Steden BULGARIJE

BULGARIJE   

Bulgaren Foto:Balkanregion

In 2014 telde Bulgarije 6.924.716 miljoen inwoners. Dit betekent dat Bulgarije gemiddeld ongeveer 60 inwoners per km2 telt. In 2014 was de bevolkingsgroei –0,83%. Ongeveer 73% van de bevolking woont in de steden, waarvan de grootste zijn Sofia (1,17 miljoen inwoners), Plovdiv (380.000), Varna (315.000), Boergas (198.000), Roese (172.000), en Stara Zagora (153.000). De rest van de bevolking woont op het dunbevolkte platteland.
De bevolking bestaat voornamelijk uit Bulgaren (77%). De grootste minderheidsgroep is Turks (8%) gevolgd door de Roma (zigeuners; 4,4%) Verder wonen er o.a. nog kleine groepen Macedoniërs, Armeniërs, Roemenen, Russen, joden en Tataren in Bulgarije. De situatie van de Turkse minderheid verslechterde in de loop van de jaren tachtig. In 1984 werden de Turken verplicht een Slavische naam aan te nemen. In 1988 werd begonnen met grootscheepse intimidatietechnieken als gevolg waarvan honderdduizenden Turkse Bulgaren het land verlieten en naar Turkije vluchtten. Het aantal Roma is waarschijnlijk groter, maar uit angst voor discriminatie verhelen veel Roma hun etnische afkomst.
De Russen zijn vooral Russische mannen en vrouwen die na de Tweede Wereldoorlog trouwden met Bulgaarse burgers. De Armeniërs leven vooral in de hoofdstad Sofia en in Plovdiv. De Macedoniërs worden officieel niet als een minderheidsgroep erkend door de Bulgaarse regering. Tot de Tweede Wereldoorlog woonden er nog ruim 50.000 joden in Bulgarije. Doordat er in Bulgarije nauwelijks enig antisemitisme bestond werd er uiteindelijk niet één Bulgaarse jood gedeporteerd naar de Duitse kampen. Dat er nu nog maar ongeveer 4.000 joden in Bulgarije wonen komt door de massale emigratie naar Israël die na de tweede wereldoorlog op gang kwam.
De bevolkingsopbouw doet vrij westers aan. Het aantal inwoners tussen 0-14 jaar bedraagt 14,2%, tussen 15-64 jaar 68,9%, en 65 jaar en ouder 18,9%. (2014) De zuigelingensterfte is vrij hoog met ca. 15 per 1000 levend geborenen. De gemiddelde levensverwachting is voor vrouwen ca. 78,1 jaar en voor mannen ca. 70,7 jaar. (2014)


BULGARIJE LINKS

Advertenties
• Bulgarije
• Bulgarije Zonvakanties WTC
• Cheaptickets Bulgarije
• Bulgarije Sawadee Reizen
• Jouw reis voor de beste prijs - Prijsvrij.nl
• Vergelijk Vliegtickets vanaf Schiphol
• Autoverhuur Sunny Cars Bulgarije
• Sofia Vliegtickets Tix.nl
• Transport Bulgarije - TTS Quality Logistics B.V
• Bulgarije Hotels
• Eliza was here

Nuttige links

Bulgarije 2 Link België (N)
Bulgarije Foto's
Bulgarije Jouwpagina (N)
Bulgarije Middeneuropa (N)
Bulgarije Reisbijbel (N)
Bulgarije Reisforum (N)
Bulgarije Reisfoto's
Bulgarije Reislaocaties (N)
Bulgarije Reisstart (N)
Bulgarije Start België (N)
Bulgarije Verzamelgids (N)
Reisinformatie Bulgarije (N)
Reisverhalen en Foto's Bulgarije (N)
Reizendoejezo – Bulgarije (N)
Romans over Bulgarije (N)
Telefoongids Bulgarije
Vakantie Bulgarije Jouwpagina (N+E)
Schrijf uw artikel over BULGARIJE

Bronnen

Berg, H. van den / Reis-handboek voor Bulgarije
Elmar

Detrez, R. / Bulgarije: mensen, politiek, economie, cultuur, milieu
Koninklijk Instituut voor de Tropen

Resnick, A. / Bulgaria
Childrens Press

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt October 2017
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems