Landenweb.nl

BONAIRE
Economie

To read about BONAIRE in English - click here

Goedkoop vliegen naar Bonaire - Vliegennaar.nl

Economie

Algemeen

advertentie

Bonaire ZoutpannenFoto: Paul Arps CC 2.0 Generic no changes made

Landbouw (maïs) en visserij nemen in de economie van Bonaire een veel grotere plaats in dan op Aruba en Curacao. De veehouderij is extensief en betreft vooral geiten, schapen en varkens. Economisch belangrijk is het toerisme. Vooral de groei van het"duiktoerisme" biedt uitstekende perspectieven om uit te groeien tot een voor toeristen aantrekkelijke bestemming. De zoutindustrie draagt sinds enige jaren ook weer een steentje bij aan de bescheiden economische positie van het eiland. Daarnaast is er vanouds textielindustrie, vooral belangrijk voor de werkgelegenheid van de vrouwen op Bonaire. Sinds 1975 is de (natuurlijke) haven van Kralendijk geschikt gemaakt voor het afhandelen van olietankers van 500.000 ton en is een tankpark gebouwd voor de op- en overslag van aardolie en aardolieproducten bestemd voor de Verenigde Staten.

In 2007 werd bekend dat Bonaire als eerste Caribische eiland volledig zal overgaan op duurzame energie. EcoPower Bonaire gaat een wind-biodieselsysteem op het eiland bouwen. Het consortium tekende hiertoe een contract met Water & Energiebedrijf Bonaire.

De grootste werkgever op Bonaire is de overheid. Ruim 75% van de beroepsbevolking is werkzaam in de dienstverlenende sector.

advertentie

Toerisme

advertentie

Bonaire DuiktoerismeFoto: Kris Mikael Krister CC 3.0 Unported no changes made

Bonaire is al in de jaren zeventig begonnen met maatregelen voor behoud van de natuur. Zo ontwikkelde men in 1971 wetten om het speervissen op tropische vissen te verbieden. Sinds 1975 is het verboden om koraal mee te nemen of te beschadigen. En in 1979 werd de zee rondom het eiland uitgeroepen tot beschermd gebied. In het park worden niet mee dan honderdduizend duiken per jaar toegestaan. Ook wordt het aantal hotelbedden niet uitgebreid, zodat een grens is gesteld aan het aantal toeristen dat naar het eiland komt. Bonaire heeft gemerkt dat een grens stellen niet betekent dat er minder geld binnenkomt. Op vakantie gaan naar Bonaire is exclusief geworden. Bonaire is geen massabestemming.

Toeristen hebben nu dan ook meer geld over voor een vakantie naar Bonaire. In plaats van minder, komt er juist meer geld binnen bij de bevolking.

Het parlement besliste medio 2000 dat Nederlanders zich vrij mogen vestigen in de Nederlandse Antillen (Landsverordening Toelating en Uitzetting = LTU). De enige voorwaarden die worden gesteld zijn dat de Nederlandse een verklaring van goed gedrag hebben en kunnen bewijzen dat ze beschikken over huisvesting en voldoende middelen van bestaan.

Door de grenzen open te stellen, wilde de Antilliaanse regering de economie stimuleren. De versoepeling van de landsverordening maakt het ook voor bedrijven gemakkelijker om extra kennis binnen te halen. Dit heeft ook een gunstig effect op de concurrentiepositie, want mede door de instroom van economisch actieve personen zou de economie nieuw leven ingeblazen kunnen worden.

advertentie

BONAIRE LINKS

Advertenties
• Bonaire Tui Reizen
• Vliegtickets Bonaire
• Hotels Trivago
• Bouw je eigen Boanire Rondreis
• Hotels Bonaire
• Autoverhuur Sunny Cars Bonaire
• Boeken, ook tweedehands, over BONAIRE bij Bol.com

Nuttige links

Bonaire Favorietje (N)
Duiken, reizen, dieren, landschap, info, foto's Bonaire (N)
Reisinformatie Bonaire (N)
Reizendoejezo - Bonaire (N)

Bronnen

Bakker, J. / Nederlandse Antillen en Aruba

Koninklijk Instituut voor de Tropen

Helm, R. van der / Reishandboek Bonaire

Elmar

Encyclopedie van de Nederlandse Antillen

Walburg Pers

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt augustus 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems