Landenweb.nl

Aarhus
 

Hotels Aarhus

To read about Aarhus in English - click here

advertentie
Hotels Trivago Autoverhuur Sunny Cars Aarhus

Algemeen

AarhusAarhusFoto Stan Shebs CC 3.0 Unported no changes made

Aarhus of Arhus is de tweede stad van Denemarken. Het is ook de belangrijkste haven van Denemarken. Het inwoneraantal van Aarhus en haar voorsteden bedraagt 310.956 inwoners. Aarhus biedt een elegante mix van een kosmopolitische en schilderachtige stad met veel charme, prachtige pubs, restaurants en romantische plekjes. De gemiddelde leeftijd van de inwoners behoort tot de laagste in Europa. Dit komt vooral door de grote studentenpopulatie, die veel sfeer met zich mee brengt.

advertentie
ANWB vakantie boeken Denemarken Denemarken met de trein

Ligging

Aarhus ligt op het schiereiland Jutland aan de monding van het riviertje de A. De omgeving is licht heuvelachtig met veel landbouwgrond afgewisseld met bossen. De gemeente Aarhus heeft een totale oppervlakte van 468 vierkante kilometer.

advertentie
Vliegennaar.nl - Vliegtickets Aarhuus Hotels Aarhus

Weer

Aarhus heeft een gematigd zeeklimaat en ligt op het schiereiland Jutland. Deze regio is zo groot dat het vele temperatuurschommelingen kent gedurende het hele jaar. December, januari en februari zijn de koudste maanden van het jaar in Aarhus, met vaak nachtvorst. Maar in de zomermaanden juni, juli en augustus loopt de temperatuur overdag op tot waarden van 25°C tot 27°C, soms zelfs hoger bij extreem zonnig weer . Het aantal regendagen ligt tussen de 120 en 200 dagen per jaar. De meeste regen valt van augustus tot en met oktober.

Geschiedenis

Aarhus in 1768Aarhus in 1768Foto: Publiek Domein

De geschiedenis van Aarhus gaat terug tot 770 voor Christus, de stad is de oudste grotere stad van Scandinavië. Het bisdom van Aarhus dateert van ten minste 951 en archeologische vondsten zijn er uit de tijd van de Vikingen. Er zijn vestingwerken ten zuiden van de stad uit de tijd van de Duitse keizerlijke campagnes tussen 1627 en 1629. In 1644 hief Zweden zware belastingen en tussen 1657 en 1659 werd Aarhus op verschillende momenten bezet door Zweedse troepen. Aarhus werd onafhankelijk van Kopenhagen en Hamburg in de 19e eeuw.

In de loop van de 20e eeuw groeide Aarhus uit tot de grootste stad van Jutland en de tweede stad van Denemarken.

Bezienswaardigheden

Aarhus Oude StadAarhus Oude StadFoto: Zairon CC 3.0 Unported no changes made

Aarhus heeft veel bezienswaardigheden. Toeristen uit alle hoeken van de wereld komen de stad bezoeken. Een belangrijke toeristische attractie in Aarhus is De Oude Stad (Deens: Den Gamle By), dat is eigenlijk niet een oud deel van de stad zelf, maar een verzameling van historische Deense gebouwen uit het hele land. Je kunt een kijkje nemen in de oude huizen, woonkamers en werkplaatsen. Het personeel loopt gekleed in oude kostuums rond.

Aarhus herbergt ook het attractiepark Tivoli Friheden. Dat is themapark op loopafstand van het stadscentrum in het Marselisborg Woud. Er zijn 4 achtbanen, 40 attracties, kraampjes, spelletjes, speeltuinen en een nieuwe live-combat game.

Aarhus DomkerkAarhus DomkerkFoto: Villy Fink Isaksen in het publiek domein

Andere toeristische attracties zijn: Arhus Domkirke, de grootste kathedraal in Denemarken, de telecommunicatietoren en het stadhuis van Aarhus. Verder heeft Aarhus nog een botanische tuin en het Aarhus Kunstmuseum, dit is het belangrijkste museum in Aarhus en tevens één van de grootste kunstmusea van Noord-Europa.

Prehistorische vondsten zijn te zien in het Forhistorisk Museum Moesgård. Er ligt onder meer een gemummificeerd lijk van een man. Deze zogenaamde Graubelle Man werd in 1952 gevonden in een moeras en is naar schatting zeker 2000 jaar oud.

Tips

Veel inwoners van Aarhus houden van het caféleven en zien café's als hun tweede huiskamer. De cafes worden bezocht door mensen van alle leeftijden.

Strøget is een bekend winkelgebied met zo'n 100 winkels in totaal. In dit winkelparadijs vindt je alles wat je hartje begeert. Dit voetgangersgebied strekt zich uit tussen het Centraal Station en de kathedraal.

Aan de andere kant van de stad, voorbij de kathedraal, ligt het 'Quartier Latin' - de oudste stadswijk van Aarhus. In de smalle straatjes zijn veel designwinkeltjes.

Aarhus LINKS

Advertenties
• Vliegennaar.nl - Vliegtickets Aarhuus
• Hotels Aarhus
• Denemarken met de Trein
• ANWB vakantie boeken Denemarken
• Hotels Trivago
• Autoverhuur Sunny Cars Aarhus
• Boeken, ook tweedehands, over Aarhus bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems