Landenweb.nl

BOTSWANA
Geschiedenis

To read about BOTSWANA in English - click here

Botswana verre reizen van de ANWB

Geschiedenis

advertentie

Botswana Kaart 1887Photo: John George Bartholomew in het publieke domein

Botswana werd al duizenden jaren voor Christus door volkeren Khoi en San bewoond. In het noord-westen zijn sporen gevonden van zo'n 17.000 jaar B.C. Enige eeuwen later vestigden zich ook Bantu-sprekers in dit gebied. Rond 1200-1400 verspreidde een aantal machtige Sotho dynastieën zich vanuit de Transvaal. Deze Tswana (Central Sotho) dynastieën versterkten zich rond de 16e eeuw en organiseerden zich, rond de 19e eeuw, in staten. Gedurende de 17 e en 18 e eeuw werd het huidige Botswana bewoond door een voornamelijk Setswana sprekende bevolking. Vanaf begin 19 e eeuw bereikten ook Europeanen deze regio. Eind 19 e eeuw was Khama III (ook wel Khama de Grote) de meest vooraanstaande en belangrijkste inheemse leider met een machtig leger. Door aanhoudende dreiging van de Afrikaners uit Zuid-Afrika, versterkt door de ontdekking van goud in Botswana, zocht Khama III protectie bij de Britten. Hoewel Khama III enorme invloed bleef uitoefenen op het gebied en inlijving bij Zuid-Afrika wist te voortkomen, werd het land, toen nog Bechuanaland geheten, vanaf 1885 een Brits protectoraat.

advertentie

Standbeeld Seretse Khama BotswanaPhoto: Shosholoza CC 3.0 Unported no changes made

In 1962 werd door een kleinzoon van Khama III, Seretse Khama, de Bechuanaland Democratic Party (BDP) opgericht. Al in de verkiezingen voorafgaand aan de onafhankelijkheid, in 1965, won de BDP de meeste stemmen en een jaar later werd Seretse Khama de eerste president van de onafhankelijke republiek Botswana. De BDP is tot op heden steeds de regerende partij in Botswana geweest. Na zijn dood in juli 1980, werd Khama opgevolgd door zijn vicepresident Quett Ketumile Masire (later Sir Ketumile Masire). Masire, medeoprichter van de BDP, bleef president tot april 1998 en werd opgevolgd door de toenmalige vicepresident Festus Mogae, die na verkiezingen in 2004 herkozen werd als president. In april 2008 wordt Seretse Khama Ian Khama gekozen als president. Festus Mogae krijgt in oktober 2008 een prijs van 5 miljoen dollar vanwege goed Afrikaans beleid. In april 2009 besluit Botswana de diamantproductie te halveren vanwege stagnerende prijzen. In oktober 2009 wint de regerende BDP de verkiezingen en begint Khama aan een nieuwe termijn van vijf jaar als president. In januari 2012 praten de drie blangrijkste oppositiepartijen met elkaar in de hoop de val van de regering te bewerkstelligen. De gesprekken hebben niet het gewenste resultaat. In november 2013 besluit de diamant groothandelaar de Beers de verkoop van ruwe diamanten naar Botswana te verplaatsen. In oktober 2014 wordt Khama voor een tweede termijn herkozen.

advertentie

Mokgweetsie Masisi, president van BotswanaPhoto: UNCTAD CC 2.0 Generic no changes made

In 2018 wordt Mokgweetie Masisi tot president en nieuwe leider van de BDP gekozen. Bij de verkiezingen van oktober 2019 wint hij met een ruime marge.

advertentie

BOTSWANA LINKS

Advertenties
• Botswana verre reizen van ANWB
• Hotels Trivago
• Botswana tickets | VliegenNaar
• Safari Botswana Tui Reizen
• Hotels Botswana
• Djoser Rondreis Botswana
• Bouw je eigen Botwana Rondreis
• Autoverhuur Sunny Cars Botswana
• Rondreizen Botswana
• Boeken, ook tweedehands, over BOTSWANA bij Bol.com

Nuttige links

Botswana Foto's
Dieren in Botswana (N
Reisinformatie Botswana (N)
Reizendoejezo - Botswana (N)
Rondreis Botswana (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems