Landenweb.nl

BONAIRE
Vakantie en Bezienswaardigheden

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Nederlands, Papiaments
  Hoofdstad  Kralendijk
  Oppervlakte  288 km²
  Inwoners  21,745
  (2021)
  Munteenheid  Amerikaanse dollar
  (USD)
  Tijdsverschil  -5
  Web  .an
  Code.  AN
  Tel.  +599

To read about BONAIRE in English - click here

Goedkoop vliegen naar Bonaire - Vliegennaar.nl

Vakantie en Bezienswaardigheden

Algemeen

advertentie

Duiken Klein BonaireFoto: Michal Strzelecki, Wojtek Strzelecki i Jerzy Strzelecki CC 3.0 Unported no changes made

Het Caraïbische eiland Bonaire, ook wel 'Diver's Paradise' genoemd en bijna altijd goed voor zon en prettige temperaturen door de altijd aanwezige verkoelende passaatwind, is voor duikers en snorkelaars een van de topbestemmingen in de wereld met meer dan 80 duikplaatsen. Rond Bonaire ligt ca. 300 km koraalrif waar planten en honderden vaak zeer kleurige vissoorten leven die zorgen voor een onvergetelijke duikervaring.

Maar ook op het eiland zelf komt de natuurliefhebber volop aan zijn trekken, bijvoorbeeld in het Nationale Park Washington Slagbaai en in het Pekelmeer, waar ook de wereldberoemde en unieke slavenhuisjes te vinden zijn. Het Gotomeer herbergt een van de grootste flamingokolonies ter wereld. Het tropische Bonaire heeft ook een aantal witte zandstranden waar het prima toeven is na een dagje duiken of watersporten, o.a. Pink Beach, Playa Funchi en Sorobon Beach.

advertentie

Bonaire Kralendijk Fort OranjeFoto: JERRYE AND ROY KLOTZ MD CC 3.0 Unported no changes made

Voor geschiedenisliefhebbers is in de hoofdstad Kralendijk Fort Oranje, het oudste gebouw van Bonaire (1639), en het voormalige gouverneurshuis (1837) te vinden, evenals een aantal musea. Museo Boneriano is gevestigd in een 19e-eeuws plantagehuis en heeft een collectie van archeologische vondsten en een grote schelpencollectie; Museum Belua is een openlucht poppenmuseum; Museo Chichi' Tan toont traditionele Bonairiaanse muziekinstrumenten; in Museum Kas Krioyo worden de cultuur en tradities van het dorp Rincon tentoongesteld. Ook een aantal monumenten geven een beeld van de geschiedenis van Bonaire: het Walbeeck Monument ter herinnering aan 300 jaar Nederlands gezag op Bonaire; het Betico Croes Monument, de politicus die vooral voor Aruba veel betekende; het Simon Bolivar Monument, ter ere van de Zuid-Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijder; het Tweede Wereldoorlog Monument ter ere van de 34 gesneuvelde Bonairiaanse soldaten.

Rincon is het oudste (slaven)dorp van Bonaire en zelfs van de Antillen, en tevens als cultureel centrum van Bonaire en marktplaats zeker de moeite waard om te bezoeken. Lac Bay is een uniek surfparadijs in een met mangrovebossen omgeven locatie. In Butterfly Garden Bonaire vliegen honderden vlinders uit alle delen van de wereld rond. Bonaire telt vijf historische kerkgebouwen, in Kralendijk de Sint-Bernarduskerk, de Lady of Coromotokerk, de Protestantse Kerk en de Sint-Ludovicuskerk; in Rincon de Protestantse kerk.

Bonaire telt acht vuurtorens, waarvan sommige eeuwenoud zijn en een monumentale status hebben, de Willemstoren, de Malmok, de Seru Bentana, de Boka Spelonk, de Fort Oranje en de Punt Vierkant. Naast de ca. 400 ezels die worden opgevangen in het 'Donkey Sanctuary Bonaire', leven er nog zo'n 200 in het Washington Slagbaai Nationale Park en enkele tientallen in de vrije natuur. Op ongeveer tien plaatsen zijn op rotswanden en in grotten tekeningen te bezichtigen van de Arawak-indianen, met name die van Boca Onima zijn het best bewaard gebleven. Kunuku Rooi Lamoenchi is een vroegere plantage die geheel in haar oude glorie is teruggebracht.

Belangrijke bezienswaardigheden

Bonaire Marine Park

advertentie

Bonaire Marine ParkFoto: LASZLO ILYES CC 2.0 Generic no changes made

Een van de grootste rijkdommen van Bonaire bevindt zich onder water. De direct aan de kust grenzende koraalriffen van Bonaire behoren tot de mooiste van de wereld en zijn daardoor uitgegroeid tot een van de populairste duikbestemmingen van de wereld. De Caribische zee is hier kristalhelder en men kan vaak meer dan 30 meter diep kijken.

advertentie

Brandaris

De"Brandaris" is de hoogste top van Bonaire, 241 meter hoog. Vanaf de top heeft men een prachtig uitzicht over het hele eiland en bij heel helder weer kan men zelfs de"Christoffelberg" op Curaçao en de bergen van Venezuela in de verte zien liggen.

Grotten

Bonaire telt een aantal grotten die interessant zijn vanwege de mooie rotstekeningen, die dateren uit de tijd van voor de Spaanse bezetting. ze zijn door de oorspronkelijke bevolking aangebracht. De tekeningen hebben geen herkenbare vorm, maar men vermoedt dat ze gemaakt zijn met een religieus doel.

Museo di Bonaire

Bonaire heeft een klein, maar interessant museum: het Museo di Bonaire. De collectie bestaat uit archeologische vondsten waaronder urnen, een 760 jaar oud skelet en prehistorische gebruiksvoorwerpen. Verder kunstwerken van hedendaagse Bonairiaanse kunstenaars, kanonskogels, antieke vuurwapens en een mooie schelpencollectie.

Nationaal Park Washington- Slagbaai

advertentie

Washington Slagbaai Nationaal Park BonaireFoto: Paul Asman and Jill Lenoble CC 2.0 Generic no changes made

In het noordwesten van Bonaire ligt een groot natuurpark, genaamd Nationaal Park Washington-Slagbaai. Het behoort tot de mooiste plekjes van de Antillen en werd in 1969 als eerste nationaal park van de hele Nederlandse Antillen voor het publiek opengesteld. Het is een park met veel natuurschoon en een grote variatie aan landschappen, variërend van mooie baaien, via grote vlakten met bloeiende bolcactussen en huizenhoge zuilcactussen tot prachtig begroeide heuvelruggen.

Willemstoren

advertentie

Willemstoren BonaireFoto: Publiek domein

Op het zuidelijkste puntje van Bonaire staat de"Willemstoren", de oudste vuurtoren van Bonaire. Deze vuurtoren is in 1837 en 1838 gebouwd en heeft de vorm van een Dorische zuil. Op 24 augustus 1838, de verjaardag van Koning Willem I, werd de lamp van de nieuwe vuurtoren voor het eerst ontstoken en vernoemd naar de jarige koning.

BONAIRE LINKS

Advertenties
• By June, vlucht, huurauto en kleinschalige accommodatie
• Bonaire Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Vliegtickets Bonaire
• Hotels Bonaire
• Bouw je eigen Boanire Rondreis
• Autoverhuur Sunny Cars Bonaire
• Boeken, ook tweedehands, over BONAIRE bij Bol.com

Nuttige links

Bonaire Favorietje (N)
Duiken, reizen, dieren, landschap, info, foto's Bonaire (N)
Reisinformatie Bonaire (N)
Reizendoejezo - Bonaire (N)

Bronnen

Bakker, J. / Nederlandse Antillen en Aruba

Koninklijk Instituut voor de Tropen

Helm, R. van der / Reishandboek Bonaire

Elmar

Encyclopedie van de Nederlandse Antillen

Walburg Pers

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems