Populaire bestemmingen PORTUGAL

Vakantie   
To read about COSTA DE LISBOA in English - click here

Basisgegevens
   Officiële landstaalPortugees
   HoofdstadLissabon
   Oppervlakte2.761 kmĀ²
   Inwoners2.135.992 (2010, laatst bekend)
   MunteenheidEuro (EUR)
   Tijdsverschil-1
   Web | Code | Tel..pt | PRT | +351

Bezienswaardigheden Lissabon

Torre de belem in LissabonPhoto:Berthold Werner CC Attribution-Share Alike 4.0 International no changes made

In Santa Maria de Belém bevinden zich de werelderfgoederen het Hiëronymietenklooster Mosteiro dos Jerónimos en de Torre de Belém. In het klooster ligt onder anderen de ontdekkingsreiziger Vasco de Gama begraven.

Rossioplein in LissabonPhoto:Güldem Üstün Creative Commons Attribution 2.0 Generic no changes made

Baixa, de "benedenstad", is het centrum van Lissabon. Hier bevindt zich het Rossio, al eeuwen het belangrijkste plein van de stad. Bijna aan het hoofdplein Rossio vast ligt Praça dos Restauradores. Aan het aan de Taag gelegen zeer grote plein Praça do Comércio bevond zich, totdat Portugal in 1910 een republiek werd, de koninklijke residentie. In de wijk Bairro Alto, ten westen van de Baixa, zijn vele restaurants en uitgaansgelegenheden te vinden. De ongeveer dertig meter hoger gelegen wijk, is vanuit het centrum bereikbaar met de Elevador de Santa Justa. Deze lift is door een leerling van Gustave Eiffel ontworpen in de neogotische stijl van rond 1900.

Alfama in LissabonPhoto:Jimmy Baikovicius Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic no changes made

Ten oosten van het centrum ligt de Alfama, een oude volkswijk. Met zijn vele steile straatjes, trappen en steegjes is het een belangrijke bezienswaardigheid. In Alfama zijn verschillende fadohuizen te vinden. Dit zijn kleine restaurantjes waarin traditionele fado ten gehore wordt gebracht. In deze fado worden wijken als Alfama, Bairro Alto en Mouraria, maar ook Lissabon en Portugal veelvuldig bezongen. Dwars door de wijk kronkelt tramlijn 28, waarop zeer oud trammaterieel rijdt. Deze tramlijn wordt veel door toeristen gebruikt, maar is ook nog steeds belangrijk voor de ontsluiting van de wijk. De bekendste en oudste kerk van de stad, de Kathedraal van Lissabon, is hier ook.

llssabon parque das naçõesPhoto:K.H.Reichert Creative Commons - Atribuição 2.0 Genérica no changes made

Een paar kilometer ten oosten van het centrum ligt het "nieuwe centrum" op het expoterrein: het Parque das Nações bekend van Expo '98. Hier zijn onder meer het Oceanário de Lisboa een aquarium, het Vasco da Gama winkelcentrum, de Vasco da Gama Tower, een kabelbaan en het treinstation Gare do Oriente te vinden.
De stad heeft ook twee bezienswaardige bruggen. De Ponte 25 de Abril, vernoemd naar de Anjerrevolutie uit 1974, verbindt Lissabon met de Outra Banda, de zuidoever van de Taag. Het ontwerp is geënt op dat van de Golden Gate Bridge in San Francisco. Daarnaast is er de nieuwe brug over de Taag: de 17 kilometer lange Vasco da Gama-brug.

Stranden en badplaatsen

Strand van Estoril, Costa de LisboaPhoto:Vitor Oliveira Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic no changes made

Cascais is een minder luxe badplaats maar wel erg gezellig, het is oorspronkelijk een vissersdorp, inmiddels lopen Cascais en Estoril in elkaar over. Estoril is een villawijk op een half uur afstand van Lissabon, het uitgaansleven bevindt zich rond het casino.
Costa de Caparica dit is een vissersplaatsje 20 kilometer ten zuiden van Lissabon. Het strandgebied van Lissabon heeft een typisch Portugese sfeer. Andere badplaatsen die er zijn is Sesimbra ( 40 kilometer ten zuiden van Lissabon ) en Ericeira ( 50 kilometer ten noorden van Lissabon).

Sintra, Plaeis van PenaPhoto:Singa Hitam Creative Commons Attribution 2.0 Generic no changes made

Sintra is gelegen in de Serra de Sintra ten noorden van Lissabon. De stad is bekend om zijn koninklijke paleis ( Palacia Real ) en het hoog gelegen Castello de Pena.
Ten zuiden van Lissabon heet de kuststrook officieel Costa Azul, maar voor het gemak wordt deze vaak bij de Costa Lisboa ingedeeld. Ten noorden van Lissabon is de kuststrook het drukst bezochte deel van de Costa de Lisboa. Zowel in het noorden als in het zuiden van Lissabon ligt de kuststrook beschut achter de heuvelruggen, in het noorden de Serra de Sintra, in het zuiden de Serra da Arrabida.

To read about COSTA DE LISBOA in English - click here

COSTA DE LISBOA LINKS

Advertenties
• Naar Costa de Lisboa met Sunweb
• D-Reizen Costa de Lisboa
• Costa de Lisboa Tui Reizen
• Costa de Lisboa Vliegtickets.nl
• Hotels Costa de Lisboa
• Autoverhuur Sunny Cars Lissabon
• Lissabon Campings
• Lissabon Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Costa De Lisboa Startnederland (N+E)
Telefoongids Portugal
Schrijf uw artikel over COSTA DE LISBOA

Bronnen

www.landenweb.nl/portugal

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt februari 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems