Steden BULGARIJE

BULGARIJE   

Bulgaren Foto:Balkanregion

In 2017 telde Bulgarije 7.101.510 miljoen inwoners. Dit betekent dat Bulgarije gemiddeld ongeveer 62 inwoners per km2 telt. In 2017 was de bevolkingsgroei –0,61%. Ongeveer 74% van de bevolking woont in de steden, waarvan de grootste zijn Sofia (1,2 miljoen inwoners), Plovdiv (340.000), Varna (334.000), Boergas (200.000), Roese (150.000), en Stara Zagora (148.000). De rest van de bevolking woont op het dunbevolkte platteland.

De bevolking bestaat voornamelijk uit Bulgaren (77%). De grootste minderheidsgroep is Turks (8%) gevolgd door de Roma (zigeuners; 4,4%) Verder wonen er o.a. nog kleine groepen Macedoniërs, Armeniërs, Roemenen, Russen, joden en Tataren in Bulgarije. De situatie van de Turkse minderheid verslechterde in de loop van de jaren tachtig. In 1984 werden de Turken verplicht een Slavische naam aan te nemen. In 1988 werd begonnen met grootscheepse intimidatietechnieken als gevolg waarvan honderdduizenden Turkse Bulgaren het land verlieten en naar Turkije vluchtten. Het aantal Roma is waarschijnlijk groter, maar uit angst voor discriminatie verhelen veel Roma hun etnische afkomst.

De Russen zijn vooral Russische mannen en vrouwen die na de Tweede Wereldoorlog trouwden met Bulgaarse burgers. De Armeniërs leven vooral in de hoofdstad Sofia en in Plovdiv. De Macedoniërs worden officieel niet als een minderheidsgroep erkend door de Bulgaarse regering. Tot de Tweede Wereldoorlog woonden er nog ruim 50.000 joden in Bulgarije. Doordat er in Bulgarije nauwelijks enig antisemitisme bestond werd er uiteindelijk niet één Bulgaarse jood gedeporteerd naar de Duitse kampen. Dat er nu nog maar ongeveer 4.000 joden in Bulgarije wonen komt door de massale emigratie naar Israël die na de tweede wereldoorlog op gang kwam.

De bevolkingsopbouw doet vrij westers aan. Het aantal inwoners tussen 0-14 jaar bedraagt 14,6%, tussen 15-64 jaar 66,2%, en 65 jaar en ouder 19,2%. (2017) De zuigelingensterfte is 9.7 per 1000 levend geborenen. De gemiddelde levensverwachting is voor vrouwen ca. 78,2 jaar en voor mannen ca. 71,4 jaar. (2017)

BULGARIJE LINKS

Advertenties
• Bulgarije Kras Reizen
• Bulgarije Vliegtickets.nl
• D-Reizen Bulgarije
• Bulgarije Tui Reizen
• Naar Bulgarije met Sunweb
• Djoser Rondreis Bulgarije
• Autoverhuur Sunny Cars Bulgarije
• Bulgarije Vliegvakanties WTC
• Wandelreis voor singles
• Bulgarije Hotels
• Sofia Vliegtickets Tix.nl
• Transport Bulgarije - TTS Quality Logistics B.V

Nuttige links

Bulgarije 2 Link België (N)
Bulgarije Jouwpagina (N)
Bulgarije Start België (N)
Bulgarije Verzamelgids (N)
Reisinformatie Bulgarije (N)
Reisverhalen en Foto's Bulgarije (N)
Reizendoejezo – Bulgarije (N)
Telefoongids Bulgarije
Vakantie Bulgarije Jouwpagina (N+E)
Schrijf uw artikel over BULGARIJE

Bronnen

Berg, H. van den / Reis-handboek voor Bulgarije
Elmar

Detrez, R. / Bulgarije: mensen, politiek, economie, cultuur, milieu
Koninklijk Instituut voor de Tropen

Resnick, A. / Bulgaria
Childrens Press

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt oktober 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems