Alles over Denemarken: Startpagina (N)
Denemarken Reisstart (N)
Denemarken Start België (N)
Fotoreportage Denemarken (N)
Lies & Teije's Reiswebsite (N+E)
Reisinformatie Denemarken (N)
Reizendoejezo – Denemarken (N)
Rondreis door Denemarken (N)
Startpagina Denemarken (N)
Telefoongids Denemarken
Schrijf uw artikel over DENEMARKEN

Bronnen

Bendure, G. / Denmark
Lonely Planet

Denemarken
Lannoo

Dominicus, J. / Denemarken
Gottmer

Europese Unie : vijftien landendocumentaties
Europees Platform voor het Nederlandse Onderwijs

Hoogendoorn, H. / Denemarken
ANWB

Steinmetz, P. / Reishandboek Denemarken
Elmar

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems