Steden BULGARIJE

Sofia   
To read about Sofia in English - click here

Stedentrip Sofia

Sofia wordt vaak ‘hart van de Balkan’ genoemd en dat is natuurlijk niet voor niets. De sprankelende Bulgaarse hoofdstad zit vol met tastbare geschiedenis. Je kunt er veel monumentale gebouwen bekijken en bovendien kun je er genieten van de authentiek Bulgaarse sfeer en de prachtige bergachtige omgeving waarin Sofia ligt.

Sofia Foto:Boby Dimitrov https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/deed.nl no changes made

Ligging Sofia

Door de gunstige ligging van Sofia, in het midden van de Balkan, groeide de stad al snel uit tot de grootste stad en hoofdstad van Bulgarije. Om precies te zijn, ligt de stad in het westelijke deel van Bulgarije. Sofia ligt in het Sofiadal aan het Vitosja gebergte. De stad heeft een oppervlakte van meer dan duizend vierkante kilometer en rond de 1,4 miljoen inwoners.

Weer Sofia

Sofia kent net als de rest van Bulgarije een gematigd landklimaat. Dit is een klimaat met grote verschillen in de weersomstandigheden tussen de seizoenen. In de zomermaanden kan de temperatuur in Sofia oplopen tot ver boven de 25°C en regent het regelmatig. In de winter kan het behoorlijk vriezen en ligt er vaak sneeuw.

De bergen die Sofia omgeven, zijn van invloed op het weer in de stad. In de zomer kan het ’s avonds behoorlijk af koelen en in de winter zorgen de bergen ervoor dat het vrijwel windstil is. Er blijft dan vaak smog en mist boven de stad hangen. Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde temperaturen, het gemiddelde aantal uur zon per dag en het gemiddelde aantal dagen neerslag per maand in Sofia.

 • Weer in Sofia januari: 0°C, 3 uur zon, 7 dagen neerslag
 • Weer in Sofia februari: 2°C, 4 uur zon, 7 dagen neerslag
 • Weer in Sofia maart: 6°C, 5 uur zon, 7 dagen neerslag
 • Weer in Sofia april:11,5°C, 7 uur zon, 7 dagen neerslag
 • Weer in Sofia mei: 16°C, 8 uur zon, 8 dagen neerslag
 • Weer in Sofia juni: 19,5, 9 uur zon, 9 dagen neerslag
 • Weer in Sofia juli: 22°C, 10 uur zon, 6 dagen neerslag
 • Weer in Sofia augustus: 21°C, 10 uur zon, 5 dagen neerslag
 • Weer in Sofia september:18°C, 8 uur zon, 4 dagen neerslag
 • Weer in Sofia oktober: 12°C, 6 uur zon, 5 dagen neerslag
 • Weer in Sofia november: 7,5°C, 4 uur zon, 6 dagen neerslag
 • Weer in Sofia december: 2°C, 3 uur zon, 8 dagen neerslag

Geschiedenis Sofia

Men gaat ervan uit dat Bulgarije al ver voor Christus (zo’n 50.000 tot 100.000 jaar) werd bewoond door de Serden. Zij noemden de plaats Serdica. Vermoedelijk leefden zij tot en met 29 voor Christus in Dofia totdat de stad in handen kwam van de Romeinen.

Interieur Sveti Sofiakerk Foto:Plamen Agov studiolemontree.com Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Sofia kreeg haar huidige naam toen de Slavische Bulgaren de stad in handen kregen. In 1376 doopten ze de stad officieel om tot Sofia, vernoemd naar de Sveti Sofiakerk. In 1382 werd de stad onder de Turken bij het Ottomaanse Rijk gevoegd. De Turkse bezetting zou bijna 500 jaar duren. In deze jaren groeide Sofia uit tot een aanzienlijk handelscentrum.

In 1878 bevrijdden de Russen Sofia van de Turken. Bulgarije werd tot 1908 Prinsdom van Bulgarije en daarna Vorstendom van Bulgarije. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, steunden de Bulgaren de nazi’s. Daarom werd Sofia gebombardeerd door de geallieerden. Er was veel schade en diverse monumentale panden werden verwoest. Na de oorlog werd het land bezet door de Sovjet Unie en werd het een communistische staat. Pas in 1990 verdween het communisme uit Bulgarije en uit Sofia.

Sofia bezienswaardigheden

Een van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Sofia is de Synagoge. Dit is de op twee na grootste synagoge van Europa. Het kerkgebouw ligt in het centrum en werd in 1909 geopend. Het gebouw is ontworpen door de Oostenrijkse architect Grünander en is gebouwd in Neo-Moorse stijl. De Sefardische synagoge in Wenen was voorbeeld voor het ontwerp. Er worden niet veel diensten meer gehouden in de synagoge, want het grootste deel van de Joodse gemeente, die ooit in Sofia ruim vertegenwoordigd was, is geëmigreerd naar Israël.

synagoge sofia Foto:Vassia Atanassova Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Het nationale paleis voor cultuur is een apart vormgegeven gebouw. Het laat zich nog het best omschrijven als een hedendaags kasteel. Het ontwerp is ontworpen door Alexander Barov. Op een oppervlakte van ruim 120.000 m² zijn er acht verdiepingen met zalen, tentoonstellingsruimtes, congreszalen en een handelscentrum.

Alexander Nevski Kathedraal SofiaFoto:Pudelek Creative Commons-licentie Naamsvermelding-Gelijk delen 3.0 Unported no changes

De Orthodoxe kathedraal Alexander Nevski moet je tijdens een bezoek aan Sofia beslist bezoeken. De kathedraal heeft een imposante uiterlijk en met de bouw is men gestart in het jaar 1882. ‘s Avonds is de Alexander Nevski kathedraal prachtig verlicht. Achter de kathedraal bevindt zich het parlement.

Sofia is bekend vanwege de mineraalbaden die in de (omgeving van de) stad te vinden zijn. De baden zijn niet meer in gebruik, maar wel de moeite waard om te bekijken vanwege de bijzonder mooie architectuur. De baden stammen uit de 20e eeuw.

Mineraalbaden Sofia Foto:Miroslav Nikolov Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International no changes made

Tips Sofia

Een zeer leuk uitje kun je maken naar de dierentuin van Sofia. De zoo werd geopend in 1888 en is daarmee de oudste dierentuin van Bulgarije. De dierentuin beslaat maar liefst 230 duizend vierkante meter en herbergt allerlei verschillende diersoorten waaronder een aantal bedreigde en lokale dieren.

In Sofia worden verschillende evenementen georganiseerd. Het is aan te raden om tijdens je verblijf een evenement bij te wonen als dat mogelijk is. Ga bijvoorbeeld naar ‘SeeMe Sofia’ (South-East European Music Exhibition) in september. Dit is een groot driedaags muziekfestival waar voornamelijk dj’s optreden. Tijdens dit festival proef je de vernieuwende sfeer van Sofia.


Schrijf uw artikel over Sofia

To read about Sofia in English - click here

Sofia LINKS

Advertenties
• Sofia Vliegtickets.nl
• Bulgarije Tui Reizen
• Hotels Sofia
• Sofia Vliegtickets Tix.nl
• Vakantieveilingen bied mee op de beste deals
• Autoverhuur Sunny Cars Sofia
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld


Nuttige links
Telefoongids Bulgarije

laatst bijgewerkt maart 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems