BURKINA FASO
Geschiedenis
Geschiedenis
To read about BURKINA FASO in English - click here
Hotels Burkina Faso |
Geschiedenis
advertentie |
Burkina Faso Mossi KrijgerPhoto: Gerhard Haubold CC 3.0 Unported no changes made
De geschiedenis van het huidige Burkina Faso gaat terug tot de 14de eeuw, toen de Mossi, de belangrijkste stam in het gebied, in de savannen van West-Afrika verschillende koninkrijken stichtten.
De Franse aanwezigheid in het gebied dateert van 1895, toen het gebied van het huidige Burkina Faso onderdeel werd van Frans West-Afrika. In 1919 werd de kolonie Boven-Volta gesticht, bestaande uit delen van Niger, Ivoorkust en het huidige Mali. Na enige grensverschuivingen ontstond in 1947 het Burkina Faso (toen nog Boven-Volta) binnen zijn huidige grenzen en als deel van Frans West- en Equatoriaal-Afrika.
Van 1958 tot de onafhankelijkheid in 1960 maakte Boven-Volta deel uit van de Communauté franco-africaine, onder Frans koloniaal bestuur, maar met een zekere mate van autonomie.
advertentie |
Tekening van Thomas Sankara Burkina FasoPhoto: Larrybzh CC 4.0 International no changes made
Op 5 augustus 1960 werd Boven-Volta een onafhankelijke republiek met Maurice Yaméogo als president. Economische achteruitgang, toenemende corruptie en groeiend autoritair gezag leidden in 1966 tot een staatsgreep. waarbij de stafchef van het leger, luitenant-kolonel Sangoulé Lamizana, de macht greep. In de periode 1966-1980 kende het land afwisselend militaire en burgerregeringen. Op 25 november 1980 vond een staatsgreep plaats door kolonel Saye Zerbo, die in 1982 werd afgezet door een groep jonge officieren die majoor Jean-Baptiste Oué draogo tot president benoemden. De jonge legerkapitein Thomas Sankara werd in 1983 benoemd tot minister-president.
Na een periode van interne conflicten greep op 4 augustus 1983 een groep jonge, radicale militairen de macht. Het land werd bestuurd door de marxistisch-leninistisch georiënteerde Conseil National de la Révolution (CNR), onder leiding van Sankara en met als belangrijkste leden de officieren Blaise Compaoré en Henri Zongo en Jean Baptiste Boukary Lingani.
Op 2 augustus 1984 werd Boven Volta omgedoopt in Burkina Faso, “het land van de integere mensen”. De strikte maatregelen van Sankara en zijn charismatische persoonlijkheid maakten hem aanvankelijk populair maar riepen later weerstand op. In 1987 vond een gewelddadige coup plaats o.l.v. Blaise Compaoré. Daarbij kwam de toenmalige president Sankara om het leven. Tot 1990 was er o.l.v. Compaoré sprake van een dictatoriaal bewind. Zongo en Lingani werden ter dood veroordeeld op beschuldiging van verraad. Vanaf 1990 begon het beleid van Compaoré te versoepelen. In juni 1991 werd in een nationaal referendum met 93% voorstemmen een nieuwe grondwet aangenomen, die voorzag in een meerpartijenstelsel.
Campaore Burkina FasoPhoto: Amanda Lucidon / White House in het publieke domein
In de, door de oppositie geboycotte, presidentiële verkiezingen van december 1991 werd Compaoré tot president gekozen. Bij de algemene verkiezingen van mei 1992 behaalde de partij van Compaoré, de Organisation pour la Démocratie Populaire-Mouvement du Travail (ODP-MT), een absolute meerderheid van 78 van de (toen nog 107) zetels. In 1996 werden verschillende partijen samengevoegd met de ODP-MT in een nieuwe partij: Congrès pour la Démocratie et le Progrès (CDP). Bij de verkiezingen van mei 1997 won deze 101 van de 111 parlementszetels. Daardoor ontstond de facto een éénpartijstaat, zij het op formeel democratische gronden. In het najaar van 1998 werd Compaoré voor een tweede ambtstermijn van 7 jaar herkozen tot president en in november 2005 voor een derde termijn van vijf jaar. In mei 2007 wint de CDP de parlementsverkiezingen. In april 2008 neemt het parlement een wet aan die voorschrijft dat minstens 30% van de kandidaten van politieke partijen uit vrouwen moeten bestaan. In 2011 wint Compaoré de verkiezingen opnieuw en in juli 2013 zijn er onlusten. De oppositie denkt dat Compaoré hier aanleiding in ziet zijn termijn te verlengen. Ook in 2014 vinden demonstraties tegen het verlengen van de termijn van de president plaats.
President Kabore Burkina FasoPhoto: Koch / MSC CC 3.0 Germany no changes made
In november 2015 wint voormalig premier Kabore de presidentsverkiezingen. In januari 2016 is er een aanval van Islamitische terroristen op een hotel en Café in Ouagadougou, er zijn 29 doden te betreuren waaronder veel buitenlanders. Ook in 2017 blijft het onrustig, in februari vormt Burkina Faso samen met vier andere Sahellanden een antiterrorisme eenheid. In augustus vallen er toch weer 18 doden tijdens een aanval op een Turks restaurant in Ougadougou. In november 2020 wordt president Kabore herkozen ondanks het feit dat in het noorden van het land veel stembureaus dicht bleven uit angst voor Jihaditische aanvallen.
BURKINA FASO LINKS
Advertenties
• Hotels Burkina Faso
• Vliegticket Burkina Faso | VliegenNaar
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over BURKINA FASO bij Bol.com
Nuttige links
Burkina Faso Startnederland (N+E)Reisinformatie Burkina Faso (N)
Bronnen
Elmar Landeninformatie
CIA - World Factbook
BBC - Country Profiles
laatst bijgewerkt september 2024Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems