Landenweb.nl

BULGARIJE
Samenleving

To read about BULGARIA in English - click here

Bulgarije Hotels

Steden BULGARIJE

Sofia

Samenleving

Staatsinrichting

advertentie

Parlementsgebouw BulgarijePhoto: Nenko Lazarov CC 2.5 no changes made

Bulgarije werd op 15 september 1946 een Volksrepubliek en ging als laatste Oost- Europees land in 1991 over naar een democratisch staatsbestel.

De Narodno Sobranje, de Nationale Vergadering van 240 afgevaardigden is volgens de vernieuwde grondwet van 1991 de hoogste wetgevende macht. De Narodno Sobranje wordt elke vier jaar gekozen door alle Bulgaren van 18 jaar en ouder via rechtstreekse verkiezingen. Er bestaat geen kiesplicht. Voor zeer ingrijpende zaken zoals grondwetswijzigingen wordt er een Grote Nationale Vergadering van 400 vertegenwoordigers gekozen door een combinatie van het proportionele en het meerderheids-kiesstelsel.

De president is staatshoofd en opperbevelhebber van de strijdkrachten en wordt samen met de vice-premier in directe algemene verkiezingen volgens het proportionele kiesstelsel gekozen voor een ambtsperiode van vijf jaar. De president kan maar één keer herkozen worden. Met het vetorecht kan hij wetsvoorstellen van de Sobranje tegenhouden of uitstellen. Hij benoemd verder na overleg met het parlement de premier, die afkomstig is van de grootste partij in het parlement. Een presidentskandidaat moet minstens 40 jaar oud zijn en de laatste vijf jaar in Bulgarije gewoond hebben.

In de nieuwe grondwet van 1991 bleef de verwijzing naar de leidende rol van de communistische partij achterwege en werd een meerpartijenstelsel geïntroduceerd. Tevens werd een gemengde economie toegelaten, alsmede verschillende eigendomsvormen. Artikelen die de vrijheid van meningsuiting beknotten werden geschrapt. Een bijbehorende kieswet schiep de voorwaarden voor vrije en democratische verkiezingen. De Raad van Ministers was volledige verantwoording schuldig aan de Sobranje.

Bulgarije is verdeeld in 278 districten en negen provincies. Districten worden bestuurd door de burgemeester en de districtsraad en hebben een eigen budget. Provincies zijn administratieve eenheden die worden bestuurd door gouverneurs die benoemd worden door de ministerraad. De negen provincies of oblasti zijn Burgas, Grad Sofiya, Khaskovo, Lovech, Montana, Plovdiv, Roese, Sofia en Varna. Bulgarije is lid van de Verenigde Naties en een aantal van haar suborganisaties, geassocieerd lid van de Europese Unie, de Noord-Atlantische Samenwerkings Raad en de Raad van Europa. Tussen 1955 en 1991 was Bulgarije lid van het Warschaupact en de Comecon. Voor de huidige politieke situatie, zie hoofdstuk geschiedenis.

advertentie

Onderwijs

advertentie

School SofiaPhoto: Todor Bozhinov CC 4.0 International no changes made

Onderwijs was lange tijd niveaus gratis en werd geregeld door de staat. De laatste jaren moet er aan de staatsuniversiteiten echter inschrijvingsgeld betaald worden. Er is een onderwijsplicht voor kinderen van zes tot zestien jaar. De eerste particuliere scholen werden pas vanaf 1991 geopend. Wetenschappelijk onderwijs kan gevolgd worden aan de Universiteiten van Sofia (sinds 1889), Plovdiv, Veliko Turnovo en Varna en aan veertien regionale scholen. In Blagoevgrad is een Amerikaanse Universiteit gevestigd.

In 1997 waren er 3.889 scholen, meer dan 110.000 onderwijzers en leraren en meer dan 1,4 miljoen leerlingen en studenten. Door bezuinigingen zijn er veel goede leerkrachten naar het bedrijfsleven vertrokken.

Turkse les is alleen toegestaan in bepaalde regio’s, maar wel facultatief en buiten het gewone lessenpakket om.

advertentie

BULGARIJE LINKS

Advertenties
• Vliegtickets Bulgarije boeken? Vliegennaar.nl
• Bulgarije Tui Reizen
• Naar Bulgarije met Sunweb
• ANWB vakantie boeken Bulgarije
• Hotels Trivago
• Djoser Rondreis Bulgarije
• Mambo jongerenreizen naar Bulgarije
• Wandelreis voor singles
• Autoverhuur Sunny Cars Bulgarije
• Transport Bulgarije - TTS Quality Logistics B.V
• Bulgarije Hotels
• Boeken, ook tweedehands, over BULGARIJE bij Bol.com

Nuttige links

Bulgarije 2 Link België (N)
Bulgarije Jouwpagina (N)
Bulgarije Start België (N)
Bulgarije Verzamelgids (N)
Reisinformatie Bulgarije (N)
Reisverhalen en Foto's Bulgarije (N)
Reizendoejezo – Bulgarije (N)
Vakantie Bulgarije Jouwpagina (N+E)

Bronnen

Berg, H. van den / Reis-handboek voor Bulgarije

Elmar

Detrez, R. / Bulgarije: mensen, politiek, economie, cultuur, milieu

Koninklijk Instituut voor de Tropen

Resnick, A. / Bulgaria

Childrens Press

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems