Landenweb.nl

COSTA DE LISBOA
Geschiedenis

To read about COSTA DE LISBOA in English - click here

Naar Costa de Lisboa met Sunweb

Populaire bestemmingen PORTUGAL

AlgarveAzorenCosta de lisboa
Costa verdeMadeira

Geschiedenis

Lissabon

advertentie

Overblijfselen van een romeins theater in lissabonPhoto: Adam Jones CC 2.0 Generic no changes made

Volgens de legende is Lissabon gesticht door de Griekse held Odysseus tijdens zijn lange tocht naar huis, de Odyssee. Rond 1200 v.Chr. ontstond er een Fenicische handelspost. Rond 200 v.Chr. werd de stad veroverd door de Romeinen. Toen het Romeinse Rijk uiteenviel, viel de stad in handen van volkeren uit het noorden en raakte ze in verval.

advertentie

Moors Kasteel in Sintra 25 kilometer van lissabbonPhoto: Lacobrigo CC 3.0 Unported no changes made

Onder de moslims, die rond 714 binnenvielen, bloeide de stad weer op en werd ze weer een belangrijk handelscentrum. De naam van de stad was al-Ushbuna of al-Ishbunah. Tijdens een raid in 798 viel Alfons II van Asturië de stad binnen, maar wist het niet te behouden. De Omajjaden van Andalusië namen in 809 stad in op een rebellerende moslim, Tumlus. In 955 was het Ordoño III van León die Lissabon plunderde en kalief Abd-ar-Rahman III een vrede oplegde. Vanaf 1022 vormde Lissabon de onafhankelijke Taifa van Lissabon. Raymond van Bourgondië, erfgenaam van Galicië, trok in 1093 Santarém en Lissabon binnen. Yusuf ibn Tashfin emir van de Almoraviden uit Marokko heroverde in 1094 de stad. In 1111 waren het wederom de Almoraviden, nu onder Sir ibn Abi Bakr, die Lissabon en Santarém innamen.

advertentie

Koning Alfons I van PortugalPhoto: RickMorais CC 4.0 International no changes made

Koning Alfons I van Portugal, die zich in 1139 tot eerste koning van het in eerste instantie kleinere Portugal had uitgeroepen, veroverde Lissabon op 21 oktober 1147, na eerst een mislukte aanval in 1140, met hulp van onder meer de kruisvaarder Gilbert of Hastings. De belegering duurde 17 weken en de moslims gaven uiteindelijk door honger over. De christenen richtten onder de bewoners (154.000) van al-Ushbuna een waar bloedbad aan, waarbij zij weinig onderscheid maakten tussen christenen en moslims. Zo werd de 'bisschop' van de stad die, tezamen met een delegatie van andere christelijke en islamitische leiders, ook door de kruisvaarders vermoord. De overblijvende moslims kregen een vrije aftocht en verlieten tegelijk met al-Ushbuna ook al-Ma'din (Almada) op de zuidoever van de Taag.

advertentie

Castelo de São Jorge in LissabonPhoto: Vitor Oliveira CC 2.0 Generic no changes made

Alfonso I liet hierna een bestaand fort op een heuvel ombouwen tot koninklijk paleis. Het Castelo de São Jorge vervulde deze rol tot begin 16e eeuw. Tevens verrees de kathedraal Sé, waar Hastings als eerste bisschop van Lissabon zetelde. In de buurt hiervan bevindt zich het kerkje Santo António à Sé, dat gewijd is aan Antonius van Padua, de 13e eeuwse beschermheilige van de stad. De zetel verhuisde uit Coimbra en Lissabon werd in 1255 hoofdstad van Portugal.

De stad ontwikkelde zich sterk, zowel economisch als cultureel; in 1290 werd bijvoorbeeld de Universiteit van Lissabon gesticht die later naar Coimbra is verhuisd en er nu nog steeds staat. Met Vasco da Gama's ontdekking van de zeeweg naar Indië, rond 1500, begon de Portugese Gouden Eeuw. Koning Manuel I liet na Da Gama's terugkeer het Mosteiro dos Jerónimos bouwen.

advertentie

Marquês van Pombal buigt zich over plannen voor de opbouw van LissabonPhoto: RickMorbais CC 4.0 International no changes made

Op 1 november 1755 werd de stad getroffen door een zware aardbeving (beter bekend als De aardbeving van Lissabon). De vele doden, 15.000 volgens sommige bronnen, vielen niet alleen door instortingen, maar ook door branden en hoge golven uit de rivier. Onder de pragmatische premier, de latere Marquês van Pombal, werd aan de wederopbouw begonnen. Zijn invloed is terug te zien in het strakke stratenplan van het zuiden van de wijk Baixa. Ook de 20e eeuwse dictator António de Oliveira Salazar moderniseerde de stad. In 1998 huisvestte Lissabon de Wereldtentoonstelling Expo '98.

Zie verder ook de geschiedenis van Portugal op Landenweb.

advertentie

COSTA DE LISBOA LINKS

Advertenties
• Naar Costa de Lisboa met Sunweb
• Authentieke reizen naar Costa de Lisboa
• Costa de Lisboa Tui Reizen
• Avontuurlijke & duurzame rondreizen voor reizigers tussen de 18 en 37 jaar
• Autoverhuur Sunny Cars Lissabon
• Hotels Costa de Lisboa
• Hotels Trivago
• Mambo jongerenreizen Backpacken Portugal
• Boeken, ook tweedehands, over COSTA DE LISBOA bij Bol.com

Nuttige links

Costa De Lisboa Startnederland (N+E)

Bronnen

www.landenweb.nl/portugal

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems