Landenweb.nl

BHUTAN
Taal

To read about BHUTAN in English - click here

Bhutan verre reizen van de ANWB

Taal

advertentie

Taalkaart BhutanPhoto: Publiek domein

De officiële taal van Bhutan is het Dzon(g)kha, één van de 53 talen uit de Tibetaanse taalfamilie, maar wordt voornamelijk in het westelijke gedeelte van Bhutan gesproken. Verder worden er in Bhutan 23 andere talen gesproken, die allemaal tot de Tibeto-Burmese taalfamilie behoren, behalve het Nepalees, dat tot de Indo-Arische talen behoort.

Hoewel het Dzongkha verwant is aan het Tibetaans, zijn de verschillen qua uitspraak dermate groot dat men elkaar nauwelijks verstaat. De schrijfwijze van het Dzongkha en het klassieke Tibetaans zijn wél identiek.

Op scholen wordt naast het Dzongkha ook Engels onderwezen, dus veel mensen sprekend redelijk tot vloeiend Engels. Verkeersopschriften en officiële documenten zijn in het Dzongkha en het Engels geschreven. De nationale krant, Kuensel, is geschreven in het Dzongkha, Engels en Nepalees.

Door de vele afgelegen gebieden is een aantal talen van regionale minderheden tot op heden behouden gebleven. Enkele Tibetaanse dialecten zijn het Cocha Ngachakha in de Kuri-chhu vallei, het Drokpa en Dakpakha en Merak, Sakteng en aangrenzende gebieden van het district Tashigang, het Layakha en Lunakha in het nomadische district Gasa, en Lakha en Droke in delen van het district Bumthang.

De meeste talen van Centraal-Bhutan, Bumthang, Khyeng, Mangdelung en Kurto, hebben een sterke affiniteit met de Monpa-dialecten van Tawang, uit het Sino-Indiase grensgebied van Arunachal Pradesh. De belangrijkste taal in Oost-Bhutan, het Tsangla, lijkt verwant met de Lopa-talen in Tibet en Arunachal Pradesh. In Zuid-Bhutan, waar de bevolking vooral van Nepalese afkomst is, is uiteraard het Nepalees de belangrijkste taal.

advertentie

Toetsenbord met Dzongkha-lettersPhoto: Christopher J. Fynn CC 4.0 International no changes made

De etymologie van de naam Bhutan is nog steeds een twistpunt tussen historici en taalkundigen. Bhutan zou kunnen afstammen van het Sanskriet woord 'Bhotant', dat 'het einde van Tibet' betekent, of van 'Bhu-uttan', dat 'hoog gelegen land' betekent.

Britse ontdekkingsreizigers geloofden dat de naam Bhutan was afgeleid van 'Bhotsthan', dat land van de 'Bhotias' betekent (Bhotia is Sanskriet voor mensen uit Tibet). Hoewel de naam van het land in het buitenland altijd Bhutan genoemd wordt, noemen de bewoners van Bhutan hun land al sinds de 13e eeuw Druk Yul, 'land van de donderende draak'. De mensen noemen zichzelf 'Drukpa'.

Het systeem van naamgeving verschilt in Bhutan in het noorden en het zuiden. In het noorden heeft men geen achternamen. Elk kind krijgt vlak na de geboorte twee namen, die gegeven worden door monniken. Het zijn meestal namen van traditioneel Tibetaanse origine met een religieuse achtergrond. In het zuiden, onder invloed van het hindoeïsme, hebben wel veel mensen een familienaam. Brahmanen behouden hun kastenaam, anderen zijn vernoemd naar de etnische groep waartoe ze behoren.

Enkele Bhutaanse woorden

hallokuzuzangbo lawaterchhuberggangri
dankkadrichetheejahuischim
yesing/yövandaagdarimeertsho
n0morgennâbakoeba
1cizondagza dauhondrochi/chi
2nyîwoensdagza phupvarkenphap
3sumrestaurantzakhalinksöm
10cuthâmkipbja sharechtsyäp
100cikja/khägavisngashabehindjapkha
1000ciktong/tongthra ciaardappelenkewabeforedonghka
advertentie

BHUTAN LINKS

Advertenties
• Bouw je eigen Bhutan rondreis
• Djoser Rondreis Bhutan
• Hotels Trivago
• Rondreis Bhutan
• Hotels Bhutan
• Boeken, ook tweedehands, over BHUTAN bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Bhutan (N)

Bronnen

BBC - Country Profiles

Brown, Lindsay / Bhutan

Lonely Planet

CIA - World Factbook

Dorje, Gyurme / Bhutan Handbook

Footprint

Elmar Landeninformatie

Jordans, Bart / Bhutan : a trekker's guide

Cicerone

Pommaret, Françoise / Bhutan : Himalayan mountain kingdom

Odyssey

Te gast in Bhutan

Informatie Verre Reizen

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems