Landenweb.nl

COSTA DE LISBOA
Vakantie en Bezienswaardigheden

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Portugees
  Hoofdstad  Lissabon
  Oppervlakte  2.761 km²
  Inwoners  2,135,992
  (2010)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  -1
  Web  .pt
  Code.  PRT
  Tel.  +351

To read about COSTA DE LISBOA in English - click here

Naar Costa de Lisboa met Sunweb

Populaire bestemmingen PORTUGAL

AlgarveAzorenCosta de lisboa
Costa verdeMadeira

Vakantie en Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden Lissabon

advertentie

Torre de belem in LissabonPhoto: Berthold Werner CC 4.0 International no changes made

In Santa Maria de Belém bevinden zich de werelderfgoederen het Hiëronymietenklooster Mosteiro dos Jerónimos en de Torre de Belém. In het klooster ligt onder anderen de ontdekkingsreiziger Vasco de Gama begraven.

advertentie

Rossioplein in LissabonPhoto: Güldem Üstün CC 2.0 Generic no changes made

Baixa, de"benedenstad", is het centrum van Lissabon. Hier bevindt zich het Rossio, al eeuwen het belangrijkste plein van de stad. Bijna aan het hoofdplein Rossio vast ligt Praça dos Restauradores. Aan het aan de Taag gelegen zeer grote plein Praça do Comércio bevond zich, totdat Portugal in 1910 een republiek werd, de koninklijke residentie. In de wijk Bairro Alto, ten westen van de Baixa, zijn vele restaurants en uitgaansgelegenheden te vinden. De ongeveer dertig meter hoger gelegen wijk, is vanuit het centrum bereikbaar met de Elevador de Santa Justa. Deze lift is door een leerling van Gustave Eiffel ontworpen in de neogotische stijl van rond 1900.

advertentie

Alfama in LissabonPhoto: Jimmy Baikovicius CC 2.0 Generic no changes made

Ten oosten van het centrum ligt de Alfama, een oude volkswijk. Met zijn vele steile straatjes, trappen en steegjes is het een belangrijke bezienswaardigheid. In Alfama zijn verschillende fadohuizen te vinden. Dit zijn kleine restaurantjes waarin traditionele fado ten gehore wordt gebracht. In deze fado worden wijken als Alfama, Bairro Alto en Mouraria, maar ook Lissabon en Portugal veelvuldig bezongen. Dwars door de wijk kronkelt tramlijn 28, waarop zeer oud trammaterieel rijdt. Deze tramlijn wordt veel door toeristen gebruikt, maar is ook nog steeds belangrijk voor de ontsluiting van de wijk. De bekendste en oudste kerk van de stad, de Kathedraal van Lissabon, is hier ook.

advertentie

Lissabon parque das naçõesPhoto: K.H.Reichert CC 2.0 Genérica no changes made

Een paar kilometer ten oosten van het centrum ligt het"nieuwe centrum" op het expoterrein: het Parque das Nações bekend van Expo '98. Hier zijn onder meer het Oceanário de Lisboa een aquarium, het Vasco da Gama winkelcentrum, de Vasco da Gama Tower, een kabelbaan en het treinstation Gare do Oriente te vinden.

De stad heeft ook twee bezienswaardige bruggen. De Ponte 25 de Abril, vernoemd naar de Anjerrevolutie uit 1974, verbindt Lissabon met de Outra Banda, de zuidoever van de Taag. Het ontwerp is geënt op dat van de Golden Gate Bridge in San Francisco. Daarnaast is er de nieuwe brug over de Taag: de 17 kilometer lange Vasco da Gama-brug.

advertentie

Stranden en badplaatsen

advertentie

Strand van Estoril, Costa de LisboaPhoto: Vitor Oliveira CC 2.0 Generic no changes made

Cascais is een minder luxe badplaats maar wel erg gezellig, het is oorspronkelijk een vissersdorp, inmiddels lopen Cascais en Estoril in elkaar over. Estoril is een villawijk op een half uur afstand van Lissabon, het uitgaansleven bevindt zich rond het casino.

Costa de Caparica dit is een vissersplaatsje 20 kilometer ten zuiden van Lissabon. Het strandgebied van Lissabon heeft een typisch Portugese sfeer. Andere badplaatsen die er zijn is Sesimbra ( 40 kilometer ten zuiden van Lissabon ) en Ericeira ( 50 kilometer ten noorden van Lissabon).

advertentie

Sintra, Plaeis van PenaPhoto: Singa Hitam CC 2.0 Generic no changes made

Sintra is gelegen in de Serra de Sintra ten noorden van Lissabon. De stad is bekend om zijn koninklijke paleis ( Palacia Real ) en het hoog gelegen Castello de Pena.

Ten zuiden van Lissabon heet de kuststrook officieel Costa Azul, maar voor het gemak wordt deze vaak bij de Costa Lisboa ingedeeld. Ten noorden van Lissabon is de kuststrook het drukst bezochte deel van de Costa de Lisboa. Zowel in het noorden als in het zuiden van Lissabon ligt de kuststrook beschut achter de heuvelruggen, in het noorden de Serra de Sintra, in het zuiden de Serra da Arrabida.

advertentie

COSTA DE LISBOA LINKS

Advertenties
• Naar Costa de Lisboa met Sunweb
• Authentieke reizen naar Costa de Lisboa
• Costa de Lisboa Tui Reizen
• Avontuurlijke & duurzame rondreizen voor reizigers tussen de 18 en 37 jaar
• Autoverhuur Sunny Cars Lissabon
• Hotels Costa de Lisboa
• Hotels Trivago
• Mambo jongerenreizen Backpacken Portugal
• Boeken, ook tweedehands, over COSTA DE LISBOA bij Bol.com

Nuttige links

Costa De Lisboa Startnederland (N+E)

Bronnen

www.landenweb.nl/portugal

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems