Landenweb.nl

BONAIRE
Planten en Dieren

To read about BONAIRE in English - click here

Goedkoop vliegen naar Bonaire - Vliegennaar.nl

Planten en Dieren

Planten

advertentie

Flamingo's BonaireFoto: David Burley CC 1.0 Generic no changes made

Door het dorre en droge tropische klimaat is de plantengroei op Bonaire vrij beperkt. Er zijn ongeveer 500 soorten, bestaande uit struikgewassen, lage boomsoorten en cactusplanten. Een van die lage boomsoorten is de dividivi die er zeer apart uitziet met zijn door de wind bepaalde vorm.

Opvallend is dat veel plantensoorten en -families door maar één soort vertegenwoordigd zijn. De noordelijke helft van Bonaire is meer bebost dan de zuidelijke helft. Deze bossen zijn echter de resten van een veel dichtere en zwaardere boomgroei. Vanaf de ontdekking van het eiland tot aan het begin van de 20e eeuw werd er helaas op grote schaal hout gekapt. Grote schade werd ook toegebracht door het vele houtskoolbranden. Houtskool is een exportartikel naar o.a. Curacao. Ook de geitenteelt levert veel schade op aan de gewassen.

advertentie

Dieren

De dierenwereld op Bonaire is vrij beperkt. Bonaire is vooral bekend door de Caribische flamingo. Deze vogel stelt hoge eisen aan zijn leefomgeving en het Pekelmeer op Bonaire is nog een van de weinige plaatsen op de wereld die aan alle eisen voldoet waardoor ze rustig kunnen broeden.

advertentie

Barracuda BonaireFoto: Publiek domein

Uniek voor het eiland is de geelvleugelamazonepapegaai, die echter met uitsterven bedreigd wordt. Op het eiland komt één slangensoort voor, de ongevaarlijke zilverslang. Verder komen er nog diverse soorten hagedissen voor.

De meeste vogels die op Bonaire voorkomen, overwinteren er alleen maar of zijn op doortocht naar andere broedplaatsen.

Geiten komt men in zeer groten getale tegen en in mindere mate ezels. De koraalriffen van Bonaire behoren tot de mooiste van de wereld. Ook de visstand is schitterend. Nergens in het Caribische gebied komen zoveel vissen voor. Dit komt vooral omdat de overheid de kuststrook rondom het eiland in 1979 tot beschermd gebied heeft verklaard. Bijzondere zeebewoners zijn de barracuda's, een snoeksoort die wel twee meter lang kan worden, en murenen, een slangensoort die ook twee meter lang kan worden en in holen in het koraalrif woont.

Verder komen er verschillende soorten ongevaarlijke haaien voor in dit gebied.

advertentie

BONAIRE LINKS

Advertenties
• Bonaire Tui Reizen
• Vliegtickets Bonaire
• Hotels Trivago
• Bouw je eigen Boanire Rondreis
• Hotels Bonaire
• Autoverhuur Sunny Cars Bonaire
• Boeken, ook tweedehands, over BONAIRE bij Bol.com

Nuttige links

Bonaire Favorietje (N)
Duiken, reizen, dieren, landschap, info, foto's Bonaire (N)
Reisinformatie Bonaire (N)
Reizendoejezo - Bonaire (N)

Bronnen

Bakker, J. / Nederlandse Antillen en Aruba

Koninklijk Instituut voor de Tropen

Helm, R. van der / Reishandboek Bonaire

Elmar

Encyclopedie van de Nederlandse Antillen

Walburg Pers

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems